Пловдивски абитуриенти: Едни матури ли ще ни уплашат? (снимки)

05.05.2020 16:30 Габриела Лазарова
Готови или не, абитуриентите отиват на матури. Снимка: Архив
Веселина Василева от Търговската гимназия твърди, че се чувства подготвена.
Светлин Анастасов не крие, че се е надявал зрелостните изпити да бъдат отменени, както в Гърция.
Анна Велкова е отличник в Английската гимназия, но признава, че се притеснява.

Готови или не, 12-класниците отиват на матури след по-малко от месец. Според новото разпореждане на министър Красимир Вълчев, учениците ще се явят на 1-ви и 3-ти юни. Заради кризата с Covid-19 и настъпилото онлайн обучение, е взето решение да отпаднат от списъка обемните и сложни произведения "Железният светилник" на Димитър Талев, "Тютюн" на Димитър Димов, както и Никола Вапцаров като автор.

Въпреки обсъжданите промени обаче, имаше зрелостници, които писаха отворени писма до министъра с искане матурите да бъдат отменени. Разбира се, на противоположно мнение са друга голяма част от бъдещите абитуриенти. "Колко учене сме видели през тези 5 години, сега едни матури ли ще ни уплашат", нахъсени са зрелостници от елитните гимназии в Пловдив. Някои се радват, че от материала отпадат Талев, Димов и Вапцаров, защото не са никак лесни.

„Аз се чувствам готова да се явя. Смятам, че това е нещо, което предстои на всеки от нас и независимо от обстоятелствата вярвам, че ще се справим“, убедена е Веселина Василева, която завършва „Митническа и данъчна администрация“ в Търговската гимназия в Пловдив.

Момичето признава, че извънредното положение и онлайн обучението са променили начина на подготовка за матурите, но в никакъв случай не са влошили чак толкова много подготовката. Особено на тези, които са учили съвестно и старателно се готвят.

„Все пак материалът след февруари отпадна и това си е в плюс за нас“, коментира още Василева. След зрелостните изпити тя възнамерява да кандидатства „Право“ в Софийския университет. И сега набляга здраво на литературата и историята. Притеснява се, че няма яснота дали Алма матер ще отмени предварителните изпити.

Мнението на Веси отчасти споделя и Светлин Анастасов от ЕГ "Иван Вазов". Той също твърди, че е готов за матури. И е спокоен, тъй като има има още време да се готви. 

"По български и литература, да кажем, нещата вървят добре. Остава само да внимавам с втората матура", обяснява младежът. Той учи испански език и ще държи изпит именно по този предмет, който никак не е лесен.  Не крие, че е щял да се зарадва, ако зрелостните изпити у нас бяха отменени, както това станало в любимата му Гърция. Но смята, че драма няма. Литературата не го плаши. Все пак е от потекло, където словото е на почит. И генът си казва своето. Баба му е уважаван преподавател по български и литература, а дядо му - известен поет.

"Що се отнася до онлайн обучението, смятам че то беше не толкова натоварващо, а и оценки се изкарваха по-лесно. Преподавателите в моята гимназия имат добра техническа подготовка и не сме имали никакви затруднения", разказва абитуриентът, който иска да кандидатства "География".

Връстничката на Веси и Светлин - Анна Велкова, признава, че не се чувства достатъчно подготвена. Макар и да е пълна отличничка в Английската гимназия, тя се притеснява, че двата месеца онлайн обучение все пак са се отразили на взетия материал, който не е усвоен ефективно.

Ани очакваше и окончателното решение на министър Вълчев.

,,Изявлението на министъра не беше неочаквано. Преподавателите ни, както и ние се готвехме по целия материал, но все пак се надявахме, че ще бъде съкратен. Те ни помагат и с това как да се подготвяме в следващите седмици до матурите“, обяснява Ани.

Тя се надява скоро да се уточнят всички въпроси, които тревожат целия набор. Сред неяснотите са какво се случва с баловете и при какви условия ще става кандидатстването в чуждестранните университети.

Зрелостниците не крият, че са подложени на изпитание спрямо предишните випуски. Никога досега българското училище не работило в такава ситуация. Някои възнамеряват да търсят учителите си за консултации.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>