Рискът от смърт от COVID-19 свързан с нивата на витамин D

04.05.2020 20:40
Портокаловият сок ни набавя витамин D и C.

Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от смърт от коронавирус, смятат британските експерти. Точните механизми все още не са ясни, но изследователите се надяват, че приемът на добавки с витамин D ще увеличи преживяемостта с COVID-19.

Витамин D може да играе важна роля за предотвратяване на смъртта от коронавирус SARS-COV-2, твърдят изследователи от фондацията на Queen Hospital и от университета в Източна Англия. Те пишат за това в статия, публикувана на услугата за предпечат на Research Square.
Основната функция на витамин D е да гарантира абсорбацията на калций и фосфор от храни в тънките черва. Изследователите анализираха данни за 20 държави, включително Русия, Беларус и Украйна, публикувани през 2019 г., след което ги сравниха с дела на смъртните случаи от COVID-19. Оказа се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкова по-голям е делът на смъртните случаи. „Най-уязвимата популация за COVID-19 е тази с най-висок дефицит на витамин D“, казват изследователите.

Дефицитът на витамин D зависи малко от местоположението на страната. В Исландия една трета от анкетираните имаТ ниво по-ниско от 50 nmol/l, което показва недостатъчно количество. Почти универсална недостатъчност се наблюдава в Полша и Естония. Нещата обаче се оказват най-добри в северните страни - във Финландия, Швеция и Норвегия. А изразена липса на консумация се наблюдава в Гърция, Испания, Италия. Не всички данни обаче са свежи и някои отразяват статистически данни от последните десетилетия, които могат да се променят.

Русия беше една от страните с най-забележим дефицит на прием на витамин D - при някои популации, особено сред по-възрастните пациенти, в повече от половината от случаите се наблюдава изразен дефицит (под 30 nmol/l).

Подобни резултати не са изненадващи, отбелязват изследователите - по-ранната работа показва, че нормалните нива на витамин D (50-125 nmol/L) намаляват риска от респираторни заболявания, включително грип и туберкулоза.

Най-ниските нива на витамин D се наблюдават при възрастни хора, които вече са изложени на риск. Изследователите предполагат, че приемат добавки с витамин D, за да повишат нивата си в организма и евентуално да намалят рисковете си.

Учените обаче не говорят за причинно-следствена връзка - тя е само корелация. Може би има и други фактори, които са едновременно свързани както с нивото на витамин D в организма, така и с резистентността към коронавирус. Тази връзка все още не е проучена.
„Витамин D е гореща тема, дискутираща плюсовете и минусите на широко разпространените хранителни добавки“, заявиха изследователите Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия и Алисън Авенел от университета в Абърдийн във Великобритания. Резултатите от работата, посветена на определени витамини, може да изглежда обещаваща, но в действителност приемът на добавки рядко се превръща в панацея и може да се препоръча без да се вземат предвид индивидуалните нужди, обясняват те. За да се говори за безусловните ползи от определена добавка, са необходими рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания.

За да помогнете на имунната система да се бори по-ефективно с коронавирус, можете да използвате и балансирана диета, твърдят експерти от университета в Саутхемптън. Диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, месо, риба и млечни продукти, осигурява на организма витамини, минерали и други вещества, важни за пълноценното функциониране на имунната система, обясняват те.

Изследователите обясняват: витамините и минералите са необходими за синтеза и поддържането на антимикробната протеинова активност, диференцирането на клетките и фагоцитната активност.
Те са важни и за поддържането на функционирането на лимфоцитите, за производството на цитокини и антитела.

Въпреки че балансираната диета решава много проблеми, на практика не всеки може да се придържа към нея, дори в развитите страни. Най-често в диетата се наблюдава липса на витамини А, С, D и Е, магнезий и цинк. По-възрастните хора нямат витамин В6, жените нямат фолиева киселина, желязо и мед. Липсата на определени витамини и минерали зависи от региона и социалната група, но присъства почти навсякъде.

Следователно, освен правилното хранене, изследователите все още препоръчват да се обмисли възможността за приемане на хранителни добавки. Разбира се, приемът на витамини и минерали не трябва да надвишава горния праг на нормата.

Други от От страната и света

Шефът на СДВР: Камерите в тоалетните на училището са монтирани преди 1-2 месеца

Незаконните камери в тоалетните в 138-о училище са монтирани преди около 1-2 месеца. Това заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. Така той опроверга директора на училището Александър

Пеевски отвори мистичния си кабинет, после отчете: пазят го четирима от НСО със заплати от 3 до 4 хил. лева, колата е на ДПС (Обзор)

Стая 222А превърната в музей на сглобката, няма кухня и легло Четирима гардове от НСО пазят лидера на ДПС Делян Пеевски, а колата, с която го возят, е предоставена на службата от партията, т.е

Българка покори Южния полюс след 110 км ски преход

Мариета Георгиева стана първата българка, изминала разстоянието от т.нар. последен градус до географския Южен полюс. След изкачването на връх Винсън в Антарктида тя успешно завърши 110-километров ски

“24 часа” и “Космос” отличени от Техническия университет - София, показват разбираемо науката

Медийната платформа "24 часа" популяризира науката по разбираем за широката публика начин. Това е причината да бъде отличена с почетен плакет - знак от ректора на Техническия университет - София

Фонд "Земеделие" изплати над 14 милиона лева помощи на пчелари

Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) изплати над 14 млн. лв. (14 289 726 лв.) на 1212 земеделски стопани, кандидати по интервенция „Биологично пчеларство", съобщиха от ведомството

>