600 евро помощи за май ще получат болногледачи и домашни помощници в Италия

03.05.2020 21:55 Виолина Христова, Рим
Италия се чуди кой ще обере реколтата в земеделието, след като си тръгнаха чуждите работници

Домашните помощници и болногледачите в Италия ще бъдат включени в серията от икономически мерки на правителството заради епидемията от коронавирус. Именно в тази сфера работят много от десетките хиляди българи на Апенините. За април и май за тях са предвидени съответно по 400 и 600 евро. Те трябва да докажат, че почасовата им работа е намаляла с поне 25 на сто. За сезонните работници, най-вече от туризма, където също работят много българи в Италия, са предвидени обезщетения от 1000 евро. Това са само някои от новостите в поредния правителствен указ, който трябва да бъде одобрен в сряда. Той ще обхване мерки за 55 млрд.евро.

Той обещава да бъде

по-щедър

в обезщетяването

на много

професионални сфери,

пострадали от кризата заради епидемията. С още три месеца ще бъде удължена забраната за уволняване на работниците от страна на работодателите.

До 1000 евро бонус за май ще получат всички самонаети работници в Италия, които са понесли поне 33 на сто спад в доходите си през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2019 г.

Според в. ”Кориере дела сера” най-обширна част от сегашните мерки е насочена към помощи за работниците.

За април самонаетите работници ще получат по нови 600 евро бонуси, подобно и на март. За май той може да се качи до 1000 за много от тях. Бонуси от 600 евро за април са предвидени и за работещите в шоубизнеса.

Новият указ ще предвиди и повече средства за семействата. Тези за наемане на детегледачки, в случаите, когато родителите работят, стават от сегашните 600 на 1200 евро.

За медиците обаче

те ще се покачат

на 2000 евро

Те могат да се използват и за записване на летни лагери на децата до 12 г. Покачва се на 30 дни платената отпуска за родители, които гледат децата си, като тя ще се плаща с до 50 на сто от заплатата. Важи до 30 септември.

За деца до 16 г.може да се получи и неплатен отпуск, освен ако единият от родителите не работи. Между май и юни са предвидени и други 12 дни отпуск за родители. Сред най-дискутираните в парламента мерки бяха субсидиите за онези граждани, моито не са ползвали никакви помощи от държавата и имат семеен доход под 6000 евро годишно. За тях са предвидени помощи за извънредни ситуации за максимум три месеца, като месечно могат да бъдат между 400 и 800 евро на семейство.

Като се има предвид и тежката ситуация с работната ръка в земеделието, работещите в тази сфера няма да губят правото си на помощи, дори ако работят на полето максимум до 60 дни.

Според Италианската конфедерация на зeмеделските производители 370 000 работници на полето в Италия идват всяка година от чужбина, предимно от Румъния, Полша, България.

Над 11 000

са българите

Голяма част от реколтата в земеделието рискува да остане несъбрана заради факта, че повечето чужденци си заминаха за родните страни след началото на епидемията. От седмици в Италия се дискутира как да се разреши сегашният проблем с липсата на работна ръка. Сред предложенията са от узаконяване на незаконните имигранти в Италия, до отварянето на коридори между Италия и страните, откъдето идват работниците в земеделието. Сред хипотезите е и предлагането на т.нар.земеделски ваучери за италиански пенсионери, студенти и хора, които вече получават помощи заради кризата, но без да ги губят.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Идеята да разчитате само на себе си не води към професионални върхове "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

>