Ромео и Жулиета на бунт в Италия заради забрана да се виждат

27.04.2020 22:29 Виолина Христова, Рим
Премиерът Конте обяви разхлабване на някои мерки в Италия.

Буря от недоволство назрява сред много италианци, разочаровани от решението на премиера Джузепе Конте да разпусне стриктните мерки само за някои. Особено недоволни от указа за втората фаза от 4 май са хората, които имат партньори, но заради факта, че не живеят заедно, им е забранено да ги виждат.

С новия указ се разрешават срещите с маски между близки само по кръвна линия – те ще могат да се посещават, макар и без да се струпват на едно място, но това е забранено за годеници или хора, които се обичат. Така още от началото на въведените мерки на 9 март на италианските двойки, които не живеят под един покрив, им е забранено да се виждат.

С недоволство към решението за фаза 2 в мерките, които изключват възобновяване на религиозните служби и церемонии, реагира и Италианската католическа църква в безпрецедентна по рода си остра позиция. “Италианските епископи не могат да приемат потискането на свободата на култа. Трябва да бъде ясно на всички, че ангажирането в служба на бедните, толкова важно в тази епидемия, се ражда от вяра, която трябва да може да се храни от извора, и особено сакраменталният живот”, посочва църквата.

Гневно реагираха и италианските фризьори, които заедно с козметиците и ресторантьорите ще могат да отворят едва на 1 юни. В знак на протест собственици на фризьорски салон в град Падуа се самооковаха във вериги. “Имаме месечни разходи от 20 000 евро, а ни дават обезщетение от 600 евро”, изплакаха те. “Конте иска да каже, че салон от 100 кв. м с двама фризьори и двама клиенти е по-малко сигурен от автобус с 20 пътници от градския транспорт?”, недоволства гилдията.

Новият указ разрешава само разходки и практикуване на спорт сами далече от дома, предвижда се и отваряне на парковете от 4 май. На 18 май ще отворят магазините, а на 1 юни - ресторантите, баровете и центровете за красота. Засега остават декларациите, които всеки трябва да носи на излизане от вкъщи, в които описва мотива на придвижване.

Други от От страната и света

49% у нас искат лидер със здрава ръка – почти колкото в Турция (Графика)

63% от пълнолетните български граждани са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за България. Това показва изследване на Институт “Отворено общество – София”

Над 16 часа продължи въздушна тревога в Харков - най-дългата от началото на войната

Продължителна въздушна тревога, обявена в голямата част от Харковска област в Североизточна Украйна, рано тази сутрин беше отменена, след като представители на местните власти съобщиха за удари

"Тесла" получи разрешение да разшири завода си в Германия

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) съобщи днес, че неговият проект за разширяване на завода му близо до Берлин е бил одобрен от местните власти въпреки съпротивата

Днес почитаме паметта на светите Баташки мъченици

Св. Баташки мъченици. Св. ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея

Само в "24 часа" на 17 май - 274 изчезнали българи само за 5 месеца, сред тях и ученичката Ивана от Дупница

Само в "24 часа" на 17 май четете: 274 изчезнали, сред тях и ученичката Ивана от Дупница. Само за 5 месеца толкова българи са напуснали домовете си и са в неизвестност

>