Да мием ли плодовете и зеленчуците със сапун по време на пандемията

25.04.2020 23:37
Внимавайте с използването на сапуна при плодовете и зеленчуците. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

- Стомашно-чревни проблеми, причинени от почистващите препарати, имитират симптомите на коронавируса

- 90-99% от вирусите и бактериите може да бъдат премахнати с течаща вода

Ако сте отговорен и интелигентен човек и следвате правителствените указания за физическо дистанциране, за да забавите разпространението на коронавируса, пазаруването на хранителни стоки вероятно е една от малкото причини, поради които напускате дома си.

Връщайки се от магазина, неистово започвате да миете плодовете и зелечуците си със сапун с надеждата да убиете вируса? Определено не сте единствените. Експертите по безопасност на храните обаче съветват да не го правите.

Въпреки че сапунът е основен продукт в кухнята и е ефективен за предотвратяване на разпространението на зарази, той е

предназначен

за почистване

на повърхности

и ръце, а не

за консумация

С други думи, миенето на ябълките със сапун не е добра идея, дори ако се притеснявате от вируса.

Защо да НЕ миете свежите продукти със сапун? Плодовете и зеленчуците често имат пореста структура, чрез която част от почистващите препарати може да влезе в самия продукт. Поглъщането на сапун може да причини гадене, повръщане, диария и други стомашно-чревни проблеми. Те са не само неприятни, но имитират някои от симптомите на COVID-19 и може да ви пратят в болница, създавайки допълнителен стрес за и без това претоварените здравни работници и заведения.

Стомашно-чревният дистрес обикновено се случва след консумация на сапун в сравнително големи количества, но експертите по безопасност на храните казват, че сапунът освен това

може да

повлияе и на

вкуса на храната

“Потребителите не трябва да мият плодове и зеленчуци с почистващ препарат или сапун”, отбелязва министерството на земеделието на САЩ в онлайн информационен лист.

“Тези продукти не са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за употреба върху храни. Можете да погълнете остатъци от сапун или перилен препарат, абсорбиран от продукта.”

Дон Шафнър, специалист по хранене и уважаван професор от университета “Рутгерс” в щата Ню Джърси, оприличава използването на сапун върху плодове на пистолет за убиване на муха.

“Може да се получи - казва той. - Но това вероятно не е най-добрият инструмент.”

Ако не със

сапун как да

почистя свежите

продукти?

Всичко, което трябва да направите, е нежно да разтривате плодовете и зеленчуците под течаща студена вода. За твърди продукти като пъпеши, краставици, моркови и авокадо можете също да използвате чиста четка за почистване, но това може да повреди по-меките продукти.

Според изследвания на болестите, пренасяни чрез храна, между 90 и 99% от вирусите и бактериите може да бъдат премахнати само с течаща вода от зелечуците, обяснява Бен Чапман, професор и специалист по безопасност на храните в държавния университет в Северна Каролина.

Понякога микробите могат да се прикрепят към цепнатини или други части на плода или зеленчука, до които водата не може да стигне. Но добавянето на сапун няма да се справи по-добре.

Тъй като понастоящем няма доказателства, че COVID-19 се разпространява чрез храна, указанията за измиване са същите, каквито биха били, ако не бяхме изправени пред пандемия. Това включва стъпка, която е особено важна в наши дни - старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун както преди, така и след приготвяне на вашите продукти.

Други препоръки на властите в САЩ включват миене на всички продукти преди тяхното обелване, премахване на повредените или натъртени участъци преди готвенето, сушене на продуктите след измиването и отстраняване на външните листа от марулята и зелето.

Мийте с

вода дори

портокалите

и авокадото

Вероятно малцина от нас мият авокадото, преди да го обелят, но според FDA това е доста важно, дори и да нямаше пандемия. В доклад за 2018 г. експертите откриха, че над 17% от авокадото на пазара крие бактерията листерия моноцитогенис върху кората си. Въпреки че никога не бихте яли кората на авокадо, FDA отбеляза, че този патоген в храната може да се пренесе с ножа, с който ще го обелите.

Същите правила за измиване преди обработка трябва да се прилагат и за други плодове с неядливи кори като цитрусовите (портокали, грейпфрути), тропическите (банани и ананаси), както и тиквите.

Има ли значение

температурата

на водата?

Идеално е да изплакнете продуктите си с хладка вода, тъй като горещата може да причини увяхване. Много хора мият плодовете и зелечуците с топла или гореща вода с надеждата, че това ще убие вируса, но за унищожаването на който и да е бацил е необходима толкова гореща вода, че тя или ще сготви зеленчука, или ще изгори ръцете ви.

Трябва ли да измия

продуктите веднага

след като се прибера, или непосредствено преди да ги ползвам?

Хубаво е да изплакнете плодовете и зеленчуците преди ядене, а не веднага след като се приберете от магазина, тъй като намокрянето може да ускори тяхното разваляне.

Мога ли сам

да си направя

препарат,

с който да мия пресните продукти?

Много рецепти за измиване на плодове и зеленчуци тип “направи си сам” включват комбинация от вода, оцет, екстракт от семена на грейпфрут или лимонов сок и сода за хляб. Според експертите няма никаква вреда от използването на такава смес, но може да се окажете с плодове с вкус и мирис на оцет.

Плюс това те са по-скъпи от използването само на вода и няма доказателства, че оцетът е ефективен за унищожаване на коронавируса.

От това, което знаем за предаването на К-19, най-големият риск, свързан с плодовете и зелечуците, не са те самите, а по-скоро ходенето до магазина за тяхното купуване. Заради наличието на голям и непрекъснат поток от хора в супермаркетите те се смятат за едно от най-опасните места, където може да лепнете заразата.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>