Майката на Стоичков пълни агне в Ясно поле, той ще седне на масата онлайн от Маями (снимки)

19.04.2020 07:00 Анелия Перчева Радко Паунов
Пенка Стоичкова пред трикольора, който е забучила на входа на двора.
Леля Пепа показва картофите, които е отгледала в оранжерията си.
Христо Стоичков със “Златната топка”, която спечели през 1994 г.
Леля Пепа показва как си слага яката, за да я предпазва, когато излиза до магазина.
Цялото семейство Стоичкови - бащата Стоичко, майката Пенка, синовете Христо и Цанко и дъщерята Петя
Пенка Стоичкова в градината си.
На масичка върху тревата си пие кафето.
Гостоприемната домакиня носи кафе на екипа на "24 часа".

Леля Пепа се радва, че синът й Христо е добре в САЩ,  тя ще празнува с двете си деца Петя и Цанко

В Ясно поле пред магазина всички са маскирани и стоят на разстояние

От 50 г. пуша, а дробът ми е чист, изумена е 72-годишната жена

Пълнено агне на пещ по изпитана рецепта ще готви за Великден майката на Христо Стоичков - Пенка.

Леля Пепа, както я наричат в пловдивското село Ясно поле, ще бъде с двете си деца - Цанко и Петя. “Поръчах да ми заколят агне. Как без него? Великден е!”, обяснява за своите приготовления Пенка Стоичкова.

Внучките ѝ нямало да гостуват, защото имали малки деца и се страхували.

“Всяка година ги посрещам.

Ако ги върнат

- ще трябва

да си ям сама

агнето”, притеснява се тя. Възнамерява, ако е хубаво времето, в неделя да подреди масата отвън на зелената морава и там да празнуват.

“Ще нарежа марулена салата с репички, пресен лук и варени яйца. Към нея ще поднеса печеното агне с плънка от дроб сарма и накрая козунак. Класика!”, допълва Стоичкова.

Агнето ще напълни и опече в пещ.

Козунаци обаче няма да меси. По думите ѝ били хем трудоемки, хем капризни. Изисквали много време да втасат и да стоят на топло.

“Намерила съм им цаката - в Раковски правят много хубави и съм поръчала оттам да ми донесат”, казва тя.

Грабнала мотика, леля Пепа сее сладка царевица навръх Велики четвъртък в градината. Дворът ѝ свети като аптека, тревата е окосена, разцъфтели са красиви лалета.

В задната част на имота се виждат грижливо обработени лехи с лук, чесън и картофи.

“Заповядайте, слагам кафето”, кани любезно екипа на “24 часа” майката на Стоичков.

Заварваме я по работно облекло. На входа на къщата се вее българският трикольор. Разбира се, сама подхваща темата за коронавируса.

“Изобщо не се боя. Това е градска болест, на село нямаме нито един заразен. Това е грип и не е толкова страшен. Но ако не се хване навреме, става пневмония и по-слабите организми си отиват. Притеснително е, че у нас поразява и млади хора, докато в Италия и Испания са засегнати предимно възрастни.

Аз обаче не

съм стара”, пет пари не дава стопанката.

Радва се, че Христо е добре в Маями, чували се редовно по телефона. “Там е 25 градуса, жегата мори вируса. Заразата при тях е по-слаба, не е като в Ню Йорк”, обяснява леля Пепа. Камата ѝ разказал, че и при тях има ограничения, но не били толкова строги, както в останалите части на САЩ.  

“Майко, да се

пазиш! Пали

си редовно

печката, като

е студено”, заръчвал синът ѝ. А тя го успокоявала, че всичко е наред.

“Не мога да стоя в Пловдив заключена в апартамент. Вижте колко ми е добре на село - излизаш на двора и птичките чуруликат”, вметва леля Пепа.

Според нея от коронавируса трябва да се пазят онези, които са с хронични заболявания. Но и това не било сто процента така. “Имам братовчед с присадено сърце, но ето - не го хваща зараза. Явно зависи от имунната система на човека”, разсъждава майката на големия футболист. И бърза да каже, че лично

тя никога

не е пила

дори аспирин Не признава чайове и отвари. Набляга единствено на чесън, лук и праз. По думите ѝ те са природният антибиотик.

Майката на Камата не е загубила чувството си за хумор, с което е известна, и се шегува с вируса.

“Преди време ни връхлетя свински грип - изклахме прасетата. После дойде птичият - отидоха под ножа и кокошките. Сега от този няма за какво да се плашим - нито можем секс да правим на тези години, нито да хвърчим”, смее се Стоичкова.

Направило ѝ впечатление обаче, че и хората на село са се стреснали и се затворили.

“Сутрин, като ходя на магазина -

всички чакат

на разстояние

един от друг

маскирани”,

казва пенсионерката. Тя се надява коронавирусът да отмине по-бързо, защото още един месец карантина щяла да се отрази катастрофално на страната.  

“Светът замря. Едно време дори при война са се провеждали мачове и концерти, за да се повдига духът на хората. Сега нито едното, нито другото”, притеснена е майката на Модерния ляв.

Признава, че

най-много
страда от
липсата на
футболни
срещи
заради извънредното положение. “Сърцето ми се къса - няма ни селски, ни градски мачове. За международни да не говорим”, допълва леля Пепа.

Другата голяма болка е, че заради пандемията се е лишила от таблата с младежите от селото. Преди извънредното положение всяка вечер около 17,30-18 ч ходела в центъра да играе с тях. Клубът обаче затворил.

“Предпочитам да дружа с млади, отколкото с пенсионерки, които си говорят само за манджи и плетки. Мен това изобщо не ме вълнува”, отсича Стоичкова. Наскоро навършила 72 години и посрещнала сина си Цанко с жена му и децата с торта. “Сложих свещичките обратно и се получи 27. Питат ме защо така. Отговорих им,
че се чувствам
на 27 години”, обяснява леля Пепа.

Смята, че всичко е до нагласата на човека и до гена му. Казва, че нейният явно е здрав, защото наскоро се качила на стълба да подрязва асмата и паднала по гръб. Отървала се само с натъртвания. А на нейната възраст друг сигурно е щял да има фрактури.

“От 50 г. пуша по кутия на ден. Но неотдавна претърпях катастрофа, ходихме на летището в София да вземем наш човек. Завъртяхме се леко и се понатъртих. Направиха ми пълни изследвания - скенер, ехограф, снимки. И какво се оказа? Че белият ми дроб е абсолютно чист. Абе дявол да го вземе, цигарата не ми слиза от устата”, изумена е Пенка Стоичкова.

Тя започва деня си с кафе. После отива в двора и се занимава с градината.

“Произвеждам си почти всичко - пипер, краставички, картофи. Като се поуморя, сядам и си почивам. Нямам началник на главата да ми дава зор. Пийна си кафенце, пална си цигарка и като си отдъхна - пак в градината”, описва всекидневието си.

Обича добрата храна. “Снощи изядох цял козунак. Завчера си готвих бял фасул. Като седна вечер да гледам телевизия, в спалнята си имам румсървис. Хапвам фъстъци, ябълки със сиренце и печена филийка. Не ми трябва луканка”, разказва Стоичкова.
Най-много обичала
циганска баница
с пресен чесън
В Ясно поле карали топъл хляб.

“Няма да повярвате, но по един на ден си изяждам. Само на обяд отиват шест филии”, смее се тя.

Сега е сезонът на зелениите и тя не пропуска да си готви лапад, който бере от двора. “В него има и желязо, и витамини. Приготвям го в различни варианти. Най-хубав е на постни сарми”, допълва майката на Христо Стоичков.

Категорична е, че гладни хора в България няма.
“Реват тези,
които ги мързи
И аз съм самотна пенсионерка с 300 лева, но се оправям. Стигат ми и не искам от децата. Вярно, че си произвеждам в двора, но не всичко.

Купувам си боб, леща, ориз, хляб. За месо пари не давам”, казва тя.
Гледа 12 кокошки. След като измътят пиленцата и те пораснат, коли кокошките и ги слага във фризера.

Птицефермата се допълва от женски фазан, тъй като мъжкия го изпуснала - изхвърчал. Сега щяла да търси друг от ловното стопанство “Чекерица”, за да завъди и малки.

Стоичкова е щастлива, че децата й са добре. И я търсят редовно. Христо - от Америка, а Цанко и Петя - от Пловдив.
“Пловдивчани” казали, че ще дойдат за Великден при нея и ще хапнат заедно печеното агне. Христо със семейството си пък щял да се присъедини към празничната трапеза онлайн от Маями.

Допреди извънредното положение малкият син идвал редовно да я вижда. След развода Цанко си имал приятелка и живеели заедно.
“Гледат си децата. От първия брак Цаньо има дъщеря - Адриана, а новата му жена също е с момиченце.  

Не деля изобщо децата. Каквото дам на едното, такова и на другото. Както партньорката му се грижи за неговата щерка Адриана, така и той - за нейната”, разказва леля Пенка. Приела е приятелката на сина си като снаха, макар да нямали брак двамата.

“Като ги виждам, че се разбират, не ми трябва да ходя по баячки и гледачки. Никога не съм го правила”, твърди Пенка.

Но признава, че е впечатлена от някакъв човек от Тополовградско, когото посещавали големи хора от спорта. От тях научила за него. Нейни познати от град Елена също разказали за този човек.

“Както навремето Нешка Робева ходеше при Ванга, така сега всякакви величия се редят при него. Опашките стигали до 300 души”, твърди леля Пепа.
Тя с тъга си
спомня за
починалия
си съпруг Стоичко
“Имахме хубав живот с него”, вметва майката на Христо. И се сеща как двамата със съпруга са отблъсквали атаките на жълти медии.

“И сега някои продължават да нахалстват, но ги гоня. Преди време едни висяха половин час на дувара. Искали да пият кафе с мен. Казах им да си хващат пътя. Има моменти, когато не ми се говори. Ако съм ги поканила като вас - да. Ще ги приема и ще ги почерпя”, уточнява леля Пепа.

Стоичков ще седне на масата за Великден онлайн от Маями

Още преди да обявят в България извънредното положение, големият футболист пратил приятели в село Ясно поле, за да занесат маски на майка му

Христо Стоичков ще седне на великденската маса на своята майка Пенка онлайн от Маями, където живее със семейството си.

Пенка Стоичкова разказва, че синът , който работи като спортен журналист, сега, по време на пандемията, прави предаванията онлайн от вкъщи. С него са съпругата му Марияна и едната им дъщеря Христина. Другата - Михаела, била на няколко километра от родителите си.

Още преди да бъде обявено извънредното положение у нас, Стоичков поръчал на приятели да занесат на майка му маски. Тя обаче не иска да чуе за тях.

“Като тръгвам за магазина, си предпазвам носа и устата с яката на полото. А иначе в двора не слагам нищо. Няма кой да ме види”, смее се Стоичкова и пали поредната цигара.

ДВЕ РЕЦЕПТИ НА ФУТБОЛНАТА ФЕНКА

Пълнено агне на пещ

Агнето се почиства добре и се посолява. Червата се обръщат, шкембето се маже с вар и след това се стърже с нож, след което хубаво се измива. Чревцата и дреболиите се варят, след което се режат на малки парченца.

В мазнина се задушава пресен лук, слага се и нарязаната дреболия. Сипва се ориз, предварително измит, и след като се врътне в мазнината с дреболията, се долива вода. Подправките са червен и черен пипер, много пресен джоджен. Оризът трябва да е полусварен.

Агнето се пълни и се зашива, като цялото се маже с масло. Слага се в голяма четвъртита тава. Сипва се водичка, но не много, за да не стане чорбаливо, защото месото пуска течност.

В предварително опалена пещ се пъха вечерта и на сутринта се изважда. Месото се топи в устата, а кокалите сами падат, твърди майката на Стоичков.

Постни сарми от лапад

Листата на лапада се измиват и попарват леко, за да омекнат. Предварително са изчистени от жилката по средата.

Плънката се състои от задушен пресен лук, ориз, червен и черен пипер, сол и пресен джоджен. Оризът трябва да е напълно готов, след което се завива в листата.

Сармите се редят една до друга в тава и в нея се слага половин пръст вода. Пекат се на фурна за 10-15 минути.

Според леля Пенка с подлучено кисело мляко яденето ставало фантастично.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>