Добрият сценарий: по 100 заразени на ден в края на април

12.04.2020 22:30 Генка Маркова
Проф. Асен Балтов (вторият от ляво) говори на сутрешния брифинг на оперативния щаб. Той призова хората да спазват самодисциплина.

Но може да са и 500 при нарушаване на дисциплината

Лекарите ще ръкопляскат, ако хората спазват мерките

Нека не превръщаме болниците в морги, призоваха началниците на най-натоварените “Пирогов” и Александровска

“Дори при добър сценарий, при който всички хора си останат по домовете и спазват ограниченията, до 10 дни се очаква да има сериозно нарастване на случаите. Това може да означава по 100 нови случая на ден, а може да бъдат 200, дори и 500. Всичко зависи от самодисциплината.”

Този коментар направи пред “24 часа” в неделя шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. За сравнение към края на неделния ден всички болни от коронавирус българи бяха 675. Пикът на болестта в България обаче се очаква след Великден.

По-рано през деня той и началникът на Александровска доц. Костадин Ангелов се присъединиха към брифинга на шефа на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. И призоваха хората да не нарушават мерките за самоизолация. Да не превръщаме болниците в морги заради хубавото време, призоваха двамата болнични шефове.

Резултатите от неспазването на ограниченията не се вижда веднага и това е една от причините много хора да ги нарушават.

Конкретно за

София може

да се наложи

по-сериозно

затягане на

самодисциплината,

защото тук са повече от половината от случаите в цялата страна, предупреди проф. Балтов.

“За София се смята вече, че вирусът е на много места.

Не говорим за огнище, което да е ограничено, и да е ясно, че става въпрос за определен квартал или за няколко човека и техните близки например. Разпространението е доста по-сериозно”, каза той.

Според последния световен гайдлайн за насоки на пулмолозите от събота около 20% от случаите ще имат нужда от лечение в болници, а 10% от тях - от сериозна реанимация с интубация.

Между 2 и 5%

пък ще са

случаите с

летален изход

“Това не е добре и хората не си дават сметка, че тук говорим за истинска статистика. Колкото повече пациенти постъпят в болниците по едно и също време, толкова по-трудно е тяхното правилно и адекватно лечение и използване на максималния ресурс на болниците. Затова апелираме за спазването на тези мерки, защото те ограничават разпространението на заразата и ни позволяват да лекуваме адекватно”, обясни още проф. Балтов.

Статистиката той допълни с факта, че ако грипът минава за 8 до 10 дни, то при коронавируса организмът не може да се изчисти от инфекцията понякога повече от 4 седмици. Затова и лечението продължава 1 месец, а понякога и повече, особено за тези, които са на апаратна вентилация.

“Ако тези пациенти се подменят периодично, т.е. едни излекуваме и веднага на тяхно място влизат други, ще бъде много по-лесно за здравната система, за нас и естествено, ще бъде по-благопрятно за самите пациенти”, допълни той защо е важно да се спазват мерките.

Проф. Балтов даде пример и с по-малките градове и областите с по-малко случаи.

Където хората

спазват повече

мерките, са

успели да

ограничат

заразата,

обясни професорът.

“За този един месец получихме сериозна отсрочка, в която повечето болници успяхме да се реорганизираме и да направим така, че да поемаме и лекуваме много повече болни. Това е нещо много важно, защото в първия момент никой не е готов. Сега всички страни около нас имат сериозен проблем по отношение на това, така че мерките в България бяха изключително добри и дадоха много добър резултат досега”, посочи той и друга от ползите от спазването на мерките.

До неделя следобед в “Пирогов” се лекуваха 36 пациенти. 11 от тях са на апаратна вентилация и са настанени в новата реанимация на болницата, която е само за коронавирус пациенти.

Останалите 25 пациенти са в средно тежко състояние. Всички са с двустранна бронхопневмония.

“През “Пирогов” са минали вече над 65 тежки случаи, от тях може би сме имали 5-6, при които след следването на този диагностично-лечебен алгоритъм и поставяне на диагноза, след това PCR тестът не я е потвърдил”, каза проф. Балтов.

Всеки, който повече от 3-4 дни има висока температура и суха кашлица, макар и лека, да не чака, а да потърси лекарска помощ в спешните звена на болниците, където може да се вземе едно адекватно решение за неговото лечение, посъветва шефът на “Пирогов”.

“Пикът на епидемията се очаква да е около Великден или малко след това и може да продължи 2-3 седмици. Ако се спазва карантината и всичко върви по план, както показват математическите модели,

би следвало

докъм средата

на май да има

белези за

овладяване на

ситуацията”,

коментира и шефът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. В неговата болница в момента се лекуват 25 човека, от които петима са в реанимация.

“Най-лошото е, ако болниците бъдат препълнени от хора, да има много починали и в тази ситуация да нямаме възможност да ги сложим в камери. Виждате в Америка как карат хладилни камиони и тирове, в които слагат телата в чували. Това са едни апокалиптични картини, които на мен не ми се иска дори да ги изговарям на глас. Ние ще се готвим и за такъв сценарий, но нека никога да не идва”, описа проф. Ангелов възможния мрачен сценарий и у нас .

Според математика проф. Михаил Константинов обаче може да се каже, че в момента България се намира в пика.

“В България имаме една от най-ниските смъртности - втората най-ниска в Европа и една от най-ниските в света - това е забележително постижение. Дано го задържим”, добави той. “България има 4 пъти по-добри показатели за света, а от повечето западни държави - 80 до 100 пъти по-добри показатели”, категоричен бе Константинов.

“Този вирус е изключително смъртоносен. Има единствен достоверен коефициент на смъртност - съотношението на умрелите към болните плюс излекуваните, това прави 21% за света към момента. Очакваме да спадне, но и да спадне, може би ще е докъм 10%. Трябва да се страхуваме за съдбата на т.нар. активни случаи - заболели и още боледуващи”, добави математикът. Да, естествено е, че следващите седмици са най-важните. Когато се каже: минаваме през пика, това значи “минаваме през ада”. Не сме много далече от него”, посочи проф. Константинов. Да, най-тежкият период е в момента. Сега е критичният момент. Италия и Испания минаха през един пик в края на март, но втората и третата вълна отнасят животи.

Други от От страната и света

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

Болен пловдивчанин измина 200 км, за да получи инвалидната си количка?

Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства. Един от тях е Николай Атанасов

>