Топофталмологът д-р Станка Узунова: Не може всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус

08.04.2020 20:00 Радко Паунов

- На 3 см сме от пациента и прегледите сега не са препоръчителни, освен в случаите на спешност

- Телемедицината вече е доста напреднала по света, но у нас - не

Д-р Станка Узунова е сред водещите очни специалисти в Пловдив и непрекъснато дава съвети в условията на пандемия на своите пациенти, които я търсят по телефона.

Доказан специалист е в областта на глаукомата, мързеливото око, детското зрение и дегенерацията на макулата свързана с възрастта. Член е на Американската академия по офталмология, която я удостои с приз м.г. за продължаващо обучение. Наскоро приключи и втората си магистратура - Обществено здраве и здравен мениджмънт, а защитата на дипломната й работа е на тема „Телемедицина и телездраве - световен опит и възможности за приложение в България". В момента готви докторантура по телеофталмология.

- С какви очни проблеми ви търсят в момента хората, д-р Узунова?

- Миналата седмица ми се обадиха трима за преглед. Звънят ми хора, които имат часове и ги отлагат. А тези, които търсят преглед, преценяваме по телефона. Ако да речем цял ден стои на компютъра и има сухи очи, или зачервени и уморени, или дразнене от светлина, по признаците мога да преценя и да му кажа да слага няколко дни изкуствени сълзи. Лекарства без рецепта не мога да препоръчам. Ако не се подобри, трябва да търси преглед. Пациент ми се обади с ечемик. Друг ме потърси с по-сериозен проблем и го пратих там, където може да бъде видян. Има и такива, които ме търсят за изписване на очила. В момента това е невъзможно. Тези, които са с маска, запотяват стъклата на пробните очила. И се налага едно непрекъснато сваляне и забърсване. Така прегледът се компрометира.

- Проф. Мутафчийски обясни, че един от симптомите за коронавируса е наличие на конюктивит. Доколко е възможно тази зараза да тръгне от очите?

- По данни на Американската академия по офталмология един от 30 пациенти с коронавирус развива и конюктивит. Но това не е единственото му оплакване, примерно има и затруднено дишане и температура. Не можем всеки с конюктивит да го тестваме за коронавирус. Не е характерен принцип, но го има, забелязан е. В проучване на Journal of Medical Virology на 30 пациенти, хоспитализирани за COVID-19 в Китай, един е имал конюнктивит, като е установено присъствието на вируса в очния секрет.

В по-голямо проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, изследователите документират конюнктивит при 9 от 1 099 пациенти (0,8%) с лабораторно потвърден COVID-19 от 30 болници в Китай.

Съобщения от САЩ сочат, че червените очи са често срещан ранен признак при пациенти в напреднала възраст, при които след това се установява коронавирус. Всички тези данни сочат, че е добре употребата на контактни лещи да се ограничи за известен период, диоптричните очила да се дезинфекцират често. А хората, на които се налага да работят с много клиенти/пациенти, да носят предпазни очила или щит.

- Вие специално как работите в последния месец по време на пандемия?

- По телефона консултирам, а други пращам, където има отворени кабинети. Голяма част от колегите не извършват в момента рутинни прегледи. Ние, офталмолозите, сме на 3 см от пациента, когато го преглеждаме, независимо дали гледаме очни дъна или измерваме очното налягане, където сме много близо до тях. И това ни поставя в голям риск.

- Известен пловдивски интернист преди време беше отсякъл: "Аз по телефона не лекувам!". Прав ли е?

- Това е така. Аз също не лекувам по телефон. Но ние сме потенциални преносители, ако в момента конкаткуваме с много пациенти.

- Доколко телемедицината е навлиза у нас?

- Това е лечение от разстояние, като се използват различни платформи. В България не е залегнала в нашето законодателство, има я в наредбата за спешна медицина и в още една за редките болести. Съществува едно израелско устройство, което освен пулс и кръвно налягане, измерва и температурата на пациента. Нямам идея колко струва. Но това са уреди, които могат да следят пациента в дома му и биха били безкрайно удобни, когато човек е под карантина. Така могат от разстояние да му се наблюдават показателите и ако някой е извън нормата, тези апарати имат свойството да подадат и сигнал. Това е част от телемониторинга.

А телемедицината помага на пациента, като го лекува от разстояние. Разбирам, че колегите не са готови за такова нещо. Още повече ние не го изучаваме в нашия курс на обучение. Няма и преквалифициращи курсове в България. Може би по-младите колеги един ден ще се занимават с телемедицина. Но в света тя е развита и е изстреляна във висините. Непрекъснато получавам имейли от САЩ как да стартирам телеофталмологична практика, тъй като съм член на тяхната академия. Имат устройства, с които измерват зрението на пациента в дома му и са много напред.

- Америка обаче сега е в епицентъра на заразата. Дали процедират с телемедицина в настоящия момент?

- По време на извънредното положение разрешиха всякакви други платформи и софтуер, освен регламентираните, да бъдат използвани, т.е. разшириха възможностите за прилагане на тази услуги.

- Кога виждате това да се внедри и у нас?

- Не го казвам като упрек. ВМА смятам, че използва такива решения и преди тази пандемия. Забелязвам, че Националният оперативен щаб следи стриктно какво се случва в света и заимства добрите практики. Не мога да кажа, че няма желание, може би не е дошъл още редът на телемедицината у нас. Разбира се, тя има и неудобства. Първо, нямаме обучен персонал за нея. Второ, не могат да се използват каквито и да е платформи. Макар че забелязвам мобилни приложения, които предлагат телемедицина в България. Запозната съм с едно от тях. При него не се изписват лекарства без рецепта. За да се внедри, трябва да има и контрол върху прилагането иначе става хаос.

- Извън коронавируса кои са типичните очни проблеми за този сезон?

- Има повече алергични конюктивити, които се обострят с цъфтежа на дървета. Забелязва се и поява на така наречените ечемици, които са резултат на спадналия имунитет след зимата. През март имаше доста пациенти с такива оплаквания, не зная на какво се дължеше. Престоят в дома на изкуствена светлина и пред екрани зачестяват проблеми със сухите очи. Сега е период, в който трябва да се изследват учениците за късогледство.

- Но сега те са във ваканция?

- Стеснени са възможностите в момента. Стараем се да даваме съвети за спазване на очна хигиена. Препоръчителен е очен преглед след стихване на пандемията.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>