Д-р Ангел Кунчев в Пловдив: Не си отменяйте почивките за юли и август (обзор, снимки, видео)

08.04.2020 10:38 Анелия Перчева Радко Паунов
Д-р Ангел Кунчев и кметът Здравко Димитров обикалят сергиите на Четвъртък пазара. Снимки: Радко Паунов
Д-р Ангел Кунчев съветва търговците да са с предпазни средства.
Търговци подариха на д-р Кунчев джинджифил срещу коронавируса.

- Моята заплата е последна грижа за държавата, каза главният санитарен инспектор

- Той похвали Четвъртък пазара и си тръгна с 2 кг джинджифил

При спазване на ограничителните мерки смятам, че пандемията скоро ще отмине, затова не си отменяйте резервациите за морето за юли и август. Това призова в Пловдив главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той горещо препоръча на българите да бъдат дисциплинирани.

"Един страх имам, ако се успокоят малко хората и дойдат Цветница и Великден, можем да направим голяма беля. Молбата ми е, толкова устискахме цял месец, да продължим още две седмици, за да не се изподавим като власите в края на Дунава", призова д-р Кунчев.

Той посети Четвъртък пазара, за да види при какви условия работи. При обиколката на сергиите търговци му подалиха 2 кг джинджифил. Те обясниха, че за две седмици цената му е скочила на 18 лв. за килограм. "Нямаше нужда", каза Кунчев за подаръка.

"Моята заплата е последна грижа за България и за здравната система. Каквото за другите, такова и за мен", отговори той на "24 часа" как ще кара без възнаграждение. 

Кунчев потвърди, че напоследък болниците са съсредоточени изцяло върху пациенти с коронавирус. "Сигурно има и такъв елемент. Но същевременно няма отказана помощ на когото и да било, независимо от какво се оплаква. Когато приехме първите случаи с COVID-19 в Габрово и Плевен, се убедихме, че няма как да се затворят цели болници, няма логика", каза главният санитарен инспектор.

Според него, ако гледаме примера на Китай, Италия и Испания, където вече случаите почнаха да намаляват, за период от два месеца ще можем да минем през пика и да последва нормализация с отпускане и отпадане на част от мерките.

Кунчев припомни, че извънредното положение е до 13 май. "След това можем да обсъждаме дали да се увеличи или не. Никой не може да направи прогноза", допълни той. Но е категоричен, че на този етап България успява да държи под контрол положението в резултат на мерките. "В сравнение с нашите съседи на Балканите, продължаваме да имаме най-малко заболели и смъртни случаи", посочи главният санитарен инспектор. 

Според него спорът за тестването на българите е изкуствен. "Ясно е, че имаме ли тестове, те ще бъдат правени на повече хора. Но кое е по-добре - да имаме стотици хиляди изследвани или по-малко болни", попита той.

След пълна обиколка по сергиите на Четвъртък пазар, придружен от областния управител Дани Каназирева и кмета Здравко Димитров, д-р Кунчев пое към Раковски. Там искал да види работата на фабрика за производство на сладко. За пловдивската лаборатория, която трябва за заработи в понеделник, той се изказа ласкаво. "Важното е, че се създава", допълни Кунчев. И похвали пловдивския медицински щаб.

Относно заповедта на пловдивската РЗИ, която разрешава на фризьорските и козметични салони да работят, д-р Кунчев каза, че това е правилно. "Когато е създадена организация с предварително уговорен час, не се събират повече от двама-трима и носят маски, няма никакъв проблем да продължи дейността на тези обекти", категоричен е той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>