Борисов: Започва масирано тестване в Банско

08.04.2020 09:06
Снимка и видео Фейсбук/Бойко Борисов

Министър-председателят е наредил да освободят борда на Българската банка за развитие

В 12 часа ще се чуя с премиера на Италия и с неговия Мутафчийски.

Работим много усилено, но спазвам хубавата българска поговорка да не казвам "хоп" прекалено рано.

В рамките на дни променихме индустрията си. Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, отколкото велики империи. Болниците на първа линия са презапасени със защитни облекла.

Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

В момента се раздават за всички нуждаещи се от защитни облекла.
Днес ще се изпратят около 100 защитни облекла за Северна Македония. "Лесно е да говориш, че сме братя, но братя се вижда, когато ти е трудно", добави Борисов.

Днес съм разпоредил на щаба да започнат масирано тестване за коронавирус в Банско. Приемаме, че там е едно огнище. Хората там изстрадаха много, бяха 14 дни под карантина. Там бързите тестове ще ни свършат работа. Ще видим колко от хората са изградили антитела, заяви премиерът.

Ще търсим дали има хора, които се преминали през вируса, без да се разболеят, допълни проф. Кантарджиев.

Търсим как отново да позволим посещението на парковете и качването в планината, но не искаме да се стигне до масовото струпване. Чудим се как да го направим, дали по часове, заяви министър-председателят. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в пика, каза още Борисов.

В края на брифинга Борисов обяви, че е наредил да освободят борда на Българската банка за развитие, след като вчера стана ясно, че банката е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма.

Европейската комисия още не може да предостави 1 милион теста за коронавирус, за които България е платила, посочи още премиерът.

Той увери, че в момента, в който дойдат тези тестове у нас, ще се тества масово населението. "Те просто не съществуват на пазара. Физически ги няма", посочи Борисов.

Министър-председателят коментира, че е говорил по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху, който му е казал, че и в Израел няма тестове за коронавирус. По думите му, в момента ПСР тестовете няма откъде да се купят. Борисов посочи, че страната ни все пак съумява да се снабди с по няколко хиляди теста.

Бойко Борисов добави, че България е платила за доставката на 5000 теста на Белгия, но там вече има закон първо тестовете да се осигурят за белгийските нужди.

На въпрос дали футболни отбори нарушават противоепидемиологични мерки, премиерът Борисов отговори, че не е чувал за подобно нещо. "Не съм чул за футболни отбори. Ако има такива, съответно РЗИ-ата да ги накажат, глобят, както всички останали", коментира Борисов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>