Дядо Христо от Трилистник е бил благодетел на двамата си биячи, давал им е храна (обзор, снимки)

06.04.2020 15:42 Анелия Перчева Радко Паунов
86-годишният Христо Васев разказа на Иван Гешев как е бил нападнат и бит. Главният прокурор посети дома му и го успокои. Снимка: Главна прокуратура
Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов изненадващо посетиха с. Трилистник. Снимка: 24 часа
16-годишният Ангел Маринов.
32-годишният Павел Асенов
Кметът на Трилистник Мирчо Петров посреднощ отишъл в дома на дядо Христо и го заварил окървавен. Снимка: Радко Паунов
Съседката баба Ивана е потресена от нападението. Снимка: Радко Паунов
Бандитите прескочили 2-метровата ограда и нахлули в дома на дядо Христо. Снимка: Радко Паунов

- Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай, важното е, че си жив, каза му главният прокурор

- В селото се страхуват, че ромските набези ще се отприщят още покрай безработицата

Пребитият и ограбен 86-годишен Христо Васков в с. Трилистник често давал храна на двамата си нападатели. Това разказаха през 24plovdiv.bg съседи на пострадалия. Така апашите познавали разположението на стаите в къщата му. 

16-годишният Ангел Маринов и Павел Асенов на 32 г. прескочили 2-метровата ограда, разбили стъклото на входната врата и я отворили с ключа пъхнат отвътре. Нахвърлили се върху спящия човек с юмруци и метална тръба. "Къде са парите", питали те. Той им отвърнал, че няма. Почнали да тършуват из къщата и открили в дрехите.

Сега 86-годишният човек е с наранявания по главата след нападение и грабеж от двама местни роми в дома му. Пострадалият живеел сам, двете му деца са в Пловдив.
Престъплението е извършено на 5 април малко след полунощ, а пет часа по-късно полицията откри извършителите. Това са 16-годишният Ангел Маринов и Павел Асенов, на 32 г. Първият е бил осъден м.г. на две години условно за блудство с момче от Трилистник. А съучастникът му има криминални регистрации за закана за убийство и кражба.
Още в понеделник сутринта главният прокурор Иван Гешев пристигна изненадващо в селото и посети пострадалия дядо Христо. Старецът му разказа как е бил малтретиран и благодари на обвинител номер едно, че е дошъл на крака да го види.
"Ще вземем мерки, дядо, не се притеснявай. Важното е, че си жив. Отивай да лягаш и да се почиваш", каза Гешев на бития старец. И нареди той да бъде транспортиран до пловдивска болница, за да му направят скенер и пълни изследвания.
"Дори и в извънредното положение и карантината бандитите не спират да вършат престъпления. Но МВР и прокуратурата ще реагират. Не може да ограбваш хора за това, че си безработен", категоричен е Иван Гешев. Визитата му в Трилистник е била внезапна.
"Всички в селото са впечатлени, че в тази извънредна ситуация държавата успява да се погрижи за обикновения човек", коментира пред "24 часа" кметът на Трилистник Мирчо Петров. Именно на него се обадил около 1 часа след полунощ в неделя внукът на дядо Христо. Младежът живеел в София и изпаднал в ужас, след като старецът му се обадил по телефона да каже какво го е сполетяло. Кметът веднага тръгнал към жилището на пребития дядо. По същото време пристигнали патрулка и спешна помощ. Намерили възрастния човек в леглото целия окървавен. Говорел трудно и се оплаквал от силни болки.
"Бай Христо е спял, когато двамата бабаити са прескочили 2-метровата ограда и са нахлули в двора му. Счупили стъклото на входната врата и отворили с ключа, който пъхнат отвътре", описа селският управник.
Стопанинът се събудил от шума. Било тъмно и не могъл да види нападателите си, които започнали да го удрят по лицето и главата с юмруци и метална тръба. Искали му пари.
"Дядо Христо ги молил да го оставят на мира. Казал им, че не разполага със средства. Те обаче пребъркали дрехите му до леглото и извадили оттам портфейл със 100 лева. С тях човекът е смятал да изкара, докато вземе пенсията си", разказа кметът. По думите му апашите са претършували и останалите стаи в къщата, където имало храна, но те не са я докоснали. "Търсили са само пари, не са били гладни", коментира Петров.
След като разбрали, че няма да намерят повече, бандитите си тръгнали. По оставените отпечатъци и записи от видеокамери в селото те са били арестувани.
"Открихме ги в домовете им в ромска махала на Трилистник. Разполагаме с достатъчно доказателства, че именно те са извършителите", каза шефът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.
От прокуратурата съобщиха, че двамата вече са привлечени към наказателна отговорност за грабеж. Освен парите, Ангел Маринов и Павел Асенов са били подготвили да задигнат и кафе машина от дома на дядото, но в последния момент са се отказали. Наказанието, което предвижда законът, е от 3 до 10 г. за пълнолетния апаш и до 3 г. - за съучастника му.
Нападението над дядо Христо изправи на нокти жителите на Трилистник. Съседката на пребития старец баба Ивана е потресена. "Добре, че живея с деца и внуци, иначе и мен ще нападнат", каза тя. Други комшии разказаха, че дядо Христо дори е бил благодетел на двамата си биячи - давал им често пъти храна. Явно по тази причина те познавали разположението на стаите в къщата му. Старецът се ползвал с уважение сред съселяните си. Бил най-възрастният земеделец в Трилистник. "Жизнен човек е, въпреки годините си. Сее си двора, гледа кокошки, обслужва се сам", описват го комшиите.
В селото се страхуват, че покрай кризата и безработицата ромските набези ще се отприщят още повече. "10 години си живяхме спокойно. В селото ни не е имало тежки престъпления. Затова и много пловдивчани се преселиха да живеят при нас. Сега обаче циганите ще изгладнеят като вълци и ще започнат кражбите", притесняват се местните.
"Един от същите тия биячи ни открадна цяла крава през 2008 г. Влязоха трима посреднощ у дома и измъкнаха животното", разказа Таня Енева от Трилистник. Както и съселяните си, тя се тревожи как занапред ще успяват да овардят имоти и градините си от местните цигани.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>