Баща: След като непознат обяви детето ми за мъртво, то все ме пита: “Сега какво ще стане с мен?”

12.03.2020 21:36 Любомир Илков

Наказанията в такива случаи трябва да са много тежки - ефективен затвор и големи глоби, казва Стоян Георгиев - снимката на неговата дъщеричка беше открадната от блогър

Стоян Георгиев е фотограф от Пазарджик. Той е баща на 8-годишното момиченце, чиято снимка беше открадната от скандалния блогър Гилберт Стефанов от Лясковец. В инстаграм злосторникът бе качил снимката на русокосото дете и за да събере повече лайкове, направил живо включване, в което през сълзи обяснява, че детето е негова дъщеричка и е загинало в катастрофа.

Съвсем случайно близка на Стоян вижда това и се обажда на бащата. Така се разплита отвратителното деяние на младия циганин от Лясковец. На следващия ден шефът на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Явор Колев лично се заема с това интернет престъпление. Подадени са жалби до ГДБОП и прокуратурата.

Преди дни “24 часа” подробно разказа тази история. Сега представяме емоционалната изповед на бащата.

- Г-н Георгиев, минаха няколко дни откакто разбрахте, че снимката на дъщеричката ви е открадната от блогъра Гилберт Стефанов от Лясковец. Той я качил в инстаграм, където обявил детето ви за свое и за загинало в катастрофа. Вие и семейството ви преодоляхте ли шока?

- Всички сме притеснени все още, докато не видим какво ще стане с този човек, който си позволи това. Даже се притеснявам, че снимката може да бъде използвана отново от него с подобна нова цел.

Мисля, че ако

той се размине

без наказание,

ще се появят

много други

подобни на него, които, за да набират популярност, ще вземат чужди снимки и ще правят фалшиви новини.

- Дъщеря ви, която е на 8 години, научи ли за злоупотребата?

- Детето отчасти научи от нас още вечерта, когато беше открадната нейната снимка, но не знаеше за какво конкретно става въпрос.

На следващия ден, когато отиде на училище, съучениците ѝ бяха казали, че са я давали по телевизията и се говорело, че е починала в катастрофа. Така детето разбра всичко, макар от предната вечер да не пускахме телевизора и криехме цялата история, за да не се травмира. Но детето все пак разбра всичко.

- Задава ли ви въпроси защо и как се е случило това?

- Задава ни един въпрос: “Сега какво ще стане с мен?”. А този човек буквално я обяви за мъртва, което не знам как да ѝ го обясня дори. Но детето ни продължава да е притеснено и обмисляме да го заведем на психолог. Сега вкъщи, като говорим за случилото се, избягваме това да става в присъствието на детето, за да не се травмира.

- В края на миналата седмица се видяхте с началника на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Явор Колев. Какво ви каза той и какви мерки ще предприемат срещу извършителя?

- Комисар Колев прояви голямо внимание към случая. Посрещна ме още на бариерата на ГДБОП, извика двама специалисти от неговия отдел, които ще се заемат със случая и проверката в интернет. Свалиха целия снимков и видеоматериал от моя телефон - аз бях събрал всичко, и задействаха сигнал към прокуратурата в Пазарджик от тяхна страна, въпреки че и аз съм подал такъв сигнал.

Мисля си, че ако

това лице е в

България, за тях

ще е по-лесно

разследването

Има обаче някаква неофициална информация, че този блогър е в Германия. Аз, доколкото разбрах, той е на 18 години, пълнолетен е и може да носи пълна отговорност за действията си.

- Вие не сте говорили по телефон с този човек, но сте имали комуникации в чата. Той май първоначално ви се извинява за случилото се и само след броени минути прави живо включване, в което обяснява как е загинало “детето му”, имитира плач, за да събира лайкове. Така ли е?

- Точно така. След като видях снимката в инстаграм, му писах да я свали веднага, защото това е моето дете и то си е живо и здраво. В момент на шок и възмущение му написах, че ще пострада, ако не махне снимката, защото първоначално той не ми отговаряше. Веднага след това обаче ми написа: “Докажи ми, че детето е твое, и ми прати снимка с теб и него, за да ми докажеш.” Разбира се, не изпратих такава снимка, защото можеше да изкара и мен мъртъв. Сега в интернет обяснява, че веднага изтрил снимката, като съм му казал. Това не е истина. Минути след като си чатихме, той пусна лайф, в който плаче и обяснява как искал той да умре, а не дъщеря му.

- Вярно ли е, че ви е заплашвал?

- Да. Пусна едно видео, в което ме заплашва, че ще ме съди, защото съм бил груб към него. Трябвало да го помоля да изтрие снимката, той да го направи и всичко да приключи. Аз обаче не смятам, че нещата трябва да приключат така.

Излиза, че аз

съм виновен,

че имам дъщеря,

на която той

е откраднал

снимката

от профила ми и я използвал в немислима фалшива новина. Според него това не е нарушение на никакви закони и правила. Аз предполагам, че той ще продължи да го прави и занапред. На следващия ден, след като беше разбрал от медиите, че съм подал жалби в ГДБОП и прокуратурата, ми изпрати скрийншот на интернет страница с новини, и ми написа: “Защо го направи бе, човек, аз нали изтрих снимката? След ден пак получих съобщение от него с молба да не го съдя, защото е на 18 г. и съм щял да проваля живота му. Мисля, че той сам проваля живота си с постъпките си.

- Ще търсите ли със семейството ви правата си в съда?

- Със сигурност

ще търсим

правата си

в съда,

няма да оставя случая така. Надявам се нещата да се развият бързо и той да си получи заслуженото от правоохранителните органи. Надявам се още това да послужи като предупреждение и да намалеят тези случаи с фалшивите новини, защото днес е моето дете, утре може да е друго.

- Мислите ли, че е грешка родители да публикуват снимки на децата си в социалните мрежи?

- Не смятам, че е грешка. Всеки втори човек има профил в социална мрежа и качва снимки на семейството и децата си и аз не съм направил нещо различно. Просто един недобросъвестен човек попада на снимката на моето дете и я взема.

- Допускали ли сте, че снимката на детето ви може да се използва за гнусна злоупотреба?

- Никога не съм го допускал. Виждал съм много фалшиви новини, най-вече като форма за събиране на пари. В случая с моето момиченце наистина е много лоша гавра, детето беше обявено за убито.

- Трябва ли да има промяна в законодателството към по-сериозни наказания за подобни случаи?

- Смятам категорично, че наказанията в случаи със замесени деца трябва да са много по-тежки. Да има ефективен затвор и тежки глоби.

При злоупотребата с чужда самоличност, особено с деца, не трябва да има никакви компромиси. Да не говорим, че снимката, която той е взел, е авторска и това също съм завел като сигнал в прокуратурата - кражба на интелектуална собственост. Ако на този човек му се размине само с някаква глоба и едно “извинявай”, той и други като него ще продължат да го правят.

Той постигна

целта си да

събира лайкове

в тази фалшива

и гнусна история

Преди да публикува снимката на детето ми и да го обяви за свое и мъртво, той е имал около 1000 последователи. Сега вече има над 6000. Въпреки че е злоупотребил, въпреки че е недопустимо направеното от него, последователите му се увеличиха.

Трябва да кажа, че вечерта, когато той открадна снимката, аз подадох сигнал към инстаграм, но от платформата не предприеха нищо да блокират тази фалшива новина.

Други от Регион

Съдът "циментира" кмета на Пазарджик

Пазарджишкият Административен съд днес се произнесе, че жалбата на общинския съветник Благо Солов, с която оспорва легитимността на местната Общинска избирателна комисия

Премахнаха нерегламентирани сметища и почистиха р. Пясъчник в с. Труд

Коритото на река Пясъчник в рамките на Труд е почистено от храсти и върби, които потенциално застрашаваха населението. В повече от 500 метра по поречието на реката вече са изсечени израснали дървета

Единственият банков клон в Брезово затваря. Жители: Как ще си получаваме парите? (снимки)

Откъде ще си теглим заплатите и пенсиитe? Това питаха тази вечер хора от Брезово, които се събраха в центъра на града, за да изразят притесненията си от закриването на единствения банков клон на

Правят първа копка на новия довеждащ водопровод на Брестовица

След 4-годишните проблеми на жителите на Брестовица със замърсената с манган вода стартира изграждането на довеждащия водопровод на селото. Работата ще започне след символична първа копка утре

Спипаха шестима за крадат лайка от нива в Пловдивско

Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 кг лайков цвят от землището на пловдивското село Главатар. В събота полицаи от РУ - Хисаря предприели действия по сигнал от мъж, който съобщил

>