Акад. Добрин Свинаров: Витамин D трябва да се пие всеки ден

12.03.2020 02:18 Анна Ботинова
80-90 на сто от нуждите на организма се осигуряват чрез биосинтез на витамин D в кожата под въздействие на слънчевата светлина.

При добро насищане боледуваме по-рядко и по-леко. Ако има недостиг, желаното ниво се постига след 3-4 месеца ежедневен прием, казва акад. проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ “Александровска”.

- Акад. Свинаров, за витамин D се сещаме предимно през зимата и при епидемии, а сега и в условията на риск от разпространение на коронавируса. Защо е толкова важен този витамин и опасен ли е дефицитът?

- Известна е ролята на витамин D за развитието на костно-мускулната система, но вече се знае, че той има сериозна роля и за състоянието на имунитета. Дефицитът е масово явление днес, когато начинът на живот е много променен спрямо този преди 30-ина и повече години. Преди децата играеха много навън, на слънце, всички прекарваха повече време на открито. Днес не е така, пък и дерматолозите с основание предупреждават за рисковете от слънчевите лъчи за кожата. Част от хората съзнателно не се излагат на слънце поради такива рискове. Достатъчно е намазване на кожата със защитно средство с фактор 5, за да се “предпазим” и от витамин D наред със защитата срещу ултравиолетовите лъчи.

Около 80-90 на сто от нуждите на организма се осигуряват чрез биосинтез на витамин D в кожата под въздействие на слънчевата светлина и само до 10-20 на сто - чрез храната. Затова и ограниченото излагане на слънце определя значителен дефицит. През лятото може и да не се приема витамин D от здрави хора, които водят природосъобразен начин на живот и се излагат разумно на слънце. Един цял ден слънчеви бани се равнява на 20  000 единици витамин D. Дори и когато човек не се пази прекомерно от слънцето обаче, максималното ниво на наситеност, което се постига у нас, е към 70-80 наномола на литър кръв (nmol/L). Това е долната граница на достатъчност. Всички останали – чувствителните към слънце, възрастните, хронично болните,

хора с прекалено градски

начин на живот, трябва

да вземат витамин D

дори и през лятото

Има сезонна вариация в наситеността на организма. В телата ни се откриват 2 форми на витамин D: основно - витамин D3 (холекалциферол), който е биологично пълноценната форма за животните и човека, и следи витамин D2 (ергокалциферол), който е от растителен произход. Те се метаболизират до 25-хидрокси витамин D и до 1,25-дихидрокси витамин D (калцитриол). Основна метаболитно активна форма е калцитриолът, който има ендокринна и автокринна функция.

Индикатор за наситеността с витамин D е неговата основна циркулираща депо форма в кръвта - 25-хидрокси витамин D. Като дефицит се определя концентрация на 25-хидрокси витамин D под 25 nmol/L, недостатъчност - 25 - 80 nmol/L, насищане (достатъчност, референтна област) - 80 - 200 nmol/L. За токсичност говорим при стойности над 380 nmol/L.

- За колко време човек с дефицит може да го попълни?

- Важно е да се знае, че насищането с витамин D не става за 1 ден, а се изискват 3-4 месеца. Намаляването на наситеността също не става изведнъж, а постепенно, когато спрем да се излагаме на слънце – най-високите физиологични стойности се постигат през август-септември, а най-ниските обичайно са през март – април. Тогава организмът изпитва най-голяма нужда, не се изпълняват всички физиологични функции, за които е необходим витамин D, и неслучайно тогава са най-неприятните сезонни вирусни инфекции с много усложнения.

- Практика у нас е на децата да се дава витамин D до навършването на годинка. После приемът най-често спира. Правилно ли е?

- В кърмаческата възраст задачата ни е с прием на витамин D да предпазим децата от развитие на рахит. Това се постига. Критерият за прекратяване на този прием е правилното и навременно затваряне на фонтанелите – стане ли, край на приема на витамин D. Това означава обаче, че забравяме всички останали ефекти, признати и непризнати.

Тук искам да изясня, че

медицинското общество

все още е разделено

по въпроса за ефектите

Едната част са консерватори и казват: “Нищо, което не е доказано чрез многоцентрови рандомизирани проучвания, не може да се приеме за достоверно, тъй като съвременната медицина е медицина на доказателствата”. И тъй като няма такива проучвания за плейотропните ефекти на витамин D, ефектите извън костно-мускулното здраве и извън остеопорозата не се приемат от консерваторите.

Другата част медицински специалисти, широко скроените, приемат, че витаминът има сериозна роля за предпазване от възпаления, вирусни инфекции, пневмонии, астма, болести на дегенерацията.

Не става дума за пълно предпазване, а за по-висок праг на съпротивителни сили и възможности на организма. По-малко хора боледуват, когато има добри нива на витамин D, по-леко протича заболяването. Тези ефекти са проследени и доказани в друг тип проучвания, наблюдателни, които не са рандомизирани и двойно сляпо проведени, но също са с хиляди участници и за продължителен период. Те доказват съществена разлика за хората с достатъчност на витамин D по отношение на целия спектър от полезни нови ефекти, за които медицината изписа много в последните 15-20 г. Натрупа се изключително богата и сериозна информация и тези резултати не могат да се отхвърлят.

Децата, които не се излагат системно на слънце, трябва да продължат да приемат витамин D и след навършване на 1 г. Той е от значение за цялостното развитие на организма, за достигане на генетично програмирания ръст дори, за по-ниската податливост на заболявания, за по-лекото протичане на болестите. Бременните задължително трябва да приемат витамин D,

при дефицит по време на

бременността новороденото

боледува по-често

- Кои други групи хора трябва да приемат витамин D допълнително?

- Всички хронично болни имат доказан дефицит на витамин D, при тях е задължителен такъв прием. За хората в третата възраст, диабетиците, хората с наднормено тегло, с метаболитен синдром – също. При тях е малко по-особено, витамин D благоприятства състоянието, но в комбинация с други мерки и особено с физическа активност. Трябва да се знае, че мастната тъкан не е само резерв на енергия, а

тъкан с хормонална

активност и при застоен

живот тя произвежда

“лоши” хормони

При подходяща и достатъчна физическа активност – обратното.

- Как трябва да се приема витамин D?

- Основното е, че приемът трябва да е всеки ден в достатъчна доза.

Прием веднъж

седмично или

веднъж месечно

- ударна доза -

не е ефективен,

това е стар и погрешен подход. Така е, защото ние приемаме холекалциферол – предшественика на активното вещество калцитриол, който само за ден-два след като го приемем – чрез добавка или чрез слънцето, изчезва, толкова полуживот има. Следващото стъпало е 25-хидрокси витамин D, това, което измерваме, индикаторът за наситеността. Той има полуживот 20-30 дни и от него клетките извличат необходимото, но част от тях имат транспортьор и вземат повечето и за другите клетки не остава. Иначе всяка клетка има съответните механизми да произведе биологично активното вещество. Следователно всекидневният прием е необходим, за да може всяка клетка да си произведе необходимия биологично активен продукт от витамин D. Само тогава могат да се осъществят всички ефекти на витамин D.

- В какви дози?

- Допустимият дневен прием по официалните документи е 400 единици или 10 микрограма, но това е 1 капка или 1 таблетка от най-разпространените продукти, който се взема като добавка за витамин D. Толкова даваме обаче и на кърмачетата, даже през зимата по 2 капки. Е, как да е достатъчно за възрастните тогава?

Дневният прием трябва да се съобразява с възрастта, теглото, с особени физиологични състояния, с наличие на хронични болести.

Дневният прием трябва да се съобразява и с растежа: децата между 1 и 3 г. трябва да вземат по 3 капки, после малките ученици – по 3-4 капки. По-големите ученици с тегло 40-50 кг – 4 до 5 капки.

- Налага ли се изследване за дефицит?

- Здравите хора може и да не го правят, но от ноември до май е добре да вземат по няколко хиляди единици витамин D дневно. Например жена с нормално тегло и обичайна физическа активност трябва да взема по 3000-4000 единици дневно от ноември до май. При мъж до 45 г. дозата е между 4000 и 5000 единици. Мъжете с проблеми с простатата и на прехода към третата възраст е добре да вземат и до 6000 единици дневно. За хората в третата възраст без сериозни заболявания се препоръчва прием в интервала 3000-4000 единици при жените, а при мъжете – между 4000 и 5000 единици.

Витамин D може да бъде

полезен за предпазване

от онкологични заболявания,

но приемът не означава, че човек няма да развие рак. В тези случаи е необходима висока степен на наситеност на организма – 130-170 nmol/L с 25-хидрокси витамин D. Онези, които искат по-информиран подход за предпазване и по-добра стратегия за заместителна терапия, трябва да се изследват.

- Как човек може да разбере има ли дефицит на витамин D, за да започне допълнителен прием?

- Достатъчно е да се изследва веднъж в края на лятото и след това се определя каква да бъде дозата за зимния сезон и дали да продължава прием през лятото.

Хронично болните обаче, със сериозни системни заболявания, с онкозаболявания, след трансплантация, с астма и др., следва да се отнасят по-загрижено към дефицита на витамин D и да се изследват. След това получават препоръка за дозиране, приемат дозата всеки ден и 3-4 месеца по-късно отново се изследват да се види постигнато ли е прицелното ниво. Например

при тиреоидит на Хашимото

и хипотиреоидизъм при част

от болните наблюдаваме

спадане на антителата,

т.е. потискане на автоагресията, ако е постигнато добро насищане с витамин D. Приемът на предписаните лекарства, разбира се, не се прекъсва. Добре се повлияват и хората на имуносупресия след трансплантация - доказваме го в наши проучвания. В Нидерландия има проучване сред студенти за връзката на витамин D дефицита с пролетната умора – при тези на заместителна терапия с витамин D липсва това състояние.

Категорично съм привърженик на доказателствата за плейотропните ефекти на витамин D, но подчертавам, че той не е панацея. Не може да реши всички проблеми на здравето и няма да ни предпази от всички болести. Със сигурност обаче преодоляването на дефицита намалява риска от разболяване. Налице е масов дефицит на витамин D сред съвременните хора, включително и българите, и това изисква изследване на насищането, активно проследяване и добре контролирана заместителна терапия. Извън съмнение е, че приемът на витамин D не бива да се спира след първата година на децата. Постоянното поддържане на организма в състояние на достатъчност може да подобри здравословното състояние и да намали риска от остри и хронични възпалителни, автоимунни и дегенеративни заболявания.

Други от Докторе кажи

400 медици от България и чужбина се събират на форум за проблемите в здравеопазването

Над 400 медици и лектори от България и Югоизточна Европа ще вземат участие във форум, наречен  „Обществено здравеопазване. Национални и регионални проблеми и възможности за решения"

Как да се предпазим от кърлежите? Съвети от здравното министерство

В сезона на активност на кърлежите (от втората половина на февруари до към края на октомври) се препоръчва избягването на зони с висока трева и храсти, както и гористи местности

Указанията на НЗОК за изписване на диетични храни са изготвени от експерти

Указанията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за изписване на диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение са изготвени на база официални становища

Нова форма на маймунската вариола, открита в Конго, може да се разпространява по-бързо сред хората

Конго се бори от началото на годината да овладее най-мащабният досега "взрив" на маймунска вариола и според учени нова форма на заразата, открита в миньорски град

Регистриран е втори случай на коклюш в област Хасково

Втори случай на коклюш е регистриран на територията на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково, съобщиха от здравната инспекция. Заболяването, известно още като "магарешка кашлица"

>