Започват великденските пости - начало на хармонията между тялото и душата

01.03.2020 06:00 МАРИЯ ЧОПАРИНОВА
Патриарх Неофит благославя хората в храм-паметника “Св. Александър Невски” на Великден през 2018 г. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Момче прескача огъня на Сирни заговезни

Добрите дела са много важни, останалото е просто диета

Светата Четиридесетница е най-важният период от църковната година. Затова и Великият пост е най-дългият. Периодът на въздържание е седем седмици преди Великден.

Великденските пости през 2020 г. започват от Прощалната неделя - 1 март, до Великден - 19 април. Този пост е най-продължителният през годината. Забранява се приемът на блажна храна.

Храненето трябва да е в умерена употреба на постна храна. В това време християните първо се покайват и пречистват душите си, а след това и телата си. Така се подготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

С поста се съединява

и седмицата на

Христовите страдания

- Неговите страдания, смърт и погребение. Нарича се още Страстна седмица - Седмица на страданията.

Великден е центърът на всички празници на църквата. Честването е разделено на два периода: Покаен и Тържествен. Постът е начин човек да се приближи до Бог. Така се отстраняват трудностите от душата и тялото, за да могат да бъдат свободни - заедно те трябва да постигнат хармония. Ако се изпълнява без молитва и покаяние, би могъл да се превърне в диета. Много важни по време на пости са молитвите, добрите дела и помощта, която оказваме на другите.

През първата седмица от понеделник до събота включително се спазва строг пост. Това означава, че може да се приема растителна храна, но без олио и вино. Първите три дни от тази седмица могат да се прекарат в тримирене. Това е доброволен пост, при който се забранява приемът на храна и вода.

Втората седмица в сряда и петък отново е строг пост. Само в събота и неделя се позволяват олио и вино.

През третата седмица, наричана още Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително се спазва строг пост, а в събота и неделя се разрешава олио и вино.

Четвъртата, петата и шестата седмица трябва да преминат както втората. На Благовещение (25 март) може да се яде риба. В събота на Цветница (известна и като Връбница) също се разрешават риба, хайвер и други безгръбначни животни като охлюви, миди, октоподи и др. Те се смятат за постни храни.

От понеделник до събота включително на Страстната седмица се пази строг пост.

На Разпети петък

не се яде нищо

За немощни и много възрастни - само хляб и вода.

В най-древни времена хората са постили, за да се пречистят и подготвят за голямо духовно събитие. В Библията има много примери. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, Исус също е постил 40 дни в пустинята. Затова коледните и великденските пости са по 40 дни. Като най-велик и най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител.

В манастирите се пази по-строг пост. Но всеки манастир си има свой устав. На някои места се позволява да се яде месо, когато не е определено да се пости, а в други никога не е позволено. Пророците и светците също са постили. Според някои духовници по-важен е духовният пост, а не телесният. При бедствени времена целият народ започва да пости и да се моли на Бог за милост.

Болните, бременните,

кърмачките, децата

и пътуващите

може да пропуснат

постите или да ги спазват с по-лек режим. Преди да се започне постене, е добре човек да познава своите сили. Изискват се добра подготовка и постепенност. Основната цел е въздържанието, а не изнемогването на тялото. Човек, който се готви за изповед и пост, е необходимо предварително да се уточни с изповедника и лекаря си. Постът за православния човек е съвкупност от добрините, които прави във всекидневието, и искрените молитви. Трябва да се въздържа от лоши думи, мисли и действия, от гняв, лъжи и клетви. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.

Православието за постите ни казва: “Бъди благоговеен във всичко, бъди всякога смирен и кротък. Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост?”

На Сирни заговезни искаме и даваме прошка

“Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце” - така ни учи православието за деня на прошката.

Сирни заговезни дава началото на най-големия пост през годината - Великия пост. На този ден църквата призовава вярващите да си искат прошка. Така ще освободят тежестта от тялото, душата и съвестта си и ще се подготвят за Великите пости. Сърцата ще се изпълнят с мир и благоденствие, за да посрещнат възкръсналия Христос.

Прошката заема важно място в християнската етична система. Тя е проява на вътрешно спокойствие и пречистване. По традиция по-младите искат прошка на по-възрастни роднини, близки и познати. В исляма на Рамазан байрам и Курбан байрам мюсюлманите също го правят.

Сирни заговезни е подвижен празник на всеобщото опрощение, наричан с различни имена - Сирница, Поклади, Запоставане, Прошка, Неделя сиропустна, Прощална неделя и др. Чества се 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В тази една седмица вярващите спазват т.нар. бял пост - не ядат месо. Обичайно се приготвят вити баници.

Сутринта на празника се запалват огньове на най-високото място в селото. Има вярване, че докъдето стига светлината на огъня, дотам ще има плодородие. Запалва се и слама и се прескача за здраве. На този ден влюбените ергени хвърлят в двора на любимата си “чавги”. Това са запалени стрели от дрян и служат като любовно обяснение. Но от този ден до Великден любовните послания, флиртуването и сватбите са забранени.

Особен обичай са кукерските игри за прогонване на злите сили. Tова е последният ден, в който могат да се ядат храни, произлизащи от животни - сирене, мляко, яйца, масло, извара и пр. На трапезата може да има риба, баница с праз, обредна пита, печени ябълки, бяла халва с ядки, варено жито и т.н. Характерен е и ритуалът хамкане. При него трябва да се хване с уста яйце или халва, завързани за червен конец.

Други от Справочник

На 31 май рожден ден имат

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на СИЕЛА НОРМА АД, член на УС на КРИБ Даниела Росенова, съдия в Софийския апелативен съд Д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделение по детска коремна хирургия в

На 26 май рожден ден имат

Георги Георгиев, председател на СОС Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика, създател и хореограф на танцова трупа “Нешанъл арт” Емил Радев, евродепутат, зам

На 25 май рожден ден имат

Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Антон Сираков, адвокат Методи Савов, алпинист

Утре преди обед слънце и до 27 градуса, после дъжд и гръмотевици

През нощта над по-голямата част от България ще бъде предимно ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Топло и слънчево днес, в Пловдив до 25 градуса

Слънчев празничен 24 май очаква Пловдив, като максималните температури ще стигнат 25 градуса. След обяд ще се развива купеста, в Източна България и планинските райони

>