Арестуваната шефка на Басейнова дирекция си затваряла очите за 40 незаконни сондажа (обзор)

25.02.2020 20:00 Анелия Перчева
Цветелина Кънева е в ареста за 72 часа.
Окръжният прокурор Румен Попов /в средата/ и шефът на полицията Йордан Рогачев изнесоха данни за арестуваната шефка.

- Захарният завод на Ветко Арабаджиев черпел вода години, без да плаща

- Каракачанов и Ревизоро изригнаха срещу задържането на техни кадри

40 незаконни сондажа на предприятия са открити в Пловдивска област през последните 2 г. За нито един от тях арестуваната шефка на Басейнова дирекция Цветелина Кънева не е издала задължителното по закон предписание за закриване.

Захарният комбинат под тепетата, който е собственост на Ветко Арабаджиев, е черпел дълги години вода от нелегален източник, без да заплаща и стотинка. Дебитът му е бил 26 л/сек. При експлоатация 275 дни на 8-часов режим само за година щетите са 60 000 лева, изчисли окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Сондажът във въпросния завод е открит през декември 2018 г. от Басейнова дирекция. Тогава са съставени две наказателни постановления за общо 4000 лева лично от Кънева. Глобите са платени от Захарния комбинат. Тъй като не е имало предписание за ликвидиране на сондажа, използването му е продължило и цялата 2019-а.

През януари т.г. е извършена проверка в Захарния и при нея било констатирано, че източникът действа. Образувано е досъдебно производство, а от Кънева прокуратурата е поискала отговор по поставени въпроси. Обвинителите чакали 15-20 дни, но така и не го получили. На 18 февруари т.г. обаче пристигнало становището на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. От него станало ясно кои законови разпоредби Цветелина Кънева не е спазила. Това дало основание за ареста й и за изземването на документи от службата й.
"В екоминистерството не са били уведомени от шефката на Басейнова дирекция за нито един от незаконните сондажи в Пловдивска област. Те не са имали водомери. Трябва да се направят сложни експертизи, за да се разбере какви количества са добивани", уточни Попов.

По думите му на този етап не са събрани доказателства Цветелина Кънева да е прибирала пари, за да си затваря очите за нелегалните водоизточници. Повдигнато й е обвинение само за безстопанственост, за което се предвижда до 6 г. лишаване от свобода и 5000 лева глоба. Задържана е за 72 часа, като през това време разследващите ще преценят дали да й поискат постоянен арест.
"Ще проверяваме и как е действала Басейнова дирекция по отношение на нелегалния добив на инертни материали от река Марица, за което има досъдебни производства", добави шефът на пловдивската полиция Йордан Рогачев.
Арестът на Цветелина Кънева внесе напрежение сред коалицианните партньори, тъй като тя е кадър на ВМРО. От партията уточниха, че е избрана след конкурс.
"Не знаех, че в събота съм обядвал с терорист в Пловдив", заяви по БНТ екоминистърът Емил Димитров, визирайки шефката на Басейнова дирекция в Пловдив. По думите му най-голямата в страната дирекция ще спре да работи, тъй като служителите са стреснати и не смеят да подписват документи.
"Какви са тези акции от Цветаново време, да се пращат качулки с автомати срещу жена с писалка", каза пред "24 часа"" министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той е заявил пред Бойко Борисов, че повече не може да продължава така - при възникване на каквото и да е обществено напрежение, да се удря някой от коалиционните партньори.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>