Избират ректор на Аграрния университет, кандидатът засега е само един

21.02.2020 07:00 Митя Иванов
Проф. Янчева /вдясно/ предлага програма за комуникация със студенти и преподаватели с 24-часов режим в социалните мрежи.

Кой ще управлява Аграрния университет в Пловдив през следващите 4 години ще реши общото събрание на вуза днес. 115 хабилитирани преподаватели, 20 студенти, 5-ма докторанти и 19 нехабилитирани лица ще упражнят правото си да гласуват.

Досегашният ректор проф. Христина Янчева се кандидатира за втори мандат. До вчера тя бе единственият до момента претендент за поста. Професорката заяви своята кандидатурата и концепция за управление още преди крайния срок, който изтече в края на миналата седмица. До тогава тя нямаше опонент за поста.

Според правилника на Аграрния университет обаче, може да бъде обявена кандидатура за ректорския пост в последния момент - в самия ден на избора. Мандатната си програма и управленска концепция претендентът е длъжен да представи направо пред Общото събрание.

Във вуза обаче смятат, че това е малко вероятно и срещу досегашния ректор трудно ще излезе достоен съперник. От университета изтъкват богатия административен опит и амбиции на Янчева за устойчиво развитие. Цялото й кариерно развитие - от студентка до ректор, е свързано с Аграрния университет, казват нейни колеги. И допълват, че тя е планирала активна кандидатстудентска кампания в интернет и по места в средните училища у нас. Както и въвеждане на електронно кандидатстване за всички образователни степени, което много се харесвало във вуза.

Янчева предлагала на колегите си програма за комуникация със студенти и преподаватели с 24-часов режим в социалните мрежи. Мотивирана била за повече работа с българите зад граница и привличане на още чуждестранни студенти. Имала идеи за електронно кандидатстване във всички образователни степени и дистанционно обучение в магистратурите от икономическото направление, научи "24 часа".

Аграрният университет, който е единственият у нас висш селскостопански вуз, наскоро взе награда от престижния академичен „Оскар“ - събитие по инициатива на "24 часа". Министърът на земеделието Десислава Танева лично връчи наградата на ректора на АУ проф. Янчева.

Изборите днес ще покажат дали прогнозите, че няма да се яви нов кандидат за ректорския пост, ще се окажат верни. Общото събрание от 159 членове пък ще реши дали проф. Христина Янчева ще остане начело на Аграрния университет за втори мандат.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>