100-те дни на кмета Здравко Димитров: гасил пожарите, оставени от Тотев (обзор, снимки)

18.02.2020 20:30 Радко Паунов
Кметът Здравко Димитров отчете своите 100 дни заедно със заместниците си. Снимки: Евгени Цветков
Може и по-добре - така Здравко Димитров отговори на въпроса доволен ли е от своите 100 дни.
Зам.-кметът Пламен Райчев (lвляво) спасил 38 млн. лева.
Зам.-кметът Илия Кирчев (вляво) предупреди, че може да има още смени.
Зала Колодрума
Затворената и недовършена зоологическа градина

-Чудо - пловдивчани вече могат да говорят с градоначалника си в приемната му

- Започна облекчаване на тежкия трафик - премахнаха леви завои на 9 големи кръстовища

- Задължават превозвачи да пуснат сутрин и следобед ученически автобуси в града

- Ще има транспортен подлез “Модър - Царевец”

- Заделиха пари за нова математическа гимназия - от 40 години не е строено ново училище

Първите 100 дни на кмета Здравко Димитров преминават в гасене на пожари, оставени от предишната местна управа.

Възстановена кметска приемна, която посетиха над 100 пловдивчани, рестарт на неработещия транспортен проект за милиони, приемане на по-голям с 10% бюджет. “Не упреквам никого”, ясен е градоначалникът при своя първи отчет.

“Нямахме три минути толеранс, но обещаното от мен открито управление е факт. Гарантирам - нищо няма да направим без консенсус”, закле се пак Здравко Димитров.

Облекчаване на тежкия трафик в Пловдив, е била първата задача за кмета и заместника му Тодор Чонов.

Според Димитров важна крачка във възстановяване на неработещата електронна система в транспорта е била срещата с испанската фирма “Индра”, която взе милиони за внедряването ѝ.

Кметът обеща набавянето на билети от автоматите по спирките да става по-бързо, след като лично изпробвал безкондукторното таксуване по линия №25. Услугата от дни върви и по линия №7, а идната седмица и по №113.

“Ще задължим бъдещите победители в конкурса за 8 линии да пуснат сутрин и следобед ученически автобуси, за да олекне малко движението”, разказа кметът.

“Премахнахме левите завои от 9 големи кръстовища. Предстои да се направи същото на още 10. Дори дете преброило, че преди на десен завой минавали само по две коли, а сега по 30.

Бюджетът на Пловдив за 2020 г. е с 10% по-голям от миналогодишния и е 345 млн. лв.

Димитров си спомни, че навремето кметът Иван Чомаков оставил на наследника си Славчо Атанасов 40 млн. лв. на депозит.

“Ако имах такъв резерв, щях да направя чудеса.” Така Димитров се мотивира защо ще води преговори за кредитна линия с Европейската инвестиционна банка, за да бъдат реализирани големите инфраструктурни обекти.

Ще стартира строителството на транспортния подлез “Модър - Царевец” и реконструкцията на разбитата ул. “Даме Груев”. За двата обекта са отделени по 1 милион лева. Предвиждат се и реконструкции на тротоари и улици в Тютюневия град. В края на февруари с министъра на културата Боил Банов ще обмислят какво е необходимо да се прави в тази историческа част на града.

500 000 лв. са отделени за проектиране на нова математическа гимназия и нов учебен корпус към хуманитарната гимназия.

От 40 години в Пловдив не е строено училище. За спортни площадки в учебните заведения са заделени още 1,4 млн. лв. в рамките на три години.

В Пловдив стартира смяната на печките с твърдо гориво, за което е обявена обществена поръчка за 14 млн. лева.

641 заявления били подадени от домакинства за преминаване на климатици.

Какво е изненадало неприятно кмета?

“Още в първия работен ден получихме глоба от 200 хил. лв. от РИОСВ, че община “Родопи” не е платила нужните такси на Пловдив за ползване на сметището ни. Актът бе написан от бившия вече шеф на РИОСВ Стефан Шилев, който преди това пък е бил начело на общинската екология - все едно е глобил себе си?!”, изумен е Димитров.

Когато събрал управителите на общинските лечебни заведения, се оказало, че вместо да си помагат, някои от тях не се и познават.

“Никой не ги беше събирал!”, установил Здравко Димитров. На тази среща категорично предупредил, че слага край на изтичане на медицински дейности от общински към частни лечебни заведения.

“Не може едните да са на печалба, а тези към градската управа непрекъснато да бъдат дотирани”, обясни кметът.

Заместникът му по строителството Пламен Райчев успял да спаси 38 млн. лв. от проекти по “Региони в растеж”. По една или друга причина по тях не било работено и Пловдив е бил под угрозата да загуби тези пари.

Другият заместник- кмет по социалната политика - Анести Тимчев, пък бил попарен от скандала в дома за хора с деменции, където пациенти бяха малтретирани. Две болногледачки вече са уволнени. “Който се отнася с възрастни и деца без уважение - да не чака от мен толеранс”, предупреди Димитров. Скоро в Пловдив социалните асистенти от 600 ще станат 4000 - колкото е броят на нуждаещите се от чужда помощ.

“Дали съм доволен от своите 100 дни? Винаги може по-добре. Не упреквам никого. Може би хората са решили, че като има нов кмет, трябва да се обърнат към него точно в първите му дни, за да им реши проблемите”, обобщи Здравко Димитров.

20 млн. лв. по-малко данъци събрани

Шефката на дирекция “Местни данъци и такси” в община Пловдив Цвета Попова е била помолена да освободи поста.

“Нормално е да има промени. Има нов кмет, нужен е и нов екип. Не сме казали, че сме недоволни от нея, нито коментираме професионалните ѝ качества. Но местните данъци са тема с напрежение”, коментира зам.-кметът по финансите Илия Кирчев.

Той уточни, че за м.г. са постъпили 20 млн. лв. по-малко приходи от налози. По думите му трябва да се подобри обслужването и да има нов повей. “Когато човек стои дълго време на едно място, добива рутина и не може да отговори на новите изисквания”, смята Кирчев. Той допълни, че всяка дирекция в градската управа се оглежда и никой не е защитен.

Засега в ръководството на общинската фондация “Пловдив 2019” не се предвиждат промени. Ще има обаче одит как са изхарчени парите за събития в годината на титлата и какъв ефект са оказали те

Зала “Колодрума” - скъпа и неизгодна за наемане от спорта

В спортната зала “Колодрума”, която глътна над 50 млн. лв., м.г. са се провели само 48 събития, а разходите ѝ са били 841 000 лв.

Оказва се, че много малко клубове могат да си позволят да я наемат, защото струва скъпо. Самото ѝ отопление гълтало огромни средства. Предишният зам.-кмет Димитър Кацарски подписал за 15 години договор с ЕВН и сега не може да се търси алтернатива.

“Ако днес има мач по волейбол, три дни по-рано трябва да започне отопляването, което струва около 7000 лева.

Кой клуб може да си го позволи?, пита градоначалникът.

Предстояла среща с проектантите на залата, за да се търси друг вариант за отопление и охлаждане. Миналия август например за световното по таекуондо климатиците изконсумирали ток за 23 000 лв. за седмица.

Управителката на залата Галина Китина не можела да реагира, тъй като от общинския съвет ѝ спуснали твърди тарифи и тя нямало как да се отклони от тях. 

Зоопаркът - няма животни, но има 26 чиновници + PR

Историческото строителство на зоопарка е на път да приключи. От 8 г. той е затворен, а специализираната прокуратура разследва обществената поръчка на кмета Иван Тотев. Засега обвинението e сметнало 700 хил. лв. щети за бюджета.

Ще се търсят нови строители, за да бъде завършен зоопаркът, който е глътнал до момента 4,5 млн. лв.

Комисия ще установява какво е направено там и в какво състояние са хабитатите.

Има подписан договор за доставка на животни, а те няма къде да бъдат настанени. Има обаче общинско предприятие “Зоопарк Пловдив” с 26 души щат и дори пиар.

“Няма животни, но има персонал с 40-50 хил. лв. месечна издръжка”, учуден е кметът Димитров.

Според него по-добре кокошки да се отглеждат там, поне яйца можело да продава въпросното предприятие.

Единствено в клетките има шест маймуни. Но кметът твърди, че не ги е видял, макар често да минавал оттам.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>