18 февруари 2002 г.: Война в "Столипиново" за дълг от 7 милиона лв. за ток (снимки)

18.02.2020 19:17 24 часа Пловдив онлайн
Разбити магазини и отмъкната стока в нощта на погрома преди 18 г. Снимки: 24 часа
Кметът Иван Чомаков и общинският съветник Яшар Асан се опитват да успокоят обстановката.
Силите на реда едва овладяха ситуацията.

2000 души обстрелват с камъни полицейски коли, грабят магазини, заплашват да взривят газостанция

Точно преди 18 години в този час в "Столипиново" избухна война. Стотици жители на етническия квартал се вдигнаха, защото им спряха тока. За минути улиците се превърнаха в бойно поле, а силите не реда не можеха да овладеят положението. Ето как "24 часа" е отразил размириците в броя си от 20 февруари 2002 г..

Канонада от камъни, строшени и разграбени магазини, помлени тролей и полицейски коли. Така отвърнаха ромите в пловдивския квартал "Столипиново" на 18 февруари, след като "Електрозахранване" им дръпна шалтера.

"Като в Аржентина е", описа погрома полицейски шеф. "Ще стане като в Афганистан!", заканиха се разгневените жители на гетото. Над 2000 души изскочиха в тъмницата  и замеряха с камъни де що видят.Тълпите атакуваха най-напред тролей. Двамата пътници по чудо останаха живи. След това тумбите налетяха на близки магазини на ул. "Крайна", изпотрошиха стъкла и витрини и пометоха щандове с продукти.

Лейтенант от Шесто РПУ се отърва само с пукната глава. Камъни полетяха и към две полицейски коли. Над 200 ченгета бяха вдигнати на крак да усмиряват разбунтуваните. Жандармеристи с автомати, щитове и каски чакаха сигнал за действие на входа на "Столипиново", където бе отцепено движението. Униформени предупреждаваха, че не могат да гарантират сигурността, и отклоняваха колите, за да не влизат в опасната зона.

На ваша отговорност, каза офицер на екипа на "24 часа" и вдигна ръце. Никой няма да ви пипне, не се страхувайте за колата, не тук, в центъра на града е страшно, там се крадат коли, уверяваше часовите репортери 28-годишният Николай Иванов.
"Луди ли сте, какво правите тук", изуми се шефът на служба "Полиция" полковник Валентин Петров, който сновеше в размирния квартал. До 22,30 часа управници не посмяха да прекрачат вътре.
Няма работа, бате, как да плащаме тока, викаха разгневени ромите от ул. "Сокол". Не ми дават и помощи, защото съм имал сателитна чиния, викна и Николай Иванов. С 50 лева пенсия, душа, как да храня 10 внучета, пък и ток да плащам, нареждаше и 57-годишната Донка Мандаджиева.

Искаме ток, искаме ток!
- крещеше друга ромска
тълпа на ул. "Крайна".

Точно там се вдигаше грамада от камъни, с която бяха помлени тролей и близките магазини. Ако не пуснат ток, утре ще чупим всичко, размахваше юмрук 19-годишният Огнян Йорданов."Война ли искат тези хора?", пита 36-годишният Ангел Димитров. На нашите им дойде до тука, къде е това правителство, къде е този цар, за който гласуваха 90% от "Столипиново", викаха обезумели жени и мъже. Между разгневените роми към 22,40 часа в тъмницата се появи областният управител Гьока Хаджипетров, маскиран с бейзболна шапка и наобиколен от полицейски шефове.

Областният заяви, че помолил кмета Чомаков да не влиза в опасния район, защото щели да го разпознаят по-лесно и да се н нахвърлят върху него.

Към 23 часа обстановката постепенно утихна. Хората започнаха да се прибират. На входа на "Столипиново" полицейското присъствие бе умножено многократно. Там чакаха кметът Иван Чомаков, лидерите на ВМРО и шефът на РДВР полк. Илиан Йорданов. Вчера сутринта обаче размириците избухнаха отново. "Ще превърнем Пловдив в Афганистан!
Ще трепем и разбиваме наред, ако не ни пуснат тока!", заканиха се разгневени тълпи от "Столипиново". Хиляди роми задръстиха от рано сутринта ул. "Крайна" в гетото, запалиха огньове между блоковете и мятаха камъни по преминаващи полицейски патрулки. "От мирни хора ни превърнаха в талибани. Накараха ни да гласуваме, после ни направиха роми, сега всички се дръпнаха!", крещеше мъж на средна възраст. Той отказа да си каже името, но обясни, че не е плащал ток от 12 години. От толкова бил без работа. "Аз работя, обаче от 4 месеца пари не съм взимала, как да плащам", намеси се Мария Симеонова. От два месеца ток нямаме, децата въшлясаха и ги върнаха от училище, оплака се тя. Встрани с глас плачеше собственичката на магазина, погромен при безредиците, ВиолетаКовачева.

Двете магазинерки Валерия
Лукова и Недялка Атанасова гледаха безпомощно
ограбените празни рафтове.

В нощта на бунта ромите отмъкнали стока за 40 000 лева. Около 10 часа вчера аварийна кола изтегли потрошения тролей от гетото. Минути по-късно патрулиращите полицаи предупредиха журналистите да махнат автомобилите си от квартала. "Не даваме гаранции дали няма да пострадат", обясниха униформените. Към 10.30 часа бе спряно движението по бул. "Марица" и "Ландос", които водят към "Столипиново".

Час по-късно сред протестиращите тръгна слух, че в гетото е влязъл БТР, идел Бойко Борисов и полицейски подкрепления от Пазарджик. Тълпата веднага се юрна към другия край на квартала до РУМ "Изгрев". Петдесетина полицаи с каски, палки и щитове пресрещнаха ромите там, но до изстъпления не се стигна. Тълпите зачакаха резултата от срещата на своите лидери с полицията, представители на енергото и местната власт, която започна в 12 часа.

Междувременно роми от Шекер махала завардиха пътя за София и спряха движението с жива верига и контейнери. Те се заканиха, че ако до 14 ч не им пуснат тока, ще запалят близката газостанция и ще обърнат влак.
Около 15 часа бе подписан споразумителен протокол между кмета Иван Чомаков, областния управител Гьока Хаджипетров, шефа на "Електроразпределение" Валентин Кирчев и ромски лидери. Според него до 19 ч вечерта "Столипиново" трябва да събере 30 000 лева, а Шекер махала - 20 000 лева, които са около 10% от близо 7-милионния дълг. В квартала отварят 6 пункта, в които инкасаторите ще събират парите.

Чак след това можело да се говори за пускане на тока.
Кметът

Чомаков веднага се зарече, че

ще даде 1000 лева от себе си

 Гьока Хаджипетров също обеща да помогне. Вчера след обяд двамата се срещнаха с хората в "Столипиново".

След 10 дни енергото ще поиска още 10 на сто от януарските дългове на ромите. Тези пари ще бъдат приспадани от дължимите суми. Според Валентин Кирчев ромите трябва да се научат да си плащат. Сега в някои каси събираемостта била нула. Той даде пример с Шекер махала, където дългът е 97 000 лв., а са внесени само 24 лева. Собственици на магазини в гетото поискаха полицията да варди магазините им през нощта, за да не се стигне до нови ексцесии.

Положението на двамата пострадали полицаи не е тежко офицерът е ударен с камък в главата, а сержантът е наранен с друг твърд предмет, който засега е неустановен. Вече са изяснени участниците, има и задържани, но няма да коментирам колкоса те.
Разговарял съм с ген. Бойко Борисов, с ген. Василев и с шефа на жандармерията полк. Живков. Те ще ни пратят подкрепления при нужда. Полк. Йорданов отрече в кв. "Столипиново" да има БТР-и. Той щял да награди пострадалите полицаи Областният управител Гьока Хаджипетров нарече размириците "не етнически бунт, а емоционален протест". Според него в "Столипиново" има търговски фирми, които работят, без да плащат ток, прикривайки се зад ромите. С дърпането на шалтера спирала и тяхната аванта. Ето защо сега подстрeкавали хората. Знаем кои са и ще ги изловим, каза Гьока Хаджипетров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>