Болест и любовна мъка сринали учителката от Хисаря, хваната да кара кола с 1,85 промила

17.02.2020 17:33 Руслан Йорданов
В съда Тонка Драгиева изглеждаше сломена.
В училище “Св. Климент Охридски” тя бе преподавател по физическо възпитание.
ПРОКУРОР ЧАВДАР ГРОШЕВ
ВЕНЦИ МИЦОВ

Полицаите попаднали на Тонка Драгиева случайно - провеждали акция срещу наркопласьори в училището

Доскорошният ѝ началник Иван Чавов е силно притеснен, че заради присъдата тя ще се затвори в себе си

Тежко заболяване и нещастна любов сринали емоционално и психически учителката от Хисаря Тонка Драгиева, казват нейни близки.

Миналата сряда сутринта тя бе заловена от полицията да шофира пияна на път за работното ѝ място. Два дни по-късно - навръх Свети Валентин, 44-годишната преподавателка по физическо получи условна присъда от Пловдивския районен съд и после заповед за дисциплинарно уволнение от директора на основно училище “Св. Климент Охридски”.

“През последната година Тонка се лекуваше от тежка болест на стомаха. Два пъти лежа за дълго в болница. Покрай заболяването отслабна с 25 килограма – направо се стопи”, допълниха нейни приятели. Жената е разведена от дълго време и преди 3 месеца завъртяла романтична връзка. Тя обаче приключила и

от няколко

седмици насам

Тонка ходела

като призрак

Вечерта преди инцидента била на почерпка със свои колеги. Изпила няколко чаши вино. Прибрала се в 4 ч призори и легнала да поспи два часа. На сутринта се качила на личния си опел и потеглила към училището.

Пред входа я спрели полицаи за проверка. Дрегерът отчел 1,85 промила алкохол, а Драгиева отказала да даде кръвна проба. За капак се оказало, че шофьорската ѝ книжка е изтекла през юни 2019 г.

Драгиева изкарала в ареста 24 часа и като я пуснали, веднага отишла на работа.

Оказва се, че органите на МВР попаднали на нея случайно. По същото време провеждали акция срещу наркопласьори в училището.

“Бях предупреден от полицията, че ще има спецакция за наркотици и алкохол край училищата в Хисаря. Аз, разбира се, не казах на никого. И през ум не ми е минало, че ще хванат колега в нетрезво състояние”, обясни директорът на ОУ “Св. Климент Охридски” Иван Чавов.

На следващия ден учителката отново отишла на работа, а на по̀ следващия в недобър вид се яви със служебния си защитник пред съда. Драгиева изглеждаше сломена и примирена със съдбата си. Заяви, че няма да обжалва присъдата. Преди заседанието тя се споразумя с прокуратурата за условна присъда от 1 г. с тригодишен изпитателен срок, отнемане на книжката за една година и 200 лв. глоба. Сделката беше одобрена от съдията и влезе в сила.

Излизам от

професията

и ще стана

кинезитерапевт,

отрони тя след заседанието. Повтори, че съжалява за случилото се, но е разочарована, че никой не я подкрепил. Разследващите посочиха, че жената досега не е имала нарушения като шофьор. Признала вината си и казала, че много съжалява.

Директорът Чавов е потресен от случая. Казва, че законът го задължава ултимативно да я уволни дисциплинарно и няма друг избор. Тонка Драгиева преподава на V, VI и VII клас вече 8 години.

“Никога досега не е имало оплаквания от нейната работа. Не сме имали спорове или изисквания от моя страна, които тя да не е изпълнила”, казва директорът Чавов. 

Освен учител тя била и възпитател и помагала на децата за уроците им по български език и математика. “Справяше се и с тази длъжност.

Не съм я

виждал никога

да пие алкохол

или да е в

нетрезво

състояние

Идвала е редовно на работа”, допълва директорът.

Учениците също били силно учудени от новината за ареста на тяхната учителка и били посетени от психолог. “Децата са свикнали с нея. Физкултурата стана един от най-желаните предмети в нашето училище. Тонка е добродушен човек и се разбира с всички деца. Всички я слушат и я уважават”, подчертава Иван Чавов. По думите му децата са приели болезнено ситуацията, но разбирали, че всеки носи отговорност за постъпките си и в случая няма какво друго да се направи.

В деня, в който Тонка Драгиева бе осъдена и уволнена, нейните възпитанички от девическия отбор на училището по волейбол спечелиха златните медали на общинското първенство на Хисаря.

“Тя бе треньор на отборите по волейбол при момичетата и момчетата.

Благодарение на

нейните усилия

сме общински

първенци в

последните 5 г.

в шампионатите

до 14-година възраст. Дори побеждаваме голямото училище в Хисаря СУ “Христо Смирненски”.

Директорът се надява след уволнението Драгиева да си намери работа по втората си специалност в курортния град.

“Тя има диплома за кинезитерапевт, а няколко от хотелите в Хисаря търсят такива специалисти”, смята той.

Чавов е силно притеснен, че присъдата и уволнението могат да ѝ повлияят много зле и тя да се затвори в себе си и да се срине напълно.

“Опасявам се да не се стигне до фатален край”, промълви Чавов. Жената е самотна майка и с малката си заплата се грижи и за 14-годишния си син.

Спор: Залепиха я набързо на стълба на позора

Случаят с учителката от Хисаря породи бурни спорове в обществото.
Първо на специална пресконференция районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев посочи случая като пример как се провежда бързо производство. Според него стремежът при бързото производство е да се съкрати максимално срокът от извършване на престъплението до получаване на наказанието.  

“За едни със същото нарушение делата ще се влачат с години и ще се заметат под килима. За бедната даскалица не може такива екстри. Залепиха я на стълба на позора само ден и половина след нарушението”, коментира пловдивският адвокат Тодор Кръстев.

Във фейсбук пък Венци Мицов, музикант и доскорошен съветник в СОС от “Глас народен”, написа емоционално: “Убийте учителите! От тях вече няма смисъл. Те не знаят какви са правомощията им, защото такива няма. Те не знаят по какви учебници да преподават, защото, както видяхме, и това се спуска от горе. Те получават малко пари, но срещу тези малко пари искаме от тях да са микс между Исус, Левски и майка Тереза.”

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>