Панайот Панайотов обожава сръбска и хърватска поп и рок музика

17.02.2020 21:04 Мария Райчeва
Панайот Панайотов СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Съпругата му се грижи за гардероба му.
Панайот Панайотов с две от любимите си китари. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
В началото на кариерата си

Том Джонс е любимият

му изпълнител и често

пее негови парчета

“В тази класация всяко парче може да е първо”, казва певецът Панайот Панайотов, изброявайки кои са любимите му песни. Добавя, че списъкът може да е много по-дълъг, а с изпълнения на своя любимец Том Джонс може да направи отделен списък с многобройните му хитове. Гледал го е и го е слушал и на живо. През 2013 г. бил на негов концерт в столичната зала “Арена Армеец”.

С песните, които изброява като свои любими, не го свързват сантиментални спомени, но дълбоко са се запечатали у него. “Пускам си музика основно в колата. Но колкото повече слушам от новите експерименти, си давам сметка колко велики са старите песни. И все пак не мога да отрека, че и сега се раждат хитове”, казва изпълнителят.

Lejla на Хари

Версанович

е сред песните, фаворити в плейлиста на Панайот Панайотов. “Хари Версанович е от старата школа. Имаше една банда “Мата Хари” от Босна и съжалявам, че няма информация за нея”, разказва той. Парчето, което споменава, е солово изпълнение на вокала на въпросната група, с него Версанович се явява на Евровизия през 2006 г. И печели трето място. “Когато за първи път чух тази песен, заплаках от умиление, а нямам този навик. Толкова е мелодична и те хваща веднага за гушата, не може да се опише с думи. Това е балканска балада, която носи нашия балкански ген и именно затова въздейства по този начин”, разказва Панайот Панайотов.

Той чува

Proud Mery на

Том Джонс

преди около 40 години и веднага е впечатлен от начина, по който звучи. Обяснява, че енергията на песента, записана по онова време от неземния Том Джонс, е неповторима. Емоцията, която предизвиква шлагерът у него, е завладяваща и това не се променя, независимо че го е слушал стотици пъти.

Сред любимите си песни Панайот Панайотов слага и един

свой неостаряващ

хит - “Обич”

“Хората я знаят като “Искаш обич да ти дам”, хит е от много години, но ми е любима и до ден днешен”, обяснява певецът.

Разказва, че преди около 40 години това парче печели вота на публиката в тогавашната тв класация на БНТ “1 от 5 - Мелодия на месеца”. Журито обаче изобщо не я класира и се заформя скандал, а Панайот Панайотов като изпълнител на спорния сингъл се озовава в окото на бурята.

Неотдавна той направи ремикс на “Обич”, за да ѝ придаде по-съвременно звучене.

В плейлиста си добавя още две изпълнения на Том Джонс. Едното е

Delilah

Тази песен е записана през 1967 г., но не остарява. “Неговият глас се развива обратно на законите на природата. Вместо да стане по-лежерен, става по-завладяващ. Всички тези песни си позволявам да ги пея в моя интерпретация, много по-скромна”, казва българският изпълнител. Другият сингъл на Том Джонс, който посочва, е

Sex Bomb

Сравнително нова песен, изпята през 2000 г. и включена в албума Reload. “В него има само дуети, мисля че тази е единствената, в която е сам. Тя се превърна в световен хит. Американските песни намират популярност по цял свят, включително и в България, за разлика от други, излезли от наши съседни държави. Когато става въпрос за репертоара на моя любимец, мога да кажа - Шапки долу!”, добавя Панайот Панайотов.

Zbog Jedne

Divne Zrne Zene

на Кичо Слабинац

е стара хърватска балада. За изпълнителя на парчето нашият артист казва, че е невероятен певец. Ядосва се, че за Кичо Слабинац у нас няма никаква информация, а той е голяма звезда в поп музиката в родината си. Добавя, че тук хората не познават изобщо поп изпълнителите от съседните балкански държави, никой не си прави и труда да ги предложи на българските слушатели. Убеден е, че ако многобройните класации по радиа и телевизии пуснат поне малка част от тези песни, те веднага ще намерят място в сърцето на нашите слушатели.

По време на социализма Панайот Панайотов отива на концерт на Кичо Слабинац в зала “Универсиада” в София. По онова време събитието било наистина грандиозно и незабравимо.

I Giorni dell'arcobaleno

на Никола ди Бари

печели Евровизия през 1976 г. За този тип изпълнения певецът казва, че галят слуха и имат качеството да не могат да бъдат забравени. Колкото повече ги слуша, толково повече му се иска да ги пуска отново и отново.

Включва в списъка си още една песен на Никола ди Бари. И това е баладата

Occi Chiari

Заради нея и още куп други хитове на италианската звезда Панайот Панайотов го нарича титан.

Jesen u Meni

е сръбска рок балада на бандата Parni Valjak. “В България няма информация и за сръбските, и хърватските рок банди. За много от тези изпълнители знаят само меломаните, които доста се ровят и интересуват от всякаква музика. А тази песен е неповторима”, казва Панайот Панайотов.

Green Green Grass

Of Home

на Том Джонс е последната, но не на последно място в списъка с любими песни на българския артист. Това е един от емблематичните хитове на световната звезда. Многократно се е случвало Панайот Панайотов да върви по улиците и въпросната песен да звучи в главата му. Случвало се е дори нощем да стане и да си я пусне. “Не знам каква магия, какъв код има закодиран в нея”, казва той и допълва: “Всички тези песни са много стари, намирах си начини да ги слушам. Купувах си плочи, нелегално, тогава не се продаваха свободно навсякъде. Човек, който се интересува, винаги намира начин да се сдобие с хубава музика. На темата сръбски и хърватски поп певци съм болен. Но само поп музика, не чалга и го подчертавам дебело.”

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>