Влюбени си правят бели магии с катинари за свети Валентин на Гребната база (снимки)

13.02.2020 21:00 Габриела Лазарова
Традицията повелява катинарите да се заключват и ключетата да се хвърлят във водата в навечерието на св. Валентин. Най-ранният установен е от 2006 г. Снимки: Руслан Йорданов

Бяла магия, която се изразява в заключване на катинари с желания за надежда и обич, си правят влюбени пловдивчани на моста на Гребната база в навечерието на свети Валентин. 44 стъпала водят към съоръжението, а парапетите му са обсипани с всевъзможни катинари. На всеки от тях са изписани по две имена. Така младите смятат, че любовта им ще е вечна.

По тринадесет железа на всяка нова сглобка на парапета и поне по едно послание, а някъде и по две, стоят закачени и напомнят на минувачите за романтиката под тепетата.

Катинарите са най-различни - пластмасови или железни, вързани със свински опашки, заключени или залепени, с ключета или с шифри, те смятат различни по сложност и вид задачи. 

Събират "Т + В = целувка", умножават любовта на "Мира и Лъчето" и степенуват обичта на "Иво и Анелия завинаги заедно". До класическите уравнения има и такива, които спадат към висшата математика.

Част от условията им гласят "Само наши хора", "Секс с мен и теб" и "Батко глези", а налучкването на отговорите е трудно, малцина могат да определят кое какво значи.

В задачата се пита още колко са издялкани с пирон, колко са нацапани с акрилни бои, има ли такива оцветени с лак за нокти и какъв е общият брой на гравираните катинари.

Ред по ред, любовните квадрати подсказват резултата. Нужни са няколко минути и разходка по моста, стотина клякания и надвесвания и отговорът ще е ясен.

Това, което остава скрито, обаче, е дали по веднъж пловдивчани закачат свидетелствата за силните си връзки. А може би хвърлят по няколко ключа във водите на Гребната база и се надяват да забравят за вече ръждясалите катинари от миналото.

Други от Фото с емоция

Малкият Иванчо казва какво сменяме преди зимата и кое си е все същото

Чешкият посланик получи почетния знак на Пловдив - бил с голямо сърце

Връчих почетния знак на Пловдив на един човек с голямо сърце и обич към нашия град - посланикът на Чешката република у нас Лукаш Кауцки. Това обяви кметът Здравко Димитров и връчи отличието

Пловдивчани опитаха лакомства в "Етно кухня на колела" (Снимки)

Най-силното издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела" се проведе в Пловдив. В съботния ден хиляди семейства уважиха представителите на различните общности и опитаха от домашно приготвените

Една снимка повече от 1000 думи: Мъжки сълзи на двамата Зиковци в Пловдив (видео)

Истински мъжки сълзи е запечатала камерата на "Ботев" (Пд) при откриването на стадиона на 29 април. Този кадър говори повече от 1000 думи. Кметът Здравко Димитров и легендата на жълто-черните Петър

Патриотичен тур отбeляза 147 г. от Априлската епопея в Пловдив (Снимки)

Ученическо шествие, предвождано от свещеник, гайдари и представители на комитет "Родолюбие", мина по главната улица в Пловдив и се отправи към паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина

>