Асеновградчанин изгоря с 3 тона отпадъци, изчезнали мистериозно на границата

28.01.2020 21:00 Радко Паунов
Адвокат Валентин Ройнов Снимка: 24 часа

С 4418 лева олекна асеновградски бизнесмен, който търгува с отпадъци и има лицензирана фирма. "3 тона стари акумулатори са изчезнали мистериозно на границата", твърди адвокатът на Петър Василев Валентин Ройнов.

Отпадъците били заловени на граничен пункт Гоце Делчев и държавата ги конфискувала. Шофьорът, който ги превозвал, бил осъден. Заловеното количество било пуснато от НАП на търг.

Фирмата на Петър Василев спечелила наддаването за 24 604 кг и платила до стотинка за посоченото количество. Когато бизнесменът отишъл на митницата да си вземе стоката, се оказало, че тя е с 3004 кг по-малко.
"Пуснахме жалба, но от НАП обясниха, че са предали това, което им е предоставено. Нито се установи къде са изчезнали акумулаторите, нито пък възстановиха разликата на клиента ми", разказа Ройнов.

Той направил запитване до Районната прокуратура в Петрич, но оттам му обяснили, че няма престъпление. Обжалвал и пред окръжната прокуратура в Благоевград, но оттам потвърдили определението на по-долната инстанция, т.е. ,отказали да образуват наказателно производство за изчезналите отпадъци.
"Разминаването на килограмите не се дължи на умишлени действия, а на математическа грешка при изчисляването, тъй като вещите са теглени заедно с камиона", пише благоевградската прокурорка Милена Милева.
Конфискуваните акумулатори се съхранявали в помещение на Гранична полиция - Петрич, като ключът се намирал в домакина. Когато комисия от НАП пристигнала на оглед на вещите, констатирала, че печатът на помещението не е нарушен.
"Отказахме се да съдим НАП да върне на клиента ми разликата. Той прежали сумата от 4418 лева, за да си няма проблеми", описа адвокат Ройнов, който неотдавна преобърна съдебната практика за изплащане на обезщетения за близки на загинали при катастрофи. Според него случаят с акумулаторите показвал, че проблемите с незаконния внос на отпадъци у нас не са от вчера.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>