Коронавирусът настъпва към нас - 12 са със съмнения в Истанбул

28.01.2020 16:40 24 часа Пловдив онлайн
Служител в метрото измерва температурата на пътник. Снимки: Ройтерс
Улиците на китайски град в близост до центъра на епидемията в град Ухан са пусти.

Има заразен баварец, жертвите вече са 106
 

12 души в Истанбул са настанени в болница със съмнения за заразяване с опасния китайски коронавирус, съобщи БТА.
10 от тях са китайски туристи, които са поставени под карантина в държавната болница в Аксарай с оплаквания от силна кашлица и стомашни болки - симптоми, които съвпадат с тези на новия коронавирус.
Другите двама пациенти са турски граждани, за които също има съмнения, че са носители на коронавируса.
Китайските туристи пристигнали в Истанбул с туристическа група. Преди това посетили областта Кападокия. Настанени били в хотел в района на Султанахмет. След като 10 души от туристите се оплакали от силна кашлица и стомашни болки, линейка на медицинския център ги откарала в държавната болница в Аксарай, където били поставени под карантина.
Валията на Аксарай Али Мантъ даде пресконференция, на която посочи, че китайските туристи, шофьорът и техният екскурзовод са хоспитализирани в карантинното отделение на болницата, за да не се допусне разпространение на вируса, ако резултатите покажат наличие на такъв. Той каза още, че здравният персонал бил задължен да слага маски, които се раздавали безплатно на всички работещи в здравни заведения в мегаполиса.
Според здравните власти хоспитализираните засега били поставени под карантина само заради съмнения и с превантивна цел. След като станат известни резултатите от направените изследвания на кръвта на пациентите, ще бъде решено какви мерки ще се предприемат. Ако кръвните проби са чисти, ще бъдат изписани от болницата, уточниха те.
Междувременно в Германия бе потвърден първият случай на болен от новия коронавирус - той е бил заразен от друг човек на територията на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
По данни на АФП това е първи случай на предаване на вируса от човек на човек на европейска територия. Останалите болни в Европа са били заразени в Китай.
Болният в Германия е 33-годишен работник във фирма за автомобилно оборудване от Бавария. Пациентът е мъж от района на Старнберг, на около 30 км югозападно от Мюнхен. Той е в стабилно състояние, посочиха от баварската служба за здравеопазване и безопасност на храните. Мъжът е под медицинско наблюдение и е изолиран. Говорителят на баварското министерство на здравеопазването каза, че има малък риск от заразяване на други хора в провинцията. Хората, които са били в контакт с пациента, са били информирани подробно за симптомите, предпазните мерки и пътя на разпространение на вируса.
Мъжът бил заразен от своя колежка от Китай, която била в южната германска провинция на неколкодневен престой за обучение, съобщиха санитарните власти. Китайката е била в Германия от 19 до 22 януари и се почувствала зле при завръщането си в Китай. Малко след това тя дала положителна проба за коронавирус.
Здравните власти тестваха други 40 души, които са били в контакт с китайката или със заразения германец във фирмата или в семейната среда на германския пациент.
Япония също потвърди случай на заразен с коронавируса, който не е пътувал в Китай. Мъжът, който е на възраст над 60 години, е шофьор на автобус, с който са се возили туристи от китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията.
Заразяването с коронавируса, предизвикващ пневмония от нов тип, може да стане от разстояние два метра.
"Всички трябва да носят защитни маски и максимално да съкратят броя на близките контакти, за сегашния момент под близки разбираме на разстояние от един до два метра" - цитира в. "Женмин жибао" думите на представителя на Държавната комисия по въпросите на здравеопазването Ли Синван. Той добави, че коронавирусът се разпространява главно по въздушно-капков път, но е възможно човек да се зарази и по контактен път.
"Ако вирусът попадне на кожата на ръцете ви и по невнимание потъркате очите си, можете да се заразите - каза Ли Сиван на брифинг. - Затова е необходимо да се носи защитна маска, да се мият старателно ръцете - това снижава риска от разпространение на вируса и заразяване с него".
Китай уведоми Световната здравна организация за пневмония от неизвестен тип в Ухан на 31 декември 2019 г. На 7 януари беше установен причинителят й - коронавирус 2019-nCoV, който вече достигна Южна Корея, Тайван, Тайланд, Непал, Виетнам, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Канада, Франция, Германия и Австралия. Смъртните случаи от новия коронавирус
в Китай станаха 106, а броят на заразените нарасна на 4547.
Редица държави в Европа и в Азия планират да евакуират своите граждани от град Ухан, който е епицентър на епидемията. Япония, САЩ и Франция вече са започнали дейностите по репатриране. Монголия и Северна Корея затвориха границите си с Китай.


Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>