Младият медик д-р Таниел Минков: Ако болен потърси преглед в чужбина, чака месеци - у нас го приемат до дни и лекуват

19.01.2020 11:31 Франк Воща

 Непочтени лекари има по цял свят, тук се преекспонира тази тема

Избрах да работя в Пловдив, има добри възможности за развитие

- Д-р Минков, завършили сте медицина в Пловдив, но сте били на стаж в Унгария. По какво се различава здравеопазването в двете страни?

- Бях в Сегед - един от най-големите градове в Унгария, близо е до границата със Сърбия. Оттам минава огромен поток пациенти, а това беше полезно за мен. Отделението по вътрешни болести, в което бях разпределен, беше изцяло обновено по европейски стандарти, с най-новата и модерна апаратура. За съжаление у нас подобни отделения са рядкост. Силно впечатление ми направи, че в Унгария почти няма частни болници. Цялото здравеопазване е държавно. Разбира се, има и частни практики.

- Как се справихте с унгарския, който е сред най-сложните езици в света?

- Наистина представляваше голяма трудност за мен. При другите езици рано или късно успяваш да хванеш смисъла на изреченията. Унгарският обаче е невъзможен. Все пак по-младите лекари говореха отличен английски и ми помагаха с комуникацията. По време на стажа моята менторка беше невролог. От нея научих доста. Разказа ми, че унгарските лекари също масово заминават да работят в чужбина заради повече пари. Самата тя също е била в Скандавските държави, но животът там не й допаднал. Върнала се е в родината и е изградила много добро име на специалист.

- Колко получава средно един лекар в Унгария?

- Около 2000 евро. В това отношение ние сме доста по-назад.

- Кои повече боледуват - българите или чужденците?

- Моите наблюдения са, че източните народи прекаляват с употребата на алкохол, което пък е причина за различни заболявания. Не мога да кажа обаче дали ние или те са по-болни. Превенцията е много важна за здравето на хората, затова в САЩ й обръщат голямо внимание.

- През 2017 г. сте завършили Медицинския университет в Пловдив. Защо избрахте да специализирате "Уши, нос, гърло"?

- От първия ден в университета знаех, че искам да се задълбоча точно в това направление. Хората често свързват УНГ с един обикновен преглед на гърлото, но това е една много комплексна специалност с възможности за развитие. В чужбина специалистите в тази област са едни от най-уважаваните.

- Как ви приеха по-възрастните ви колеги с повече стаж и опит?

- Всеизвестно е, че специализантът е "човек за всичко". И така е по-правилно, за да може той да види "две и двеста". Аз всеки ден се сблъсквам с различни случаи, което много ме развива като лекар. Благодарен съм в болницата, където съм в момента, имам такива добри учители. Базата наистина е отлична за обучение на специализанти.

- Какви здравни съвети бихте дали на пловдивчани?

- Българинът се страхува от доктори, от самото лечение и информацията, която ще чуе за себе си. Той често прибягва до самолечение, започвайки да пие хапчетата, които са помогнали на съседа му, вместо да иде на преглед. Апелирам хората да обръщат повече внимание на своето тяло. Това, че не са посещавали лекар, далеч не е признак за добро здраве. В практиката сме се натъквали на много случаи, когато при предоперативната подготовка откриваме неща, за които пациентът дори не подозира. По-конкретно за заболяванията, свързани с УНГ. Един от най-често срещаните проблеми е загубата на слух заради неврит. Ако забележите, че рязко слухът ви намалява, веднага се консултирайте със специалист. Бързата реакция в такива случаи е от изключителна важност и тя може да спаси слуха ви.

- А дали този страх у хората не е породен от непочтените практики на някои ваши колеги?

- Непочтени лекари има по цял свят. У нас може би малко се преекспонира тази тема. Никой обаче не казва, че в българското здравеопазване пациентът има най-лесен достъп до специалист. На всеки от нас му се е случвало, да намери номера на даден лекар в интернет и до 3-4 дни получава час за преглед. На Запад това е немислимо, там пациентите чакат със седмици, дори с месеци. При съмнителна или страшна диагноза всеки има право да не се съгласи с нея или с лечението й. В такива случаи винаги може да се потърси второ мнение, то е и желателно. Не трябва да изпадаме в паника. Отново повтарям - най-големият враг на човека е страхът.

- Вярвате ли, че българският пациент може да стане по-отговорен към здравето си?

- Да, аз съм оптимист. Независимо на каква възраст е човек, той трябва да знае, че му се полагат профилактични прегледи и трябва дза се възползва.

- "За" или "против" ваксините сте?

- Твърдо "за". Хората не трябва да стават жертва на заблуди. Ваксините са една от главните причини за удължаването на човешкия живот. Всичко останало е в сферата на фалшивите новини и спекулата.

- Какви са мотивите ви да останете в родината?

- Всеки човек трябва следва целите си, колкото и банално да звучи. Ако те са свързани с развитие навън, в това няма нищо лошо. Аз избрах Пловдив, защото тук има възможности за упражняване на добра медицинска практика. Все пак не изключвам възможността да замина в чужбина, за да науча нови методи и да ги приложа у нас.

Д-р Таниел Минков завършил Медицинския университет през 2017 г. Възпитаник е на ЕГ "Пловдив". В момента специализира "Уши, нос, гърло" в Университетска болница "Каспела". Преди това е бил на стаж в Унгария.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>