Музикант на Горбачов омайва пловдивчани с арфата си (снимки + видео)

08.01.2020 11:26 Радко Паунов
За първи път на главната улица в Пловдив звучи арфа. Едуард дойде от Молдова да свири. Снимка: Евгени Цветков
Едуард Допиряк изпълнява класически произведения. Снимка и видео: Авторът
Братът на Едуард Илья пък рисува върху вода - стара персийска техника. Той също свири на арфа.

Виртуозен молдовски музикант, свирил в президентския оркестър на Михаил Горбачов, приковава с арфата си от няколко дни вниманието на пловдивските минувачи.

За първи път на главната улица звучи такъв инструмент за разлика от познаните гайди, кавали, акордеони и гъдулки, които идват в повече на пловдивчани.

53-годишният Едуард Допиряк изпълнява популярни класически произведения на Шостакович, Бах и други класици.

"Дойдох в България преди две седмици, защото е по-топло от родината ми. Първо бях в София, а сега съм във вашия град, който притежава неповторима аура", каза пред "24 часа" арфистът. Другата причина да пристигне е, че дядо му има български корени.

По думите му пловдивчани високо оценявали музиката му, защото живеят в място, свързано с митичния певец Орфей. Той е свирил на лира, от която пък е произлязла арфата. Едурад е школуван музикант и това личи от изпълненията му. Завършил е консерватория в Кишинев и 13 г. е работил в симфоничния оркестър на националното радио и телевизия там. Казва, че е свирил пред 7 президенти, включително и пред Чаушеско. Берлускони също е слушал на живо изпълненията му.

"Арфата е съвременна лира. Според Библията на нея е свирил цар Давид. Това е античен инструмент с няколко струни", обясни Едуард. Впоследствие струните се увеличават и инструментът добива този вид. При свирене се придърпва към тялото и се държи между коленете.

"Моята е с 37 струни, а най-голямата в симфоничен оркестър е с 47", допълни музикантът.

Питаме го не му ли е студено на пръстите, като свири в това мразовито време. Той отговаря, че надява ръкавици, където на върха на пръстите плетката е отрязана.

В България е заедно с брат си Илья, който пък рисува върху вода и също е арфист. Двамата ще са в Пловдив още два-три дни, след което заминават за фестивал в Румъния.

"Напролет пак ще дойдем в града ви, защото сме впечатлени от атмосферата му", увериха те. Единствено са смутени, че общинска полиция им създавала проблеми, че музиката им била силна. В същото време на метри от тях се изявявали много по-шумни гайдари и акордеонисти, но тях властите не ги закачали.

Други от Фото с емоция

Малкият Иванчо казва какво сменяме преди зимата и кое си е все същото

Чешкият посланик получи почетния знак на Пловдив - бил с голямо сърце

Връчих почетния знак на Пловдив на един човек с голямо сърце и обич към нашия град - посланикът на Чешката република у нас Лукаш Кауцки. Това обяви кметът Здравко Димитров и връчи отличието

Пловдивчани опитаха лакомства в "Етно кухня на колела" (Снимки)

Най-силното издание на кулинарния панаир "Етно кухня на колела" се проведе в Пловдив. В съботния ден хиляди семейства уважиха представителите на различните общности и опитаха от домашно приготвените

Една снимка повече от 1000 думи: Мъжки сълзи на двамата Зиковци в Пловдив (видео)

Истински мъжки сълзи е запечатала камерата на "Ботев" (Пд) при откриването на стадиона на 29 април. Този кадър говори повече от 1000 думи. Кметът Здравко Димитров и легендата на жълто-черните Петър

Патриотичен тур отбeляза 147 г. от Априлската епопея в Пловдив (Снимки)

Ученическо шествие, предвождано от свещеник, гайдари и представители на комитет "Родолюбие", мина по главната улица в Пловдив и се отправи към паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина

>