Д-р Станка Узунова: Прекалено взиране в телефона докарва безсъние и депресия

16.01.2020 18:12 Митя Иванов
Д-р Станка Узунова

Фалшивият алкохол може да доведе до пълно ослепяване, предупреждава офталмологът

Д-р Станка Узунова е сред изявените очни лекари в Пловдив с над 20 г. стаж. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения, като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома.
Участвала е в над 60 международни и световни симпозиуми по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Има над 30 публикации и  20 участия в големи научни форуми.

- Д-р Узунова, на какво да обърнем внимание, за да предпазим очите си особено по време на празници и на мачове, когато гърмят пиратки?

- Празниците са хубаво нещо, но е добре да сме внимателни и да мислим за очите си, защото по време на веселби стават и големи бели.

- Какви?

- Например подаръците за деца. Добре е когато ги подбираме да нямат остри ръбове, защото може да пострада предната част на очите - роговицата. Особено трябва да се внимава с арбалети, пистолети, пейнтбол и всички останали подобни играчки, които могат да са опасни за очите.

- Как влияят таблетите и смартфоните?

- Те са много популярни подаръци, но е добре родителите да следят колко време детето им прекарва с такива устройства. Доказано е, че продължителният престой пред дигитални устройства е пряко свързан с късогледството. Да прибавим и вредното влияние за целия организъм на синята светлина, която те излъчват. Нейното предозиране води до дразнене, безсъние и дори депресии.

- Пиротехника има не само на Нова година, но и на рождени дни и семейни празненства. Какви опасности крие?

- Бенгалски огън, конфети, пиратки и фойерверки могат да са много опасни, ако бъдат насочвани към заобикалящите ви хора. При попадане на чуждо тяло в окото се появява зачервяване, сълзене, болка, силно дразнене. Не се опитвайте да го извадите сами, това е задача на очния специалист. Шампанското, което се свързва с веселба и хубав повод, по някой път може да поднесе неприятна изненада. Тапата му изхвърча бързо и може да удари окото на човека. Болката е силна, а травмата - да доведе до сериозни усложнения, като отлепване на ретината.

- Доста използват контактни лещи за промяна на външния вид. Това крие ли риск за зрението?

- Виолетови, котешки или "вампирски" очи са винаги интересни като аксесоари. Но не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива. Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания - надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не поставяйте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник.

- А как алкохолът влияе на зрението?

- Употребата на фалшиви алкохолни напитки може да бъде фатална за зрението. Те съдържат метанол, метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението. Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>