Пловдивски лекари борят Бърнаут синдрома със собствени методи

10.01.2020 20:33
Шефът на онкоцентъра в Пловдив д-р Парашкев Цветков

Eдна от най-ефективните форми за справяне с емоционалното изтощение и превенция на развитието на Бърнаут синдрома (синдрома на прегарянето) се прилага в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Това обясни психологът в центъра Екатерина Виткова, която работи с групите.

Изхождайки от професионалния си опит, тя подчерта, че онкологичната практика е една от най-трудните и стресиращи области в медицината. Специалистите ежедневно са изправени пред предизвикателствата, свързани с живота и смъртта, прилагат силно токсични терапии, трябва да се справят с бързия темп на развитие на онкологията, в същото време да са внимателни в комуникацията с пациентите.

Професионалният стрес действа продължително и има последствия, които мога да се появят след време. Точно затова и онколозите са едни от най-засегнатите от Бърнаут синдрома, който влияе негативно върху грижата за пациента, взаимоотношенията лекар-пациент, личните взаимоотношения и цялостното качество на живот. По тази причина психолозите в най-големия онкоцентър в Южна България прилагат тактики за сваляне нивото на стрес сред персонала.

Шефът на онкоцентъра д-р Парашкев Цветков е стартирал собствена програма - Балинтови групи. Факт е, че в отделенията, в които те са провеждани, медицинските екипи показват ниски нива на Бърнаут. В тези групи лекарят се научава да разбира по-добре емоционалните реакции и състояния на пациента, което прави по-ефективно общуването лекар-пациент .

Балинтовата група не е терапевтична, но оказва терапевтичен ефект, както за споделящия, така и за всички участници. Тя е форма на подкрепа, която индиректно повишава професионалната удовретвореност, а понякога може да разреши и проблеми от междуличностен характер. В процеса групата могат да се обсъждат т.нар. трудни пациенти, да се експресират преживяванията на специалиста в безопасна среда. Обсъждането осигурява възможност за себерефлексия, свързана с взаимоотношението специалист – пациент.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>