Почти всеки пенсионер вече защитен от запор (Обзор)

06.01.2020 21:32 Цветелина Стефанова
Над 1,8 са пенсионерите, които са защитени от запориране на пенсията.

От 2,1 млн. на 1,8 млн. души не могат да секвестират пенсията, под минималната заплата е

Още 1,5 млн. работещи също с амнистия

Вдигането на минималната заплата на 610 лв. от началото на годината донесе защита от запори на 1 861 704 пенсионери. Това са 87,1% от пенсионерите у нас. Удръжки заради запори могат да се правят на 276 655 души. Причината е, че доходи под размера на минималната заплата не могат да бъдат секвестирани.

1,8 млн. души са пенсионерите, които вземат до 610 лв. без добавките за чужда помощ, които са защитени от закона принципно, обясниха от Националния осигурителен институт.

Още над 1,5 млн. работещи също за защитени от запор, защото вземат минималната работна заплата.

Според Гражданския процесуален кодекс запор на пенсиии и заплати не може да се налага на хора с доходи под минималната заплата- 610 лв. Размерът на удръжките при тези, които нямат защита, пък се определя в зависимост от дохода.

Така, ако пенсионер или работещ

получава между

610 и 1220 лв.,

той ще се

разделя с 1/3 от

доходите си, ако

няма деца, или с

1/4, в случай че

се грижи за

непълнолетен

наследник. Това означава, че ако пенсионер получава 611 лв. и е осъден от частен съдебен изпълнител, ще му бъдат удържани до 203,66 лв. или 152,75 лв. в зависимост от това дали има, или няма деца.

Ако доходите на длъжниците варират между 1220 и 2440 лв., то запорът им ще бъде между 1/2 или 1/3 в зависимост дали имат деца, или нямат.

Най-често пенсии се запорират заради неплатени сметки за ток, парно, данъци или други комунални услуги, обясниха експерти.

“Пенсионерите, попадащи в тази група, ще получат пенсиите си след 7 януари - с пенсионен запис, ако се изплащат чрез пощенска станция, или с допълнителен превод по личната сметка, ако се изплащат чрез банка или друг доставчик на платежни услуги”, обясниха от Националния осигурителен институт.

От 7 до 20

януари ще се

изплащат

пенсиите,

напомниха още от НОИ.

От началото на годината осигурителният институт вече е свързан електронно с централната информационна платформа на Европейския съюз.

Така вече в НОИ ще получават онлайн данните за всички българи, които се осигуряват в ЕС и няма да е нужно да се носят бележки. Освен това обработването на исканията ще става по-бързо и ще улесни изчисляването и изплащането на обезщетенията.

EESSI е информационна система, която ще свързва по електронен път над 15 000 институции за социално осигуряване на държавите - членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, обясниха от НОИ.

Други от От страната и света

Енергичен и емоционален финал на изложението „Уикенд туризъм" с концерт на група „Молец"

С концерт на новите звезди на съвременната българска сцена – група Молец, бе даден финалът на тридневната програма на XIX издание на Туристическото изложение "Уикенд туризъм" и XVI издание на

Кораб с тръби ударил потъналия край Румъния "Mohammed Z", пристигна във Варна с видими щети (Видео)

Кораб с тръби за Варна е ударил потъналия край Румъния "Mohammed Z". Тази сутрин Michel пристигна във Варна с видими щети по носа на кораба,което е основа за предположения

"Медиана": ГЕРБ води с 12% пред "Възраждане", ПП-ДБ четвърти след ДПС

600 000 души още не са решили за кого да гласуват и могат коренно да променят картината, сочи анализът на агенцията Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали

Условията в планините не са подходящи за туризъм - вали дъжд, има и сняг

Условията в планините не са подходящи за туризъм, казаха за БТА от Планинската спасителна служба. Около 10 градуса са температурите, но е облачно и мъгливо, навсякъде вали дъжд, уточниха оттам

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на границата с Румъния

По границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП "Видин", ГКПП "Кардам" и ГКПП "Оряхово" за товарни автомобили на изход, сочи справка на "Гранична полиция" към 6 часа

>