13 ефективни присъди и 1 условна за пропаганда на верска омраза и радикален ислям (Обзор)

10.12.2019 22:56 Любомир Илков
Ахмед Муса Ахмед в съда миналото лято, когато той и останалите 13 обвиняеми поискаха отстраняването на прокурор Попова.
Съдия Кристина Пунтева чете присъдите срещу 14-те обвиняеми.

Най-тежко е наказанието на имама Ахмед Муса Ахмед, който получи 7 години затвор

Съдийката връща 3 пъти обвинителния акт за 4 години

13 ефективни присъди и една условна постанови окръжният съд в Пазарджик във вторник по делото срещу 14 обвиняеми за проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляване на ислямска война и ИДИЛ - това е престъпление по чл. 407 от НК.

Най-тежка е присъдата на определяния от прокуратурата за организатор и ръководител на групата ислямисти имам от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Той беше осъден на 7 г. и 6 месеца затвор при първоначално строг режим. Към това наказание съдия Кристина Пунтева прибави още една година, защото Ахмед Муса Ахмед е обществено опасен. Трябва да плати и глоба в полза на държавата в размер на 9500 лв.

За Ахмед това е

трета присъда

от 2004-а насам за проповядване на радикален ислям. В момента той е в затвора в Пазарджик, където изтърпява наказание от 4 г. по предишни 2 присъди.

Останалите 13 подсъдими - Ангел Симов от Пазарджик, Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев от Пазарджик, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик и Рангел Илиев от Пловдив са с ефективни присъди от 2 до 3 г. и 6 месеца затвор, като трябва да заплатят и глоби от 6 до 7 хил. лв.

Единствената жена в процеса - Александрина Ангелова от смолянското с. Старцево, беше осъдена на 2 г. и 6 месеца затвор условно с изпитателен срок от 4,5 г., като през този период трябва да се среща с пробационен служител.

Продължилото близо 4 г. дело започна в края на февруари 2016-а и висеше на косъм, след като обвинителният акт беше връщан 3 пъти от съдия Кристина Пунтева за процесуални нарушения. Обвинителният акт е от 161 страници и беше изготвен от прокурор Недялка Попова от окръжната прокуратура.

Обвинението

по чл. 407 е

прецедент

за българската правосъдна сисмема - в нито един български съд до момента нямаше практика по него, защото той не е използван от ратифицирането му през 1970 г., съгластно Международния пакт за граждански и политически права на ООН, който гласи: “Всяка пропаганда на война се забранява със закон.”

Всички престъпления са извършени от обвиняемите през 2013-2014 г. Те бяха задържани на 25 ноември 2014 г. при операция на ДАНС под ръководството на прокурор Попова, която ръководеше и досъдебното производство.

Според обвинението през инкриминирания период имамът Ахмед Муса е проповядвал сред свои последователи в Пазарджик, Пловдив и Асеновград верска нетърпимост и омраза - например, че “християните са подпалки за ада” и други подобни.

Проповедите си разпространявал и чрез видеоклипове и в социалните мрежи, които така достигали до сподвижниците му в чужбина.

В тях призовавал

към война с

друговерците

и възхвалявал “Ислямска държава”. Според свидетели - явни и скрити, Ахмед Муса открито говорел, че ако се наложи, “братята” трябва да са готови да отидат в Сирия и да се бият за ИДИЛ. Личният му профил в социалната мрежа изобилствал със снимки и клипове от негови прояви на тържества и религиозни сбирки, където позирал със знамето на ИДИЛ.

Освен това през различни периоди в дома на Муса са гостували мюсюлмани от Босна и Херцеговина и Сърбия, на които е оказана помощ в България на път към Сирия. В хода на разследването са установени и контактите му с терористична групировка, базирана в Линц, Австрия, документирани от тамошните спецслужби и прокуратура. Представители на групировката са посещавали Пазарджик.

Имамът е и човекът, разпоредил вярващите му събратя да събират пари за бойците на ИДИЛ в Сирия. С част от тези средства са били направени фланелки, знамена, шапки и други агитационни материали с логото на терористичната групировка, които раздавали и са били носени от вярващите в няколко области.

Част от тези материали са открити при претърсванията в домовете на обвиняемите при операциите на ДАНС и прокуратурата.

Ахмед Муса възлага на

Александрина

да направи

превод на

български

на забранената в много мюсюлмански държави книга “Вероотстъпничество”. Тя прави това в дома си в Старцево и в Пазарджик, където живее в къщата ма майката на Ахмед Муса - Живка.  

В книгата се възхвалява салафизмът, отрича се светската държава, като се проповядва тя да бъде заменена с халифат, и се призовава

неверниците

да бъдат избити

и унищожени

Имамът финансирал издаването на книгата в издателство в Истанбул и транспортирането ѝ до България от негови сподвижници. Над 1000 екземпляра са открити при обиск в дома на обвиняемия Стефан Александров, който живее в близост до джамията “Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик, където е било едно от основните места за разпространението ѝ.

В пристройка към къщата си Ахмед Муса организира училище, в което Александрина преподава турски на деца и жени. Идеята е те да могат да четат Корана на турски. В същото време много от децата на верните поддръжници на Ахмед Муса, а и неговата дъщеря са спрени от училище. Формалният повод е, че им се забранява да ходят забулени.

Според свидетели обаче в проповеди той открито заявявал, че

децата на

вярващите няма

нужда да ходят

на училище,

защото единственото, което трябва да знаят, е Коранът. Като дясна ръка на Ахмед Муса от прокуратурата определят Ангел Симов - Айри. Той е връзката на имама с братята мюсюлмани и организатор на повечето прояви. Свързан е с доставката на агитационните материали за ИДИЛ и на книгата “Вероотстъпничество” от Турция.

В хода на процеса беше установено, че и останалите обвиняеми са пропагандирали чрез видеоматериали, снимки, проповеди, шапки, знамена, фланелки и други способи идеите на радикалния ислям, верската омраза и са възхвалявали ислямската война и ИДИЛ.

В съдебния процес

прецедент беше

и отстраняването

на прокурор

Попова през юни т.г. по искане на обвиняемите. Поводът беше взето от контекста нейно изказване пред пловдивски сайт, в което тя заявява, че когато мюсюлманите у нас станат 30% от населението, държавата ни ще е застрашена.

Съдия Кристина Пунтева прие искането на Ахмед Муса и останалите подсъдими и отстрани Недялка Попова за предубеденост. Това наложи до края на процеса обвинител по него да бъде окръжният прокурор Васил Малинов.

Освен ефективните присъди и глоби всеки от 14-те обвиняеми трябва да заплати и по 2800 лв. за експертизи и разноски на съда и прокуратурата.

Произнесените присъди не са окончателни и могат да се обжалват пред апелативния съд в Пловдив.

Други от От страната и света

Публикуваха стенограмата от заседанието на правителството за създаване на болница „Мама и аз“

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, провело се на 30 април т.г., на което бе взето решението за създаване на частна детска болница „Мама и аз"

Студенти от Американския университет на мирна демонстрация за прекратяване на огъня в Газа

Мирна демонстрация с искане за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, организирана от група студенти, се проведе в кампуса на Американския университет в България (АУБ)

Колко ще ни струва великденската трапеза? (Видео)

"Колко ще ни струва великденската трапеза?"- въпросът, който по традиция съпътства наближаването на Великден.  Какво смятат софиянци и усещат ли увеличение в цените - вижте във видеото

ОИСР повишава очакванията си за растеж на световната икономика за настоящата и идната година

Глобалната икономика расте по-бързо от прогнозираното само допреди няколко месеца благодарение на устойчивата икономическа активност в САЩ. Инфлацията се доближава по-бързо от очакваното до целевите

Фермери искат гаранционен фонд за щети в земеделието след градушката

Българският фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и

>