Милионерите четат много, стават рано, мислят и спортуват

08.12.2019 06:00 Виолина Христова, Рим
Преди да забогатеят, повечето американски милионери са имали за цел да спестяват 10-20% от доходите си. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Седем от 10-имата най-богати хора на планетата принадлежат към категорията мечтатели. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Американски икономист изброи общите черти на хората, забогатели сами

Kак да станеш богат, ако си роден беден? И кои са общите черти на хората, натрупали милиони от нищото? Американският икономист и автор на няколко бестселъра Томас Корли (“Навиците на богатите”, “Промени навиците си, промени живота си”и др.) изследва в продължение на пет години навиците на хората, способни да създават богатство, както и тези на бедните.

Така стига до извода, че повечето от натрупалите сами милиони имат много общи характеристики и навици. Той отделя близо 300 общи неща, които различават тези, “които имат”, от онези, “които нямат”. Корли интервюира 233-ма души с годишен доход от поне 160 000 долара и с чисто богатство от минимум 3,2 млн. долара. 177 от тези милионери са постигнали всичко това, тръгвайки от нулата.

Томас Корли, който е и финансов консултант, стига до извода, че богаташите си приличат по много всекидневни навици, които им помагат при създаването на богатство. Едно от общите неща например е, че повечето четат много и всеки ден. 80% от богаташите посвещават минимум по 30 минути на ден на самообразователни четива, които им помагат в личностното израстване. 76 на сто пък се отдават всекидневно на някаква спортна дейност за поне половин час.

Половината от хората, правещи пари, стават рано сутрин, или най-малко 3 часа преди началото на работния си ден. 65 на сто от милионерите разполагат с минимум три източника на доходи. Обща характеристика е и фактът, че повечето богаташи се срещат предимно с успешни хора и преследват упорито и постоянно целите си. 

Много от тях имат ментори и са хора с позитивно мислене. По-голяма част от милионерите не следват масата. Те са хора с добри маниери и възпитание. Обичат да помагат на другите да постигнат успех.

Общото при почти всички е и че отделят поне по половин час на ден в мислене – най-вече когато са сами сутрин. Освен това се интересуват и от обратна връзка за действията си. Корли обяснява в изследванията си, че 80 на сто от self made милионерите са станали такива след 50-ата си годишнина. Почти всички са си поставили за цел да спестяват от 10 до 20% от приходите си в началния етап, за да се превърнат в милионери. За сравнение - средният процент на спестяване сред американците е около 8 според банка към Федералния резерв.

Особено важно е обаче, че успешните хора са управлявали финансите си много внимателно. Томас Корли обяснява как бъдещите милионери прилагат т.нар. система на кофата, т.е. как заделят пари настрана, вземайки предвид 4 основни фактора. Първият е спестявания за пенсия, вторият – специфични разходи, третият – неочаквани разходи, четвъртият – циклични разходи.

Средствата, отделяни за пенсия, включват парите, инвестирани с цел да се увеличат и да бъдат използвани в един следващ етап от живота. Втората “кофа” са парите за бъдещото образование, брак и семеен бюджет. Третата съставлява средства за извънредни случаи и обикновено е сметка, държана настрана, към която се прибягва например при загуба на работата или здравни проблеми. Четвъртата кофа съдържа пари за разни поводи от рода на рождени дни, ваканции, празници.

Според Корли този вид стратегия за спестяване е основна при над половината от милионерите, минали по пътя спестовник - инвеститор. Всички тези хора са успели да живеят с поне 80 на сто от нетното си възнаграждение, показвайки постоянство и без да парадират с богатството си.

“Милионерите, които са станали такива сами, имат навика да спестяват. Колкото повече си в състояние да спестяваш още от млада възраст, толкова повече богатство ще натрупаш”, заключава Корли. Изследователят стига до извода, че има 4 основни начина да станеш мултимилионер. Първият е чрез спестяване и инвестиране на средствата. Няма значение какво работят – хората от тази категория са превърнали в рутинно действие спестяването на част от заработеното през деня и инвестирането му. Те мислят постоянно как да спечелят по умен начин още пари. Вторият начин е чрез изкачване на йерархията в крупна компания – те посвещават цялото си време на това как да достигнат върха и и съответно най-високата заплата. 

Третият начин е чрез демонстриране на виртуозност в професията си. Няма значение с какво се занимават – важното е да са най-добри и съответно най-високо платените за знанията и способностите си. Четвъртият начин е на т.нар. мечтатели, или на онези, които преследват реализирането на собствената си мечта, като откриват свой бизнес, стават много известни актьори или художници.

Мечтателите обичат това, което правят, за да живеят, и тяхната страст се вижда и от банковите им сметки. Това е категорията, към която принадлежат 28 на сто от изледваните от Корли богаташи. Те имат средно по 7,4 млн. долара и са натрупали богатствата си за средно 12 г. Това е най-бързият път към богатството, който гарантира и най-голямото количество пари.

Седем от десетимата най-богати хора на планетата според сп. “Форбс” принадлежат именно към категорията на мечтателите. Сред тях са Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Майкъл Блумбърг.

Забогатяването на мечтателите обаче е и най-рисковата и стресираща дейност. “Това е все едно всеки ден да минаваш през ада”, казал на Корли един от интервюираните от него. Как протича ежедневието на мечтателите? Според Томас Корли те работят между 65 и 75 часа седмично, преди да осъществят мечтите си. Уикенди и ваканции почти не съществуват. Повечето са ежедневно стресирани дотогава, докато мечтата им не се превърне в нещо рентабилно.

По природа мечтателите са комарджийски тип хора – те са склонни да заложат абсолютно всичко, което имат, включително домовете, колите и спестяванията си, без дори да имат каквито и да е гаранции за успех. Повече от половината от мечтателите са фалирали по няколко пъти в начинанията си, преди да успеят. Мечтателите са чували много пъти думата “не” като отговор на изключително амбициозните си намерения, изглеждащи невъзможни за осъществяване.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 20 май - За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд.

В "24 часа"  днес четете още: За 17 години в ЕС – платихме 9 млрд. евро вноски, а получихме от Брюксел 30 млрд. Кабинетът ни е с кратък хоризонт, но хората не отлагат живота си до избора на редовен

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Начинът, по който дори наум наричате нещата, има значение за крайния резултат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Димитър Главчев пред "24 часа": Само не ни пращайте в Украйна, ме помолиха едни младежи на Витоша

Български военнослужещи под никаква форма няма да бъдат изпращани в Украйна. Това увери служебният премиер Димитър Главчев в интервю за "24 часа", което ще бъде публикувано във вестник "24 часа" и на

Доловен е сигнал от хеликоптера на Раиси, военни отиват натам

Военни отиват към точното място, където е катастрофирал хеликоптера с президента на Иран Ебрахим Раиси на борда. Това съобщи държавната информационна агенция ИРНА

Ултиматум: следвоенен план за Газа до 8 юни или Бени Ганц напуска Нетаняху

Още един мъртъв заложник на "Хамас" откриха израелските сили - повод за натиск върху правителството на премиера Израелският министър от военния кабинет Бени Ганц заплаши да подаде оставка

>