Френски учени са намерили алтернатива за производство на гъши дроб

05.12.2019 14:31
СНИМКА: Ройтерс

В птицеферма в Югозападна Франция Валери Фосиер впръсква серум в човката на гъсоче. Това според нея е първа стъпка от първото в света производство на гъши дроб с етично третиране на животните.

Този деликатес, отдавна присъстващ в менюто на добрите ресторанти по света, се произвежда чрез насилствено хранене на птиците, за да затлъстее черният им дроб. Процесът отдавна е критикуван от защитниците на правата на животните като жестокост. В някои западни държави на него все повече се гледа с подозрение, предаде dnevnik.bg. 

През октомври Ню Йорк, често посочван като американската столица на деликатесната храна, забрани продажбата на гъши дроб. Преди това същото направиха Чикаго и щатът Калифорния.

В отговор на това френската изследователска компания Aviwell край Тулуза разработи алтернативна версия за получаване на гъши дроб чрез използването на бактерии. Тя се поглъща от гъската под формата на серум и стимулира естественото, а не насилственото трупане на мазнина.

"Това е комбинация от определени бактерии, способна за предизвика у малките гъски естествено предизвикано и напълно биологично нарастване на мазнината в черния дроб", обяснява Реми Бурселен, един от основателите на компанията.

Когато започва проекта през миналата година, Aviwell отглежда 600 гъски. Сега Фосери е първият производител на гъши дроб, прилагащ новия метод. С него между другото се удвоява животът на птиците от 3 на 6 месеца. "Това е бъдещето, защото виждаме как непрекъснато нараства движението за хуманно отношение към животните", казва тя, цитирана от "Ройтерс".

Новото поколение гъши дроб ще се изнася основно за САЩ и Европа, където това производство е забранено във Великобритания, Финландия и Полша.

Промяната е забелязана и от френските кулинарни среди.

Симон Карлие, майстор-готвач от Тулуза и създател от месец насам на ястия с гъшия дроб на Aviwell, казва, че продуктът е с изтънчен вкус и приятна плътност. Може да се сервира студен или със съвсем лека гарнитура. "Текстурата му е по-малко отблъскваща - така да се каже - и не можем да го сравняваме с месо, но е по-лесен за ядене."

И ще е по-скъп. Докато традиционно произведеният гъши дроб с високо качество се продава за около 300-400 евро килограма, версията на Aviwell може да достигне 1000 евро.

Естествено затлъстелият гъши черен дроб тежи 300-400 грама, а този на гушените гъски е около 1 кг.

Други от От страната и света

След 5 дни дебати гръцкият парламент одобри бюджета за 2026 г.

Гръцкият парламент одобри бюджета на страната за 2026 г. след петдневни дебати, завършили тази вечер с изказвания на партийните лидери и електронно поименно гласуване

Седем се състезават за европейски прокурор, сред тях заместничка на Гешев и вечен кандидат (Обзор)

Мандатът на Теодора Георгиева, която от месеци е отстранена заради проверка, изтича в края на юли Окончателното назначаване се прави от Съвета на ЕС Седем са кандидатите за български европейски

Задържаният директор за камери в тоалетните е проверяван от МОН преди няколко месеца

Директорът на 138–о училище „Проф. Васил Златарски", който по-рано беше задържан за скрити камери в тоалетните на учебното заведение, е проверяван през пролетта на тази година по сигнал от учители за

Скача или не скача? И свои, и чужди загряват, за да резервират място

Докато не излезе лично, Румен Радев остава холограма на мечтата на мнозина за нова държавност, наложена с твърда ръка Как Антон Кутев - един умел говорител в три служебни правителства на Румен Радев

Екипът на Зафиров даде оставка, той не - има време да мисли до 10 януари (Обзор)

На знаковата дата пленум ще определи не само нови 24 в ръководството, но и съдбата на лидера си Изпълнителното бюро на БСП подаде колективна оставка. Лидерът на партията Атанас Зафиров обаче остава

>