Илияна Раева: Обменът на любов с българската публика е най-вълнуващият момент за златните момичета

16.11.2019 13:10 Найден Тодоров
Илияна Раева
Ансамбълът на България по художествена гимнастика - Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Симона Дянкова. СНИМКИ: БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Невяна Владинова
Катрин Тасева
Боряна Калейн

И голямата Цветана Манева се включва в спектакъла на грациите на 21 ноември в София

Обмен на любов с публиката.” Така Илияна Раева описа шоу спектакъла “Светът на златните момичета”, който предстои да завладее България.

“За нашите момичета няма по-вълнуващ момент от срещата с българската публика. Може би само публиката в Испания може да се доближи донякъде по темперамент. Дори и испанците усещат какво явление са българските диаманти, както ги кръсти “24 часа”, и не спират да засвидетелстват любовта си. Но по-голяма връзка и по-чиста любов в художествената гимнастика от тази между българските момичета и българската публика няма”, продължи Илияна Раева разказа как се е родила идеята за по-чести срещи между “златните” и публиката.

“Истината е, че нашият спорт е доста специфичен - дава ярка визуална красота. А като добавим и музиката, тя вече създава усещането, че излизаме от спорта и се доближаваме до изкуството. При един лекоатлет, волейболист, баскетболист може да видиш нещо, което няма да се повтори никога. При художествената гимнастика може да се повтаря. Повтаряемостта дори е път към успеха. Тоест е нещо като репетицията за великолепните театрални представления.

От друга страна, спортът ни е много тежък, изключително изхабява. Това предполага кратка кариера. Неслучайно в момента над 20 държави излязоха с предложение към Международната федерация по гимнастика за важни промени, за да се увеличи дълголетието на спортистите. Но сега е факт, че след кратка кариера феновете спират да се радват на своите големи любимки. Затова решихме да подаряваме изживяване на българската публика, която в 95% от случаите гледа златните момичета по телевизията”, обясни президентът на Българската федерация по художествена гимнастика.

Така се ражда спектакълът “Светът на златните момичета”. Вдъхновен донякъде и от грандиозния успех на бенефиса на грациите от предишния български ансамбъл - “Отборът”. Но създаден с идеята хората да се радват максимално на грациите, докато те са на върха.

Първото представление бе в Пловдив веднага след световното първенство. А до Коледа предстои мини национално турне - в Русе (19 ноември), София (21 ноември), Панагюрище (10 декември), Гоце Делчев (16 декември) и Шумен (18 декември). “Има огромен интерес и от редица други градове - Бургас, Варна, Сливен, Хасково... Затова планираме спектакълът да продължи и догодина след олимпийските игри. А всичко да завърши с грандиозен бенефис на настоящия отбор в “Арена Армеец” в София. Да участват и предишните, и сегашните златни момичета. Ще играем спектакъла и в чужбина. Интересът в българските общности в чужбина също е огромен. Турнето след олимпийските игри ще започне директно от Токио, ще играем и в Мураяма, където ни подготвят специално посрещане”, разкри Илияна Раева.

Предстоящата до края на 2019 г. кулминация ще е на 21 ноември в “Арена Армеец” в София. В шоуто на златните момичета се включват и обичани музикални звезди като Deep Zone Project, Дивна, Дара Екимова, Искрата, Веси Бонева, Д2 и “СкандаУ”. Подготвено е съчетание между любим спорт и любима музика за любими хора.

“Ще издам и още една голяма изненада за публиката. Много вълнуващ момент за мен и сигурна съм - за всички. Специално за спектакъла в София се включва голямата ни актриса Цветана Манева. Но каква ще е точно нейната роля, ще оставя в тайна”, добави Илияна Раева. 75-годишната легенда на българските кино и театър ще е част от редицата изненади в микса между художествена гимнастика и музика.

“За целия прекрасен спектакъл, който ще подарим на българите, ми помага продуцентът Цветелин Димитров. Специална благодарност към всички певци и музиканти, които се включват с ентусиазъм в спектакъла, показващ “Светът на златните момичета” и популяризиращ още повече любимия ни спорт. Вълнението е толкова огромно, че дори Михаела Маевска и Любомира Казанова от предишния ансамбъл не издържаха и се включиха в шоуто. Макар отдавна да не бяха тренирали, с талант и ентусиазъм сякаш за миг бяха готови да танцуват. Това представлява спектакълът - свързани мигове на вдъхновение”, каза още шефката на художествената гимнастика.

А защо българите харесват златните момичета и искат да бъдат част от техния свят? “Защото момичетата са пример за успех, зад който има много стойностни неща и качества. Пример за любов, за отдаденост. С днешна дата тези прекрасни качества звучат ретро, но обществото всъщност има нужда от тях и трябва да ги получи.”

С всекидневните си репетиции и показването на своя свят златните момичета всъщност променят заобикалящата ги среда и създават предпоставки и за златно бъдеще.

“Смятам, че с начина на поведение и всеотдайността за пример ние успяхме с изграждането на спортисти, които са социален феномен. Наблюдава се огромен наплив на деца. Пишат ни от градове, в които няма клубове. Искат да пращаме специалисти да работят там. Организираме 27 международни турнира на клубно ниво! Наблюдава се голяма вълна на развитието на клубовете и на българските специалисти. Когато станах президент на федерацията, те бяха под 50, сега вече имаме 63 клуба по художествена гимнастика. Прогресът е огромен и трябва да се разширява по всички възможни начини - чрез спорт, чрез шоу, чрез спектакли”, завърши Илияна Раева.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>