Депресията - как да я познаем и лекуваме

13.11.2019 05:00
Депресираният човек се чувства като затиснат от камъни. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Проявява се различно, може сериозно да застраши живота

От време на време да изпадате в меланхолия, е нормално, но ако ви налегнат продължителна тъга, отчаяние, апатия, може би страдате от депресия.

Тя се отразява на способността ви да работите, учите, спите, да се храните нормално и да се радвате на живота. Някои я описват като “живот в черна дупка” и предчувствие за неизбежна гибел, други се чувстват празни, унили. Мъжете стават гневливи и неспокойни. Ако тези състояния не се лекуват, здравето и животът ви са сериозно заплашени.

При различните хора депресията се проявява различно. Но има някои общи симптоми и колкото по-продължителни и силни са те, толкова по-вероятно е да страдате от нея, пише сайтът HelpGuide. Специализираното здравно издание посочва

10 основни

признака на

болестта,

при които трябва да вземете мерки, да се лекувате и да я победите:

- Чувство за безпомощност и безнадеждност, усещане, че нещата няма да се оправят и не можете да направите нищо, за да подобрите положението.

- Загуба на интерес към ежедневните задачи и хобита, към развлеченията, общуването, секса. Нищо не ви радва и наслаждава.

- Промени в апетита и килограмите – отслабвате или напълняване с над 5% от теглото си месечно.

- Смущения в съня – безсъние, събуждане много рано призори или продължителен мъртвешки сън.

- Гняв и раздразнителност. Неспокойни сте и дори изпадате в ярост, прагът ви на търпимост е нисък, избухвате, всички и всичко ви дразни.

- Губите енергия, чувствате се уморени, лениви и психически изцедени. Отпадате и дори най-леките задачи ви изтощават.

- Започвате да се ненавиждате, чувствате се негодни, изпитвате вина, постоянно се критикувате за провали и грешки.

- Ставате безразсъдни, посягате към хазарт и наркотици, хвърляте се в рисково шофиране и опасни спортове.

- Не можете да се концентрирате, да вземате решения, да запомняте.

- Мъчат ви необясними бодежи и схващания – главоболие, болки в гърба и мускулите, стомашни колики.

Не бъркайте депресията с биполярно разстройство. Макар че имат някои общи симптоми, за него са характерни смяна в настроенията и еуфория. При грешна диагноза приписаните ви антидепресанти могат да влошат депресията.

Риск от

самоубийство

Дълбокото отчаяние, съпътстващо депресията, понякога кара болния да вижда в самоубийството единствен изход от страданието. Ако имате близки в подобно състояние, следете за следните сигнали: брътвежи за убийство или самонараняване; маниакален интерес към смъртта; признания за отчаяние и безизходица; опасни за живота действия като преминаване с колата на червен светофар. Сред другите симптоми са прощаване с приятели; уреждане на наследството и слагане в ред на финанси и документи; изказвания като “По-добре ще сте без мен”; внезапно успокояване, притихване и дори доволство.

Забележите ли такова поведение у някой близък, споделете с него тревогата си и веднага потърсете помощ -

откритото

обсъждане на

проблема може

да спаси живот

Болният пък трябва да приеме подкрепата и констатиран навреме, проблемът ще отшуми.

Не се доверявайте на прочетеното и дори на казаното от лекари, че депресивните състояния се дължат единствено на химически дисбаланс в мозъка, който може да се оправи с лекарства. Някои хапчета като барбитурати, кортикостероиди, болкоуспокоителни могат да предизвикат депресивни симптоми.

Но причина за депресията обикновено става комбинация от биологични, психологически и социални фактори, които се отразяват различно на хората според възрастта и пола им. Биологически процеси като възпаления, хормонални промени, анормална активност на части от мозъка, хранителен дефицит, намаляване на мозъчните клетки са сред източниците на патологична потиснатост. Но фактори като минали травми, злоупотреба с медикаменти и напрегнат начин на живот също играят огромна роля.

Какво съчетание

от рискови

фактори може

да отключи

болестта?

Ако например преживеете тежък развод, изгубите работата си или ви открият тежка болест, стресът може да ви тласне към алкохола, а това да ви отчужди от семейство и приятели и да ви вкара в “тъмния тунел”. Самотата, изолацията, липсата на подкрепа или проблеми и насилие в брака също са рискови фактори. Загуба на близък, липса на пари, отчаяние от хронични болки или болести като рак, диабет, сърдечни проблеми вдигат нивото на стреса и са сред честите причини за депресия.

Ръка за ръка с нея вървят преживяно в детството насилие, злоупотреба с алкохол и наркотици, анормален песимизъм и самокритичност. Наследственият фактор също е от значение, макар да не е казано, че непременно ще я наследите, щом имате болни роднини.

Решаващо за лечението на синдрома е да се установят причините за него – терапията е различна за различните случаи. Най-важното е да осъзнаете, че имате проблем, да потърсите подкрепа и да пристъпите към терапия. Започнете с малки стъпки за стабилизиране на настроението. Потърсете помощ от близките –

затварянето в

себе си е пагубно

Те може да не ви излекуват, но ще ви изслушат съчувствено, без да ви упрекват и назидават, а това помага.

Движете се. Макар и да не ви се става от леглото, надвийте изтощението и правете упражнения – те имат ефект на антидепресанти. Правете кратки разходки, слушайте музика и потанцувайте. Прекарвайте повече време сред природата, вземете си домашен любимец, заемете се с благотворителност или хоби. Макар да ви е трудно, започнете пак да участвате в живота и ще се почувствате по-добре.

Яжте храна,

богата на мастни

киселини омега-3

- тя подобрява настроението. Избягвайте кофеин, алкохол, трансмазнини, захар и рафинирани въглехидрати.

Ако подкрепата на околните и промените в стила на живот не помогнат, обърнете се към психолог за специализирано лечение чрез консултации и техники за излизане от кризата.

Ако се стигне до фаза на буйстване и пориви за самоубийство, лекарствата стават задължителни. Те обаче помагат само за облекчаване на симптомите, и то не при всички, не водят до излекуване и обикновено не са дългосрочна терапия. Имат странични ефекти и други неприятни последствия. Затова е важно да се проучат всички последици, преди да решите да посегнете към хапчетата.

Други от Докторе кажи

Двама са в тежко състояние след ухапване от кърлежи в Пловдив

Двама души са приети в тежко състояние в Инфекциозна клиника в Пловдив, след като са били ухапани от кърлеж. Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

2 са новите случая на коронавирус у нас

Два нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през изминалите 24 часа, показват данните от Единния информационен портал, цитиран от БТА. Те са установени са с бързи антигенни тестове

3 случая на коклюш от началото на годината има в Стара Загора

Общо три са регистрираните случаи на коклюш от началото на годината в област Стара Загора, собщиха от местната администрация. Те са на бебе на един месец, дете на осем години и на 18-годишен

Как да заместим антидиабет хапчета на звездите с храни и да слабеем

Д-р Георги Гайдурков: Има формула, която имитира медикаментите, но тя е с 13 полезни храни - те са богати на растителни влакнини и удивително постигат ефекта на новите лекарства Имат нисък гликемичен

Трима ученици са новите заболели от коклюш в Пловдив

Регистрираните случаи в града вече са 11 17-годишен ученик и две ученички съответно на 10 и 11 години са новите заболели от  коклюш в Пловдив. Това съобщи за "24 часа" д-р Таня Учорджиева-Грозева

>