Жена е фаворит за поста ректор на Медицински университет-Пловдив

12.09.2019 09:00

В годината, в която жена оглави Европейската комисия - германката Урсула фон дер Лайен, а начело на Международния валутен борд се очаква да застане българката Кристалина Георгиева, Медицинският университет в Пловдив за първи път има шанса ректор да стане жена. За поста се кандидатира досегашният зам.-ректор проф. д-р Мариана Мурджева. Коя е тя и какво да очакваме от нея, ако поеме ръководството на един от най-престижните университети у нас?

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила Гимназия с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности - по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност в Университета два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти в МУ-Пловдив.

Обучава специализанти и докторанти. Участва в държавни изпитни комисии за специалност по микробиология и клинична имунология. Зам.-председател е на Българската асоциация по клинична микробиология и председател на Експертния съвет по клинична имунология при МЗ. Има над 200 научни публикации, над 400 цитирания, 2 патента, съавторство в 15 учебни помагала, учебници и монографии, както и участия като ръководител, координатор и изпълнител на повече от 40 научни проекта с национално и международно финансиране. Номинирана от БЛС за лекар на годината (2013).

- Проф. Мурджева, сочена сте за първата жена, която има реален шанс да стане ректор в над 70-годишната история на Медицински университет-Пловдив. Защо решихте да се кандидатирате за поста?

- Имам 16-годишен опит в академичното управление, от които 8 години като зам.-ректор по възлов ресор в МУ-Пловдив – международно сътрудничество и проектна дейност. Била съм зам.-председател на Общо събрание и зам.-декан на факултет. Познавам детайлно основните дейности в Университета и тяхното управление, включително учебната и научно-изследователската работа. Убедена съм, че постиженията, които имаме в Университета, трябва да бъдат съхранени и доразвити в името на академичността.

- Преимущество или недостатък е това, че жена е кандидат за най-високия пост в Университета?

- Качествата на един ръководител не се определят от пола. Историята познава примери, а и в съвремието ни има такива, когато жени поемат възлови функции и длъжности в управлението на много организации – научни, учебни, бизнес, политически и др. И се справят много добре.

- Дълги години ръководите катедрата по “Микробиология и имунология” на МУ-Пловдив и два мандата сте заместник-ректор. Чувствате ли се подготвена да поемете управлението на университета?

- Да, считам, че имам необходимата подготовка. Освен двата мандата като зам.-ректор, осем години ръководя катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и 9 години – Лабораторията по микробиология и имунология при УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив. Познавам не само университетската дейност, но и проблемите в здравеопазването. Благодарение на усилията на нашия екип и академичния състав МУ-Пловдив е вече разпознаваема академична структура не само на национално ниво, но и в чужбина. Познаването на спецификата на Университета и постиженията му в научен и образователен аспект са от особено значение за успеха в развитието и интегрирането с Европейските университети и директиви за образование.

- Какво бихте желала да промените, ако бъдете избрана за ректор?

- Бих искала да запазя придобивките през годините, а те са значителни в образователен, научен и дори финансов аспект. Сегашното ръководство на МУ-Пловдив в продължение на два мандата постигна значителен осезаем напредък в развитието на ВУЗ-а, който се признава и от външни оценители. Бих искала да надградя качеството на обучението и научите постижения, да привлечем повече студенти в социалния живот на университета, така че МУ-Пловдив да бъде разпознат още по-убедително като модерен европейски университет. Не мисля обаче, че резките промени и много амбициозната управленска програма в един утвърден университет с традиции в академичната дейност като нашия ще бъдат желани. Стабилност, непрекъсната постепенност в надграждането и толерантност във взаимоотношенията са основните приоритетни модели на управление, които бих следвала.

- На кого разчитате за подкрепа?

- На хората – учени, преподаватели и студенти, които искат развитието на университета да продължи, да има устойчивост на постиженията. На тези, за които Доброто в живота и на работното място е кауза. Вярвам, че те съставляват основното академично ядро, което ще милее за МУ-Пловдив и през следващия мандат.

Проф. Костянев застана зад проф. Мурджева като кандидат за ректор на МУ-Пловдив

Тази седмица Медицински университет-Пловдив ще има нов ректор. Изборите са насрочени за 13 септември. Четирима са претендентите за поста. Те трябва да представят своите програми за управление на един от най-престижните университети у нас. Това ще се случи пред Общото събрание на МУ-Пловдив.

Настоящият ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще се оттегли след два мандата на поста. Той е един от хората, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава новият ректор.

- Проф. Костянев, какъв трябва да бъде новият ректор на МУ-Пловдив?

- Трябва да бъде просветен и просветен оптимист. Лидер с неизчерпаема енергия и чувство на мисия. В момента при нас има 837 преподаватели и 6000 студенти, различни направления и действително ректорът трябва да има дългосрочна визия, стратегия, да бъде широко скроен и истински ентусиаст, защото това е огромен обем от работа, а работният ден е безкраен.

- Кой е човекът, който притежава нужните качества за нов ректор?

- Трябва да бъде човек от екипа. В моя екип има такъв човек. Това е проф. д-р Мариана Мурджева - великолепен специалист, много добър мениджър. Тя е човекът, който е разпознаваем в научните и в образователните среди, както и в министерствата, защото отговаря за едно от най-важните управления – проектната дейност. Тя има и великолепна езикова подготовка. По стечения на обстоятелствата целият ми екип е много добър. Управлението на университета е екипна дейност. Ако ректорът не може да си сформира екипа, то трудно би постигнал реални резултати. Проф. Мурджева е екипен играч, което ми показва, че ще успее да събере такъв екип. Това е моята преценка. Като комплекс от качества, тя е най-подходяща.

- С какво ще спечели доверието на хората?

- Проф. Мурджева е самостоятелна личност. Тя има характер, огромен опит и има подготвеност. Аз може би бях прекалено толерантен и ме обвиняваха за това, но аз го приемах като комплимент. Но се изисква и твърда ръка в управлението и аз мисля, че тя я има. На тази позиция не може да се сложи някой случаен тук, взет отнякъде. Той трябва да е минал през академията на академичния мениджмънт. Това е съвършено различно от една болница. Ректорът е като многодетен баща, той има много деца, това са много факултети и трябва според приносите, според условията, да мисли за всички и да разпределя ресурсите.

Вие знаете моят приоритет – инвестирай там, където са най-силни, ако искаш да постигнеш сериозни успехи. Ако има успехи в някои направления, то е защото решихме, че това са приоритетни направления.

Най-важното е, че създадохме една много модерна научна инфраструктура, имаме едно много добро младо поколение специалисти, които подготвихме с нашите докторантски училища, с педагогическата академия. Много направихме и много още неуспяхме да направим. Аз съжалявам, че не успяхме да направим библиотеката, да построим учебния корпус между нас и болницата.

- Какъв е призивът Ви към тези, които имат право на глас за нов ректор?

- За разумен, информиран избор. Това е, което искам да призова. Моите финални думи са: „Не свиквай с праха, дръзвай с вятъра“.

Не бива да се заблуждават от праха и да свикват с него, а да дръзват с вятъра. Ректорството изисква подготвени хора, академични хора по душа и стил, защото тук се борави с много големи средства. Трябва да бъде, каквито бяха моите помощници. Те в пълния смисъл са ВИП, защото са всеотдайни, интелигентни и предани на каузата. Трябва да има кауза. Трябва да бъде ентусиазиран и да е с чувство за мисия. Ректорът трябва да има кауза, каузата да е университета, а не личните банкови сметки. Защото в противен случай, този огромен ресурс, няма да бъде използван ефективно.

Други от Нашите лекари

Лекари от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив откриха тумори у деца при профилактика в Пазарджик

Дългогодишни проблеми в здравословното състояние на  деца бяха открити при безплатните профилактични прегледи, проведени в Пазарджик под ръководството на началника на Клиниката по детска хирургия към

Кметът на Пловдив с поздравителен адрес до д-р Веселина Кабакчиева от МБАЛ „Медлайн“

Кметът на Пловдив Костадин Димитров изпрати поздравителен адрес на хирурга от болница „Медлайн“ д-р Веселина Кабакчиева. От името на община Пловдив, на вашия пациент Георги Желязков Димитров от град

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив

Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив.  Тя бе избрана след балотаж от 86 делегати  на проведеното днес Общо събрание.  Досегашният декан доц

38 отличници завършват Медицинския факултет в Пловдив

38 отличници завършват с успех над 5.50 Медицинския факултет на МУ-Пловдив, съобщиха от висшето училище. На тях ще им бъдат връчени  грамоти, плакети и стетоскопи на тържествената церемония

Проф. Шивачев остава шеф на детската хирургия в “Пирогов”, нищо че е “скъсан” на изпита (Обзор)

Професорът: Искам да разбера кой е сложил ниската оценка на работата ми. Може да не ми подновят договора Макар да бе “скъсан” на конкурс за шеф на Клиниката по детска хирургия в “Пирогов”

>