Бедна майка с 4 деца се отказва да се грижи за болното си момиченце

18.04.2019 12:18
Кадър: Нова ТВ

Многодетна майка отказа да се грижи за своето седемгодишното момиче, докато детето е в болница, съобщи БНР.

Първоначално майката е заявила, че изоставя детето заради влошеното здравословно състояние - сърдечна недостатъчност и неврологични проблеми.

„Здравословното състояние на детето е тежко, но стабилно. Познаваме го от август миналата година и го лекуваме с терапия за сърдечна недостатъчност. При него се появиха и неврологични проблеми. За момента момиченцето е с хронична сърдечна недостатъчност”, каза пред Нова ТВ д-р Любов Чочкова. Тя допълни, че трансплантацията е много трудно осъществима заради липсата на донори в България.

„Знаем за решението й да изостави детето си от около месец. Майката изпитва трудности да осигурява честите хоспитализации. Обяснението й е, че има други деца и трябва да се грижи за тях”, каза още началникът на Клиниката по педиатрия - Пловдив проф. Иван Иванов.

По думите на директора на "Социално подпомагане" – Пловдив Надя Танева вече са проведени разговори със семейството.

„Пред нас майката декларира, че иска детето да бъде настанено в център с постоянна медицинска грижа. Тя заяви, че ще посещава детето. Засега не е подписала декларация, че се отказва напълно от детето. Първо, тя, трябва да се стабилизира емоционално. Колеги работят с нея, за да може да вземе адекватно решение”, коментира Надя Танева. 

С детето ще работи психолог.

След разговори със специалисти майката вече обмисля дали да се откаже от това решение да изостави детето си заради влошено здравословно състояние.

На този етап няма възможност за настаняване в приемно семейство, което може да полага грижи за момичето.

„Грижата за детето е специфична.Трябва да намерим приемно семейство, което наистина е способно да се грижи за него. За момента няма подходящо. За нас е най-важно детето да е живо и здраво”, каза още Надя Танева.

За детето в момента грижа полагат доброволци. „Всъщност семейството има 4 деца. Полагаме грижи за тях от месец август. Купихме уреди, храна. Водили сме детето по болници. Момиченцето често пита за майка си и кога тя ще дойде”, разказа доброволецът Емилия Христозова от фондация "Българска памет".

Социалните служби продължават паралелна работа, както с детето, така и семейството. Целта е да се стигне до най-адекватното за бъдещето на момичето решение.

Семейството с четирите деца има значителни финансови затруднения.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>