Цигара подпали дюшеците на 3-ма болни, изгорели живи в психиатрия (Обзор)

28.03.2019 22:00 Анелия Перчева
Полиция пазеше на входа на мъжкото отделение, където е избухнал пожарът.
Съдебни медици изнасят труповете на загиналите трима пациенти.
Д-р Мариана Господинова, управител на Центъра за психично здраве
Лекарите от отделението твърдят, че не е имало паника.

Огнеборци и медици евакуират посред нощ 61 пациенти

Трима пациенти на Центъра за психично здраве в Пловдив изгоряха живи от пожар в стаята им.

Двама са на по 58 г., а един - на 52 г. Те са били докарани в мъжкото отделение преди дни с полиция заради влошено състояние. Лежали са в една и съща стая - №17.

В сряда срещу четвъртък в нея избухват пламъци. Сигналът на тел. 112 е бил подаден в 23, 59 часа.

“На 30-та секунда от получаване на обаждането са потеглили два екипа. Пристигнали са на място за 3-4 минути, тъй като по това време в града не е имало трафик. След потушаване на огъня са открили трите трупа. Причината за смъртта им са изгаряния”, обясни говорителят на пожарната Цвятко Дешев.

Огнеборци и медицинският екип са

евакуирали

61 болни заради

опасност от

обгазяване

“Посред нощ докараха двама души и ги сложиха на свободните легла в стаята ми. Спях и се стреснах”, разказа пред “24 часа” пациент. Повечето от настанените в психиатрията разбрали за пожара едва на следващия ден, тъй като бараките на мъжкото отделение са в отделен двор.

Намират се вляво от централния вход на здравното заведение.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов уточни, че жертвите са от различни населени места в региона. Единият мъж е бил скитник и разследващите все още се опитват да установят връзка с негови близки.

Роднините на другите са уведомени. И тримата са били с параноидна шизофрения. Отделението, в което са лекувани, е на свободен режим. Болните там не са били приковани на легло.

Стаите им не са

се заключвали

и те са можели

да излизат

в коридора и да се разхождат на двора във времето за почивка. След това обаче вратата на коридора се е залоствала. Дворът, в който са бараките на мъжкото отделение, се охранява денонощно. Външни посетители не се допускат.  

“В помещенията е забранено да се внасят запалими вещи и остри предмети, с които болните могат да се наранят. В стаите няма контакти, а само луминасцентно осветление”, каза окръжният прокурор.

По думите му по тази причина се изключват възможностите пламъците да са от неизряден електрически уред или от късо съединение. Няма данни и за външна намеса. Стая №17 и останалите спални са с решетки и мрежи, които са непокътнати.

Досъдебното производство по случая обаче засега е за палеж, но заподозрени няма. Ако се докаже, че пожарът е бил по непредпазливост, ще бъде преквалифициран текстът, по който е образувано делото.

Извършени са два огледа. При тях е установено, че огънят е бил с много висока температура и се е развил бързо. Тримата са лежали върху дунапренени дюшеци и са пламнали като факли.

“Най-вероятната версия е, че някой от тях е запалил нещо - хартия или цигара, като е използвал кибрит или запалка”, допълни прокурор Попов.  

Фелдшер първи е забелязал дима от №17 и се е опитал да спаси пациентите вътре, но не е успял. Самият той е бил обгазен и откаран в болница. Разследващите се въздържат да кажат дали медицинският персонал е действал адекватно в критичната ситуация, тъй като все още текат разпити. Предстои да се прегледат и записите от камерите, монтирани в коридора на мъжкото отделение.

Ще бъде

извършена

проверка на

спазването

на режима

“Дежурният медицински екип е реагирал незабавно. До идването на огнеборците колегите са използвали пожарогасителите, които са били заредени и изрядни. Извели са пациентите, за да не се надишат с отровни газове.

Включили са се санитари, лекари и медсестри и от другите отделения”, заяви управителят на психиатрията д-р Мариана Господинова. Тя веднага е била уведомена за инцидента от подчинените си и е пристигнала на място.

По думите ѝ при евакуацията на болните не е имало паника. Никой от тях не се опитал да избяга. Пациентите са били разпределени на свободни легла по други отделения и са прекарали нощта на топло. Не са се оплаквали от тревожност заради преживения стрес. Персоналът е направил всичко възможно, за да ги успокои.

На следващия ден те са получили лекарствата си и са продължили терапията. Графикът на планираните прегледи в здравното заведение не е променен заради пожара.  

Според д-р Господинова до него най-вероятно се е стигнало, след като някой от тримата загинали е запалил цигара и е заспал с нея. Пушенето в стаите не е разрешено, а само на двора по време на разходката от 16 до 18 ч. Вътрешни хора обаче твърдят, че забраната не се спазва. Пациентите използвали късните часове, за да пушат в стаите си. Особено болните на по-свободен режим, на какъвто са били жертвите.

И тримата са

дългогодишни

пациенти на

психодиспансера

Често са влизали за лечение, тъй като не са приемали редовно медикаментите си.

“Параноидната шизофрения при тях е довела до много тежки дефекти и промяна на личността”, довериха лекари.

След пожара в здравното заведение, което е общинска собственост, започва спешен ремонт на стая №17. Тя е опушена, обзавеждането е напълно изгоряло. Бараката, където е помещението, е опразнена от болни, тъй като все още се чувства мирис на дим.

“Трябва бързо да приключим с боядисването, тъй като пловдивският психодиспансер е единствен за цялата област. Всички буйстващи болни се настаняват тук и леглата са необходими”, обясняват медици.

Те твърдят, че за първи път в здравното заведение избухва пожар за разлика от нападенията над персонала от страна на болни, които не са рядкост. Последният случай е бил с медсестра, върху която агресивен пациент се нахвърлил с юмруци. Докарали го полицаи от Лъки и го настанили принудително. При вземането на кръв той ударил сестрата, а други болни пък се нахвърлили върху него да го бият.

Мъжът е издъхнал ден по-късно в болница.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>