Втората болница на Пловдив потъва със 17 млн. лева дългове

14.03.2018 09:58 Анелия Перчева

Втората по големина болница в Пловдив е поставена на изкуствено дишане. 17 000 000 лева задължения тегнат върху бившата окръжна болница, сега УМБАЛ "Пловдив". 7 милиона от тях са просрочени, съобщиха медици. По думите им доставчици непрекъснато налагали запори върху сметките и си прибирали парите направо от здравната каса, а лечебницата оставала без приходи.

"Пациентите са принудени да си купуват всичко необходимо за престоя си - от ръкавици до физиологичен разтвор", потвърди шефът на клиниката по урология проф. д-р Димитър Шишков. Заплатите на персонала се изплащат, но са два пъти по-ниски в сравнение с последните няколко години. По тази причина са напуснали ортопеди, хирурзи и специалисти по вътрешни болести, които са си намерили работа в частни здравни заведения.

За спасяването й спешно на пожар е изпратен д-р Аргир Аргиров. От три седмици насам той е прокурист. Бил е директор на същата болница, но след смяната му тя тръгнала надолу, когато неин шеф бил доц. Георги Йорданов, сега депутат от БСП.

"Водим разговори с фирми за разсрочване на дълговете. Болницата има 270 доставчици", заяви д-р Аргиров. Възложено му е да направи проверка на състоянието й и да изготви оздравителен план. Той обясни, че все още не е готов с констатациите и предложенията за изваждане на УМБАЛ "Пловдив" от батака.

"Вярвам, че с подкрепата на медицинския състав ще успеем да се справим със ситуацията. Лечебните заведения в страната имат общо около 600 млн. лева дългове. Окръжна болница не е сред първите пет в класацията", добави прокуристът. Категоричен е, че отделения няма да се закриват. Годишно през здравното заведение минават 30 000 пациенти.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>