Адвокат от известна фамилия осъден за подбудителство на убийство и палежи

27.10.2017 22:23 Радко Паунов
Владимир Елдъров (вляво) предаде на майка си личните вещи минути след като чу решението, че го задържат отново. До тях е адвокат Йордан Давчев, който нарече присъдата абсурдна.
Отбор от 11 адвокати защитаваше седмината обвиняеми.

Съдът прати Владимир Елдъров от Пловдив в затвора за 7 г. и половина

Това е заговор, отрича всички обвинения юристът

Един млад, проспериращ и напорист адвокат, чиито родители са уважавани юристи в Пловдив, получи 7 години и половина затвор за тежки престъпления.

“Отново ме задържат”, написа в есемес Владимир Елдъров, след като чу присъдата. Минути по-късно белезници щракнаха върху ръцете му и той беше отведен в ареста заедно с петимата му съучастници и изпълнители на поръчките. Само един от тях беше оправдан напълно - Валери Бодуров.

Цял час съдия Станислава Бозева чете присъдата. Делото срещу 38-годишния адвокат с отнети права и шестимата му съпроцесници продължи над 2 години. Елдъров-младши е осъден за подбудителство в убийство на колегата му конкурент Владко Мерджанов и поръчителство на палежи - четири коли, къща в град Баня и трактор в с. Зелениково. Предстои прокуратурата да внесе

втори

обвинителен акт

срещу него - за

пране на пари и

присвояване Тогава ще отговаря за измами с обезщетения на пострадали от катастрофи, на които е бил адвокат.

“Не съм поръчвал нищо, това е заговор срещу мен”, категоричен е Елдъров. През цялото време на процеса той отричаше да има нещо общо с обвиненията.

“Те са пълни с литературни измислици. Правят се абсурдни внушения, паралели с филма “Кръсникът”, опитват се да изкарат Елдъров едва ли не дон Корлеоне”, заяви в една от пледоариите си неговият защитник Йордан Давчев. Той е категоричен, че ще обжалва присъдата.

Като гръм от ясно небе дойде за пловдивската адвокатска колегия през януари 2015 г. вестта, че неин представител е замесен в тежки престъпления. Мнозина не можеха да повярват, че синът на Красимир и Даниела Елдърови - адвокати от висок ранг и почтени хора, е обвинен в поръчителство на убийство и палежи на коли и къщи. Освен него, прокуратурата привлече таксиметровия бос Радослав Керанов и още петима изпълнители на поръчките. Именно по техни самопризнания съдът наложи строгите наказания.

Един от тях е шампионът по бокс Мартин Поптолев. “Владимир Елдъров и Радослав Керанов ме заплашиха с убийство, ако откажа поръчките им. Първата беше да убия адвокат Владимир Мерджанов”, разказва той в съда. По думите му двамата го заставили да удари с бухалка смъртоносно в главата юриста, защото

бил конкурент на

Елдъров по дела

за обезщетения, които води на пострадали от катастрофи.

Поптолев отказал и според признанията му Елдъров и Милко Доевски - друг съпроцесник, го закарали с такси до град Баня. Юристът му посочил къщата, която трябвало да запали. Тя била на сътрудник на Мерджанов, който му осигурявал клиенти.

Въпросното жилище е на Тихомир и Таня Матеви и пламва на 13 октомври 2013 г. Пожарът лумнал, докато семейството с малко дете спяло. Освен къщата подпалвачите полели с бензин и джипа им БМВ Х5, който бил в гаража. Преди това Тихомир получил предупреждение по телефона от Владимир Елдъров да внимава. “Не съм ходил в Баня с Поптолев. Човекът, чиято къща е запалена, ми е бил клиент преди години и не сме имали проблеми”, отвърна подсъдимият юрист.

Поптолев твърди, че следващата задача, поставена му от адвоката, е да пребие и потроши крайниците на бизнесмена Иван Гаригов. Двамата имали бизнесотношения. Елдъров поискал да стане съдружник във фирмата му “Горски свят”. “Отказах му, защото е далеч от този бизнес. Той реагира негативно и преустановихме контактите”, разказа в съда Гаригов.

В отговор адвокатът възложил на Поптолев да запали лизинговата му кола “Шкода Октавия”, а също и трактора му, който бил в стопанския двор на село Зелениково. Според извършителя

Елдъров

посещавал с него

местата на

престъпленията, за да се увери, че задачите са изпълнени.

“Беше доволен, че шкодата на Гаригов е изгоряла цялата, но за трактора негодуваше, защото бяха унищожени само гумите”, твърди Поптолев. Той разбрал, че за двете поръчки адвокатът платил на Керанов 5000 лева. “Докато на мен даваха по 100-200 лева”, оплака се Поптолев.

“Гаригов ми беше клиент. Представлявал съм го по дела за извършени от него измами. Бяхме приятели. Той поиска от мен 25 000 лева и ми предложи съдружие, но аз отказах”, отново отрича Елдъров.

Юристът възложил отново на Поптолев да запали “Опел Вектра” на свой съсед в с. Марково, тъй като имал конфликт с комшията. Мартин изпълнил частично и поръчка, като подхвърлил обезглавена кокошка в хюндая на друг конкурент - адвокат Димитър Деков. Задачата му била

да отреже

главата на котка

и да я постави на

предната седалка

“Аз обаче не посмях и реших да действам с кокошка”, разкрива Поптолев. Целта била Деков да бъде предупреден и да не отнема клиенти на Елдъров.

Друг пловдивски адвокат - Иван Иванов, е трябвало да бъде пребит. Неговият джип “Нисан” също е бил запален. На Поптолев било възложено да опожари и сеата на пловдивски катаджия, защото не давал информация на Елдъров за катастрофи, по които той да води дела.

“Накараха ме с Керанов да запалим автобус в Гоце Делчев с цел застрахователна измама. Приготвиха ни туби с нафта. Рейсът не можа да изгори напълно и ни предупредиха, че ако застрахователите откажат да признаят щетата, ние ще я плащаме”, докладва Поптолев. По думите му в един момент Елдъров и Керанов обтегнали отношенията си. Адвокатът се обадил на прекия извършител и го предупредил да отрича всичко, каквото е правил, иначе ще го убие.

Според прокурор Галина Андреева причина за голяма част от престъпленията, поръчани от Елдъров, е конкуренция с неговите колеги Владимир Мерджанов и Димитър Деков. Движещите сили били битката за клиенти и пълната липса на зачитане правата на останалите хора. Андреева чака мотивите на съда, за да прецени дали да обжалва, тъй като поиска по 10 г. затвор за Елдъров и Керанов. Таксиметровият бос получи 7 г. За прекия извършител Мартин Поптолев прокурорката настоя за 7 г. лишаване от свобода, но съдът му даде с 6 месеца отгоре. А съучастникът Светлин Спасов получи 6 г. На другите изпълнители Милко Доевски и Петьо Пенев дадоха по 4 г.

“Изумена съм, че представител на професия, която би следвало да е хуманна, е участник в такава престъпна дейност”, заяви на едно от заседанията прокурор Галина Андреева. 11 адвокати браниха в съда седмината обвиняеми. Сред тях бе и майката на Владимир Елдъров - Даниела. “Ще дойде време, когато ще му се извинят за всичко, което му причиниха.

Обвинителният акт е поръчков, постигнат на базата на тежки процесуални нарушения и жестоко погазване на правата на обвиняемите”, коментира Елдърова. Тя няма съмнение, че на следващите инстанции синът ѝ ще бъде оправдан.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>