Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди
Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В чест на големия празник Никулден предлагам интересна рецепта за ароматен пълнен шаран със стафиди и слънчогледови семки”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1 шаран, 100 г ориз, 2 глави лук, 1-2 моркова, 100 г стафиди, 50 г сурови слънчогледови семки, 1 к.ч. бяло вино, кашу, 1 нар, 1 лимон, 1 портокал, 10-15 капки ментова есенция, олио, черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме шарана от люспите, хрилете и вътрешностите. Измиваме го със студена вода, подсушаваме и го подправяме със сол.
Задушаваме в дълбок тиган с малко олио ситно нарязания лук и моркови и щом омекнат, прибавяме измития ориз. Запържваме, докато оризът стане прозрачен.
Овкусяваме плънката със сол и черен пипер и към нея добавяме предварително накиснатите във вряла вода и отцедени стафиди, слънчогледовите семки и ментовата есенция. С получената плънка пълним вътрешността на шарана.
Зашиваме рибата или я захлупваме и притискаме. Слагаме я в тава, заливаме с бялото вино и покриваме с алуминиево фолио. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 40 минути.
Отстраняваме фолиото, поръсваме със слънчоглед и кашу и печем още десетина минути. Сервираме шарана на порции, украсен с нар, лимонови и портокалови резени.