Печени дюли с мед и масло

25.11.2025 06:55

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Маргарита Димитрова изпраща рецепта - “лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза”.

ПРОДУКТИ

1 кг изчистени дюли

2 с.л. захар (бяла или кафява)

1 ч.ч. вода

2 с.л. мед

20 г краве масло по желание

1 ванилия по желание 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи). Изваждаме семенната част и обелваме кората. Поставяме ги в тава и ги поръсваме със захарта. Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см. Завиваме тавата с фолио за печене.

Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна 40 минути. Отстраняваме фолиото и върху всяко парче слагаме мед и кубче масло. Печем още 20 минути. През това време на дъното ще се образува карамелен сос, а плодчетата щe придобият кехлибарен цвят. 

Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути.

Поднасяме изпечените дюли, като може да ги гарнираме с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед. Накрая поръсваме с малко канела.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печен хек с бразилски орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

>