Столична община стартира процес по кулинарен одит от MICHELIN

23.11.2025 13:38
Столична община ще предостави на MICHELIN списък от ресторанти с висок потенциал, като част от подготовката за одита.

Столична община обявява, че след проведени срещи и конструктивен диалог с екипа на MICHELIN Guide, най-авторитетната световна система за гастрономически оценки, София официално получи възможност да бъде подложена на кулинарен одит – ключовата първа фаза в процеса за потенциално включване в селекцията на MICHELIN. Процесът се реализира от Столична община чрез екипа на Visit Sofia, който координира връзката с MICHELIN от самото начало.

Предстоят разговори с бранша, с институции, кулинарни критици и други заинтересовани страни в следващите няколко седмици. Целта е всички участници, които имат отношение по темата да бъдат въвлечени в процеса от тук нататък.

Възможността за провеждане на одит е признание за значителния потенциал на София като кулинарна дестинация и важна стъпка към позиционирането на града сред най-уважаваните гастрономически точки в Европа.

„Това вече е признание за качествата на нашите кулинарни професионалисти и за динамично развиващата се гастрономическа сцена на града. София има стратегически шанс да покаже най-доброто от себе си пред света. Ние вярваме, че този процес ще стимулира повишаването на стандартите, ще насърчи иновациите в сектора и ще допринесе за облика на София като модерна европейска столица," коментира кметът на София Васил Терзиев. "Благодаря на екипа на Visit Sofia за неуморната работа, за да стигнем до тук."

Какво предстои?

Кулинарният одит представлява независима и обективна оценка на състоянието на ресторантьорската сцена в София. В рамките на този процес екипът на MICHELIN ще анализира силните страни на местната гастрономия, ще идентифицира области за развитие и ще предостави стратегически препоръки за повишаване на конкурентоспособността на града.

Докладът от одита ще бъде ценен инструмент за професионалистите в сектора и ще очертае ясна пътна карта за следващи подобрения.

Това би било съществена стъпка към укрепването на културния, туристическия и икономическия профил на София.

Ангажимент към развитието на гастрономията

Столична община ще предостави на MICHELIN списък от ресторанти с висок потенциал, като част от подготовката за одита. Този процес е изцяло в синхрон с принципите на независимост и обективност на MICHELIN, а финалната селекция се определя единствено от инспекторите, съобщи пресцентърът на общината.

Очаква се процесът по одита да започне след официалното потвърждение от страна на Столична община, а резултатите от анализа да бъдат готови през следващия пролетен сезон.

Други от Възход и падение

Меган Маркъл се свързала с баща си след съобщения, че му е ампутиран крак

Меган Маркъл се свързала с баща си Томас Маркъл, с когото са отчуждени, след като беше съобщено, че му е ампутирана кракът във Филипините, каза говорител на Меган, предаде Ройтерс

Рачков почетен гражданин след година чакане, Кичка Бодурова отказва, отхвърлиха Ани Салич

Защо признанието идва трудно, кой го заслужава и кой - не? В навечерието на деня на свети Николай си спомняме за онези, които със слово, дело или пример са пробуждали духа на народа

На 6 декември рожден ден имат

Проф. д-р Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Томислав Цолов, пиар експерт, основател и генерален мениджър на APRA BCG Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Лиляна Павлова

За 55 г. добрият пиар Томислав Цолов си пожелава да стигнем европейците

“Да скъсаме завинаги с последните 80 години и да се почувстваме истински европейци!” Томислав Цолов не само мисли стратегически и дългосрочно, но и пожеланията му за рождения му ден са подобни

Празнува проф. д-р Ефрем Ефремов, за когото срещите със студентите са най-ценни

Няколко поколения журналисти гордо заявяват, че са минали през школата на проф. д-р Ефрем Ефремов. Професорът формира етичните и професионалните принципи на мнозина във Факултета по журналистика и

>