Ароматни печени ябълки с ядки

22.10.2025 06:35

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Наталия Панчева е сред редовните участници в кулинарната ни рубрика. Тя предлага рецепта за сочни, меки и ароматни печени ябълки, които са подходящ десерт за Димитровден.

ПРОДУКТИ

Ябълки за една тава, 3 шепи сурови ядки (бадеми, макадамия), 1/2 ч. л. канела на прах, 1 ванилия, 4 с. л. сироп от агаве (мед или кленов сироп), 50 г разтопено масло (или кокосово)

За гарниране: сладко от вишни, пръчки канела, сладолед или сметана

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме ябълките, разполовяваме ги и ги почистваме от дръжките и семенната част. Смесваме ядките (предварително накиснати за една нощ) с канелата, ванилията, 2 с. л. от сиропа от агаве или меда и 2 с. л. от разтопеното масло.

Нареждаме половинките ябълки в тава и ги поливаме с останалото разтопено масло.

Наливаме вътре 1 ч. ч. вода и печем в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Ако прекалено рано започнат да прегарят отгоре, покриваме с алуминиево фолио. След около половин час печене поръсваме с ядките – цели, накълцани или счукани в хаванче.

Поднасяме десерта леко топъл, поръсен със сладко от вишни и украсен с пръчки канела, по желание гарниран с топка сладолед или заквасена сметана.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>