Учени: Яденето на много свръхпреработени храни и ракът на белия дроб имат връзка

30.07.2025 20:47
Средната консумация на свръхпреработени храни включва три порции дневно Снимка: Pixabay

Учени твърдят, че има връзка между консумацията на големи количества свръхпреработени храни и рак на белия дроб. Това съобщи Прес асосиейшън медиа/ДПА.

Международен екип проследяват здравето и хранителните навици на над 100 000 възрастни американци, чиято средна възраст е 63 години. Изследователите откриват 1706 случая на рак на белия дроб след около 12 години, пише БТА.

Въпросниците, свързани с употребата на хранителни продукти, показват консумация на свръхпреработени храни, включително сладолед, пържени храни, хляб, пасти, солени снаксове, зърнени храни за закуска, нудли и супи за бързо приготвяне, маргарин,  безалкохолни напитки, подсладени плодови напитки, хамбургери, хотдог и пица.

Екипът, ръководен от учени от Китай, констатира, че средната консумация на свръхпреработени храни включва три порции дневно. Сред най-предпочитаните продукти са колбаси и безалкохолни напитки.

Хората, които консумират най-високите количества свръхпреработени храни, се оказват 41 на сто по-склонни да развият рак на белия дроб, в сравнение с тези, които приемат по-малко количество, съобщават учените в публикация в изданието Thorax.

„Намаляването на тенденциите за консумация на свръхпреработени храни на световно ниво може да допринесе за намаляване на заболелите от рак на белия дроб“, казват авторите на изследването.

Други от Докторе кажи

Д-р Аспарух Илиев за грипа: Не е много по-тежък от миналогодишния

Тази година имаме сравнително спокойна епидимилогична обстановка, дори с т.нар. супергрип. Хубаво е да се носи маска, особено е ако възрастен човек и има проблем с имунитета

Домашният сироп от мед и лимон по-ефективен ли е срещу кашлица?

Ако е суха, може да има същия успокояващ ефект, казва английски професор по респираторни заболявания Живеем във време на все повече болести и на увеличаващи се цени на лекарствата

Използвайте зимата, за да се освободите от разсейването

Или какво е locking in ("заключване"), което младите тренират, за да станат хипер-фокусирани Ако някой от по-младите ви роднини или приятели иска да прекара коледните празници в усамотение и да се

Българската червена чушка - сред 12-те суперпродукта, които пазят зрението

Съдържанието на витамин C в нея е свързано и с намален риск от развитие на очни заболявания Издаваното в Ню Йорк специализирано издание Very Well Health поставя българската червена чушка сред 12-те

Проф. Кантарджиев: Грипът вече се разпространява епидемично в страната

Грипът вече се разпространява епидемично в страната, като от около седмица се отчита сериозно увеличение на случаите. Това заяви епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Събуди се" по

>