Спаначена манджа с елда

16.07.2025 06:53

Добавя се зеленчуков бульон

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

За летните жеги Наталия Панчева ни предлага полезна постна манджа със спанак и елда или гречка, както още я наричат.

ПРОДУКТИ

500 г спанак, 1/2 ч. чаша елда, 1-2 домата, 1-2 моркова, 1 глава червен лук, олио, 2-3 щипки джоджен, 2 ч. л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, около 1 л зеленчуков бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изплакваме елдата 2-3 пъти в студена вода. Настъргваме морковите и нарязваме лука на ситно. В тенджера загряваме олио и прибавяме морковите и лука. Запържваме до златисто, около 5-6 минути, и прибавяме спанака.

Оставяме спанака да се задуши, като разбъркваме периодично с дървена лъжица. Овкусяваме с малко сол, черен пипер и джоджен. Когато спанакът омекне, сипваме около 500 мл зеленчуков бульон.

Прибавяме червения пипер и оставяме да заври. Разбъркваме периодично и доливаме по малко от останалия бульон.  Така варим спанака 15-20 минути.

Добавяме елдата, наситнените домати и оставяме да ври още 5-7 минути. Когато поомекне елдата, манджата е готова. По желание може да я сервираме с кисело мляко или натрошено сирене.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>