Кажи ми какво изяде, и ще ти кажа дали ще спиш добре

08.07.2025 03:00 Любомира Николаева

Модерното общество се състои от милиарди недоспали хора. Никога преди човешката история не се е сблъсквала с подобно предизвикателство за здравето. Индустриализацията, урбанизацията и технологичният напредък са ни накарали да пренебрегваме естествената си склонност да спим повече или ни докарват безсъние от стреса да се държим на ниво в тази среда. Правим това с голяма цена за качеството си на живот в условията на вечен ден благодарение на електрическата крушка. Над 3500 са проучванията по темата само през последните години и повечето от тях търсят конкретните виновници с идеята да ги държим настрана. Номинирани са стотици затрудняващи фактори.

Сред крадците на сън се оказват преяждането, което всеки е установявал и от личен опит, както и някои определени храни. Подозрението за връзката между стила на хранене и съня се появява след съпоставката, че ерата на недоспалия човек е паралелна на времето на затлъстялото общество. Първоначално се извличат данни за конкретни храни от записването на дневните менюта и дневници на съня. При търсенето на общото за отделните храни - смутители на съня, възникват хипотези за групи вещества, които по някакъв начин ни дърпат за клепачите в часовете, в които е здравословно да спим.

Последните изследвания доказват, че номер 1 в списъка са въглехидратите и по-точно храните с висок гликемичен индекс. Разбира се, диетата не е единственият фактор, който влияе върху съня, но невидимата и роля е по-голяма, отколкото си мислим. Причината е в начина, по който тялото метаболизира естествените и добавените захари - съставна част на въглехидратните храни, които обикновено определяме като сладки.

Въглехидратите повишават нивата на захар в кръвта. Но количеството и скоростта зависят от вида на въглехидратите. А гликемичният индекс е създаден, за да служи за практическо измерване доколко дадена храна повишава нивата на кръвната захар.
Храните с висок гликемичен индекс се усвояват по-бързо и причиняват резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина - хормон, който регулира кръвната захар в организма. Храните с нисък гликемичен индекс се усвояват по-бавно и плавно. Те имат по-малко влияние върху динамиката и увеличаването на кръвната захар.

Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, казва, че яденето на храни с висок гликемичен индекс може да бъде рисков фактор за безсъние. В Journal of Human Nutrition and Dietetics друго изследване установява, че сънят от 5,5 часа или
по-малко на нощ е свързан с преяждане. Изследвания от години установяват, че когато хората спят по-малко, те са склонни да поемат повече храна, съответно калории и мазнини, което предлага потенциално обяснение за връзката между краткия сън и по-високия риск от затлъстяване. Дори лекото недоспиване е свързано с лош избор на храна в дните, в които хората са по-уморени. По-стари проучвания правят извод, че по-краткият сън влияе върху производството на хормони и го прави по различен начин в зависимост от пола. При жените той променя нивата на GLP-1, вещество, станало известно с нахлуването на медикаментите със семаглутид в контрола на диабета и затлъстяването. В резултат на това се намалява чувството за ситост и недоспалите жени се чувстват по-малко сити след ядене.

Проучванията, фокусирани в омагьосания кръг лоша храна - лош сън, стигат до универсалния извод за здравословен живот: полезно е поддържането на кръвната захар в оптимални граници и без резки промени в стойностите.

Общото количество въглехидрати, които поемаме по време на хранене, до голяма степен определя нивото на кръвната захар. Но самата храна също играе роля. И е важно да се знае кои са въглехидратните високогликемични продукти и ястия, които ни крадат от съня. Ако разчитате на интуиция, може да се изненадате, че порция бял ориз има почти същия ефект като яденето на чиста захар - бърз и висок скок на глюкозата в кръвта. 

Гликемичният индекс (ГИ) измерва влиянието на определено количество храна върху кръвната захар в сравнение със същото количество чиста глюкоза. Международната организация по стандартизация (ISO) класира храните от 1 до 100 и използва чиста глюкоза с ГИ 100 като ориентир. Подробни таблици с индексите на масовите храни са достъпни в здравните сайтове, но за груб ориентир може да се жаже, че с висок ГИ са повечето рафинирани храни, а непреработените зърнени и бобови, плодовете и зеленчуците са с нисък.
Освен захарта и меда с висок индекс - 70 или по-висок, са белият ориз, белият хляб, макаронените изделия от бяло брашно, кроасаните, шоколадът. Също и приготвените по традиционни рецепти палачинки, бисквити, кексове, гофрети, оризови подсладени десерти, торти, пасти, сладоледи, повечето пакетирани зърнени закуски. Както и пържените картофи, за съжаление.

На другия полюс са предразполагащите към добър сън храни. С нисък гликемичен индекс са всички със стойност под 55 от възможните 100. Групата включва пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци. Както и пълномаслени млека и кисело мляко, които забавят времето за храносмилане и съответно за навлизане на захарите в кръвта. Това ги прави по-бавно усвоими от организма, отколкото продукти с висок индекс.

Други от Сила за живот

Щастливият брак пази от трупане на килограми

Любовта защитава от затлъстяване благодарение на връзката мозък - черва, установиха учени Женените хора, които се чувстват емоционално подкрепени от партньорите си

Проучване: Шоколад с много какао пази младостта по-дълго

Учени са открили, че теоброминът в тъмния шоколад поддържа тялото биологично по-младо Учени от King's College London са открили, че теоброминът - съединението

Внимавайте с енергийните напитки: здрав мъж пие 8 на ден и получава инсулт с трайни последствия

Те съдържат кофеин плюс таурин, както и много захар - всичко това води до значително по-високо кръвно налягане и увреждане на сърцето, отколкото кофеинът самостоятелно Здрав мъж

Изкуственият интелект може да промени начина, по който се откриват мозъчни заболявания

Нов изкуствен интелект може скоро да помага на лекарите да откриват опасни мозъчни състояния по-бързо и по-точно, съобщава уебсайтът „Knowridge". Технологията е разработена от изследователи от Кингс

Проучване: Консумацията на киви всеки ден поддържа кожата млада и еластична

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична, показва проучване на учени от Нова Зеландия

>