Какво ядат Хари Потър и Шрек? Вече може да вечеряте заедно с тях

25.06.2025 01:00 Виктория Костова
“Метлички”, направени от гризини и чедър, които са за поредицата “Хари Потър”. СНИМКИ: НИЯ БЛАГОЕВА
Виолета Стоянова е една от създателите на “Вкуси филма” СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Десертът е поднесен на филма “Здрач”.
Едно от ястията, които се поднасят по време на прожекцията на “Здрач”.
Десертът към "Шрек"

"Вкуси филма" с кинопрожекции с храна, Виолета Симеонова от "Хелс Китчън" е главният готвач там

Какво яде Хари Потър заедно със съучениците си в “Хогуортс”? А симпатичното зелено чудовище Шрек и неговата любима Фиона?

На тези въпроси не само може да ви отговори, но и да ви ги приготви шеф-готвачът Виолета Симеонова. Тя заедно с екипа на столичен ресторант създават кулинарното преживяване “Вкуси филма”. Идеята комбинира кино и кулинария. Зрителите не само гледат филм, но и опитват храна, вдъхновена от лентата или тематично свързана с нея. 

Така например, ако се прожектира италиански филм и героите ядат пица или паста, публиката ще вечеря същото.

“Това е не само кино прожекция, храната, която поднасяме, е изцяло свързана с филма. Ако се яде пица, в същия момент ти поднасяме пица, за да се потопиш максимално много във филма. Тогава се отключват други сетива”, разказва пред “24 часа” Виолета Симеонова.

Менюто е деветстепенно и включва както основни, десерти, така и напитки. Храната се поднася по минути. “В първата минута например се пие лимонада, в осмата слагаме пържени картофи.

Избягваме обаче да пускаме

филми, в които ядат десерти

в средата на лентата

Посетителите не го приемат добре, защото ядат нещо сладко, а после основното”, разказва шеф-готвачът. Ако във филма обаче има сцени на десерти още в началото, готвачите ги интерпретират по друг начин. Стараят се да запазват последователността на хранене. 

Но какво правят, когато във филма няма храна? Тогава задачата на Виолета е да създаде меню, вдъхновено от сцените и героите в лентата. Много важно е те да бъдат така декорирани, че зрителите веднага да се сетят каква е идеята.

Вече две години “Вкуси филма” запознава публиката не само с интересни кинозаглавия, а засилва емоционалната и сетивна връзка с киното. Храната играе роля на разказвач и допълнение към историята на екрана.

Екипът първо се събира, за да обсъди различни филми. Когато има консенсус, Виолета гледа всеки един и приготвя менюто по него. “Много ме вдъхнови идеята, защото е много разнообразно. Всяка седмица правя нещо различно. Обичам да е разнообразно, динамично, провокира ме да мисля, да създавам нови чинии и визии”, разказва Виолета. Впрочем тя е позната на зрителите от петия сезон на кулинарното предаване “Хелс Китчън”. Там тя се класира на второ място. Занимава се с кулинария вече 11 години. Завършила е Кулинарната академия и има солиден опит в кухнята. Работила е в японски ресторант в Англия, в семеен хотел в Нидерландия и в ресторант за източноевропейска кухня в България. В Англия е живяла 5 години, но се е върнала заради семейството си.

Сега пренася опита си тук. “Българската кулинария много се е развила през годините. Повечето ми колеги четат, интересуват се.

Проблемът е при доставките

на по-интересните продукти

В чужбина ги доставят всеки ден, а тук идват и са много скъпи, може би защото няма толкова търсене и цената им е висока. Това ни спира да бъдем още по-креативни. Иначе щеше да има още по-голямо разнообразие и да сме на по-високо ниво”, разказва Виолета Симеонова.

Организацията на “Вкуси филма” е трудоемка, но целият екип се вдъхновява от големия интерес. Най-много прожекции има през декември. Тогава правят по няколко с коледни филми. 

“Имаме пекари, сладкари и всичко се прави на място, нищо нямаме купено готово. Имаме декорация към всички чинии. На входа гостите минават през червен килим, като им раздаваме биопуканки и захарен памук”, разказва Виолета.

Досега обаче са прожектирали само един български филм - “Опасен чар” с легендарния Тодор Колев. Тогава на входа раздават фалшиви банкноти, с които после зрителите си “купуват” по един банан.

 

“Сам вкъщи” е най-лесен, има само

пица, паста и мелби

Почитателите на фентъзи сериала “Хари Потър” могат да опитат същото пилешко бутче с царевица и броколи, което Хари Потър яде в училището за магия и вълшебство “Хогуортс”. Всички фенове знаят, че първокурсниците се настаняват на една дълга маса и вечерят традиционни ястия с магически привкус.

Точно такива са и ястията във “Вкуси филма”. Зрителите опитват златен снич - (малка, крилата топка, която се използва в спорта куидич от света на Хари Потър - б.а.). Интересно поднесени са и метлички, направени от гризина и чедър. Точно както в сцената, където Хари Потър и приятелите му Рон и Хърмаяни са във влака и ядат желирани бонбони, така и зрителите на прожекцията получават бурканчета с желирани бонбони и шоколадова жаба.

За Виолета Симеонова един от най-лесните филми за прожекцията е “Сам вкъщи”. Главният герой Кевин яде пица, паста, има много сцени с мелби и мак енд чийз (макарони със сирене - б.а.).

Още на втората минута от филма “Шрек” зрителите на прожекцията опитват шоколадова баня - коктейл с ядлива водна лилия. В менюто има още ментова близалка, защото главният герой е зеленото симпатично чудовище Шрек. Вместо пълнена тиква обаче се поднася пълнен домат със сирене, билково песто и хрупкави трохи. Култов герой в поредицата е и Джинджифиловото човече. Заради него поднасят малка бисквитена фигурка, която зрителите сами си рисуват и украсяват, докато гледат филма. После се наслаждават на розов коктейл с драконов плод, който е вдъхновен от Дракона. 

Когато Шрек се влюбва в принцесата Фиона, двамата ядат невестулки на шиш. Затова зрителите ядат пиле на шиш с грах и морков. Накрая десертът е ванилов крем с корона на принцеса и малинов тюл, който го покрива. Това интерпретира преобразяването на принцесата Фиона в красиво зелено чудовище като Шрек.

Други от Възход и падение

Близо 100 хиляди копия от книгата на Саркози се продадоха за по-малко от седмица

Близо 100 000 екземпляра бяха продадени за по-малко от седмица от книгата на бившия френски президент Никола Саркози, в която той разказва за трите си седмици в затвора след присъдата му по процеса

Въведоха посмъртно Дона Съмър в Залата на славата на авторите на песни

Кралицата на диското Дона Съмър, носителка на пет награди „Грами“, беше въведена посмъртно в Залата на славата на авторите на песни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА

Кой е колегата с торба на главата до Вергов? Който познае, отива на театър

Мистериозен колега с торба на главата седи до актьора Юлиан Вергов. Кой е той обаче гадаят последователите в социалните мрежи, след като Вергов пусна снимка на двамата

Джеймс Камерън влезе в клуба на режисьорите милиардери

Носителят на "Оскар" Джеймс Камерън вече е в елитната компания на режисьорите милиардери в Холивуд, съобщи "Варайъти", позовавайки се на публикация в сп. "Форбс"

БАН присъди своята годишна награда „Съживено наследство“ на скулптора Георги Чапкънов

Институтът за изследване на изкуствата към Българската академия на науките (БАН) присъди своята годишна награда „Съживено наследство" (Animated Heritage) за особен принос в творческата интерпретация

>