Горна Оряховица отново празнува суджука, хиляди похапват и се забавляват (Снимки)
Припомниха 10-те правила за консумиране, едно от които е: режи тънко, а не дебело, защото бързо се изяжда
Как се пълни суджук по стар горнооряховски обичай и ревю на народни носии от региона са част от акцентите в неделния ден на 18-тото издание на Суджук феста в града.
Той започна още в четвъртък с фермерски пазар и богата програма, хиляди се забавляват през целия уикенд с различни суджукарски игри, викторини и димящи скари, на които почти денонощно цвърчи суджук на гребен.
На официалното откриване на празника бяха припомнени и 10-те правила за похапване на горнооряховски суджук: Разпознавай винаги истинския горнооряховски суджук. Винаги ползвай добре наточен нож. Преди рязане отделяй ципата. Използвай дъска за рязане. Режи на тънко, не на дебело, защото бързо се изяжда. Пази си пръстите, докато режеш, не преглъщай шумно, докато режеш. Взимай само по едно парче на посягане. Консумирай бавно и с качествена напитка и най-вече винаги с приятели.
С традиция на 5 века горнооряховският суджук е първото защитено географско указание у нас. То е утвърдено в Европейския регистър с подписан Регламент 1370 от 21 декември 2011 г. на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Днес продукт под марката „Горнооряховски суджук" предлагат две местни колбасарски фирми.
"Този продукт дава възможност на нашето селище Ряховица да се превърне в един от централните пазари в Османската империя. Тук е имало три големи пазара – за добитък, за зърнени храни и за производството на пастърма и суджук", припомни на откриването зам.-кметът Петя Иванова и благодари на колбасарите за последователността през годините, откакто съществува Празникът на горнооряховския суджук. Благодарности имаше и към изпълнителите, занаятчиите, фермерите, които придават автентична атмосфера на събитието.