Заешка яхния с бакла

19.05.2025 06:35

Сервира се с кисело мляко или с млечна салата

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Пепа Стоева ни изпраща рецепта за заешка яхния с бакла.

ПРОДУКТИ

За 6 порции:

около 1,2-1,4 кг заешко месо

около 1 кг бакла

4-5 лъжици олио

1 с.л. червен пипер

2 връзки пресен лук (8-9 стръка)

1 пълна с.л. препечено брашно

7-8 стръка пресен джоджен (гьозум е желателно, ако няма - може и стар)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме месото на неголеми късове. Задушаваме го в мазнината, за да се запечата от всички страни. Прибавяме нарязания лук, червения пипер и заливаме с 1,5 л топла вода. Оставяме да къкри на ниска степен на котлона, докато месото омекне. Пробваме с вилица дали се къса лесно.

Почистваме баклата през това време, ако са големи шушулките - срязваме ги на две и ги прибавяме към ястието. Прибавяме ги в тенджерата, отново затваряме с капак и оставяме да къкри, докато и баклата се свари (на младата ѝ трябват 20-30 мин). Ако ви притеснява да не се развари месото, извадете го и върнете в тенджерата, когато баклата е готова. Но за младата бакла няма нужда да се изважда месото, добре си е, запазено на кокала.

Изваждаме 5-6 лъжици бульон от соса, охлаждаме го и в него размиваме брашното. Прибавяме ситно нарязаните листа джоджен или гьозум, изчакваме 2-3 мин да поври и след това яхнията се сгъстява с размитото в соса брашно.

Разбъркваме и отместваме от котлона. Може да се сервира с кисело мляко или с млечна салата, но задължително с пресен, млечен чесън.

Други от Хоби

Пълнен шаран с топено сирене и околуци

КОЙ ГОТВИ  “Околуци, или шаранови ядки, са ядлива част от рибата. Може да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Приготвена по този начин, рибата се получава много вкусна и сочна”

Любо Киров и елитът на световната клубна сцена превземат LunOr този декември

Клубът, който не прави компромиси, предлага стилна алтернатива за Студентския празник и Нова година на световно ниво Има музикални събития, които просто отбелязваме в календара, и такива

Как да отгледате коледната звезда - поливайте я само когато почвата е суха

Не дръжте найлоновата опаковка, това задушава листата и те загниват Едно от най-красивите цветя през зимата безспорно е коледната звезда. Растението, което, освен че краси дома ни

Пълнен шаран със слънчоглед и стафиди

Интересна рецепта за Никулден предлага Румен Петров Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ

Печени дюли с мед и масло

Пръстите ще си оближете, твърди Маргарита Димитрова и дава рецептата Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката

>