Заешка яхния с бакла
Сервира се с кисело мляко или с млечна салата
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Пепа Стоева ни изпраща рецепта за заешка яхния с бакла.
ПРОДУКТИ
За 6 порции:
около 1,2-1,4 кг заешко месо
около 1 кг бакла
4-5 лъжици олио
1 с.л. червен пипер
2 връзки пресен лук (8-9 стръка)
1 пълна с.л. препечено брашно
7-8 стръка пресен джоджен (гьозум е желателно, ако няма - може и стар)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме месото на неголеми късове. Задушаваме го в мазнината, за да се запечата от всички страни. Прибавяме нарязания лук, червения пипер и заливаме с 1,5 л топла вода. Оставяме да къкри на ниска степен на котлона, докато месото омекне. Пробваме с вилица дали се къса лесно.
Почистваме баклата през това време, ако са големи шушулките - срязваме ги на две и ги прибавяме към ястието. Прибавяме ги в тенджерата, отново затваряме с капак и оставяме да къкри, докато и баклата се свари (на младата ѝ трябват 20-30 мин). Ако ви притеснява да не се развари месото, извадете го и върнете в тенджерата, когато баклата е готова. Но за младата бакла няма нужда да се изважда месото, добре си е, запазено на кокала.
Изваждаме 5-6 лъжици бульон от соса, охлаждаме го и в него размиваме брашното. Прибавяме ситно нарязаните листа джоджен или гьозум, изчакваме 2-3 мин да поври и след това яхнията се сгъстява с размитото в соса брашно.
Разбъркваме и отместваме от котлона. Може да се сервира с кисело мляко или с млечна салата, но задължително с пресен, млечен чесън.