Козуначеното тесто "замества" готовите козунаци, по селата масово се изкупуват агнета на място
„Предпочитам да продавам агнета на клиенти, отколкото да ги давам на търговци, защото така сметката ми излиза по-добре", казва Добромир Танков, който гледа 380 овце в село Чернооково. Разговорът ни е накъсан, защото той първо храни кучетата, които го посрещат с приятелски лай, после пуска овцете свободно. Цената на агнетата му е 12 лева живо тегло. „Прави впечатление, че хората вече купуват по-малки количества и се принуждават да вземат агнешко месо в магазините, където цената му за килограм е 30 лева, не могат да проследят и произхода му", добавя Танков.
„От 2015 г. гледам овце. Започнах със 60 животни. Бизнесът е семеен – баща ми гледаше крави, сега ми помагат жена ми, сина ми", добавя 43-годишният фермер.
„Не мисля за ливидиране на стадото, тук тънкостта е намирането на работна ръка и доброто отглеждане. Разчитам повече на продажбата на мляко Търговците дават за агне 8-9 лева за килограм живо тегло. Проблемът е, че цената на млякото постоянно се понижава, преди 3 години го продавах на 2,50 лева на литър, сега с много усилия го давам на 2 лева и то с много уговаряния, въпреки че предавам големи количества, иначе цената е около 1,75 лева за литър. Според мен, проблемът пред животновъдството в страната е, че няма сигурност", добавя Танков.
„Агнета са продават от производители за 9-10 лева живо тегло. Има голям интерес, хората идват на място да купуват. Оше повече, на място агнето може да се заколи, одере и изчисти, а клиентът да си „тръгне" с всичко. Така излиза около 20 лева за килограм. На производителите им е много трудно и повечето от мислят да ликвидират стадата. В овцеферма край Ген. Тошево, в която имаше 2400 овце, се га останали едва 6 броя. В Румъния животновъдите получават по-големи субсидии и там агнешкото излиза по-евтино, много от хората в региона купуват и оттам", споделя Георги Балабанов от Ген. Тошево.
„Това, което прави впечатление, е, че се купува изключително много козуначено тесто с цена 3 лева за 700 грама. Тенденцията хората да приготвят козунак у дома наблюдаваме по-изразено от м.г", споделя Николай Михайлов, собственик на баничарница. В сравнение с м.г. сладкото изкушение в пекарни в Добрич е поскъпнало с 1-2 лева, но влаганите продукти са истински, а не заместители.
„При нас като производители в момента цената на яйцата пада, което означава, че няма логика цената при потребителя да се вдигне", каза производителят на яйца Николай Колев. Според него, дали хората ще купят по-евтини или по-скъпи яйца за Великден, това ще определят тези, които ги продават към крайния клиент - малките магазини и веригите.