БАБХ за зеленото училище в Боровец: Изследваните проби с храна са отрицателни
Отрицателни са резултатите от извършените лабораторни анализи на пробите от храната, взети след сигнал за съмнение за хранително отравяне в хотел в курортен комплекс Боровец, съобщават на сайта си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Според тях на база на получените резултати категорично не се касае за хранително отравяне.
От микробиологичните изследвания на персонала, зает в кухненския блок на обекта, са установени трима с положителни резултати за стафилококус ауреус в оскъдни количества. Служителите са отстранени от работа в съответствие със здравно-хигиенните изисквания.
Към настоящия момент не е възстановена дейността на кухненския блок.
На 2 април след сигнал от Регионалната здравна инспекция за поява на симптоми при деца, инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните – София област извършиха незабавна проверка на място. В рамките на контролните действия бяха взети проби от храната, както и смивове от контактни повърхности.
Тогава от РЗИ - Софийска област съобщиха, че 36 деца са установени с хранително отравяне в хотел в Боровец. Оплакванията на децата са настъпили предния ден след вечеря. Те са яли зелена салата, спагети с доматен сос, пилешка пържола, кебапчета с пържени картофи, плодове, мляко с ориз, шоколадов мус. Децата са били с повишена температура, болки в корема, повръщане, при някои от тях с диария. Децата бяха прегледани в Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. По-късно същия ден от БАБХ информираха, че поставената диагноза на децата е остра вирусна инфекция.